Pääkirjoitukset

Kuva: Rauno Juhani Koivunen

Pääkirjoitus: Presidenttipelissä kaivataan pian lupauksia ehdokkuuksista

Presidentinvaaleissa on käynnissä kiivas kosintavaihe. Ehdokasasettelun vahvistamiseen on aikaa reilu puoli vuotta ja tammikuussa 2024 vaalityö on tehtynä ja äänet on annettava. Kampanja-aika uhkaa jäädä lyhyeksi, jos riiaaminen ei tuota tulosta. Yhtään lopullista lupautumista ei ole vielä tiedossa.

Lauantaina keskustapuolueen suurin piiri, Pohjois-Pohjanmaan Keskusta piti vuosikokouksensa Pyhäjärvellä. Lippumarssilla ryyditetyssä kokouksessa piiri pyysi Olli Rehniä suostumaan presidentinvaaliehdokkaaksi. Suomen Pankin pääjohtajana työskentelevän Rehnin ehdokkuutta ovat huhtikuussa pyytäneet Keskustan Itä-Savon ja Etelä-Savon piirit. Rehn on luvannut kertoa päätöksestään “kesän mittaan”. Lopullisen sinetin puolueen presidenttiehdokkaasta antaa keskustan ylimääräinen puoluekokous, mikä järjestetään syyskuussa Turussa.

Sunnuntaina keskustan presidenttiehdokkaaksi mielivä Paavo Väyrynen ilmoitti vetäytyvänsä puolueen esivaalista kun jo kolme piiriä on ilmoittanut kannattavansa Rehniä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylen 17.5. julkaistussa presidenttigallupissa Rehn on vihreiden Pekka Haaviston jälkeen toiseksi suosituin ehdokas. Kaksi kertaa Niinistön haastanut Haavisto on vihreille helppo valinta ehdokkaaksi. Vihreät on myös asettamassa ensimmäisenä ehdokasta, sillä puolue valitsee presidenttiehdokkaansa kesäkuussa Seinäjoella puoluekokouksessa.

Demarit ovat tekemässä päätöksen ehdokkaasta myös syksymmällä puoluekokouksessaan, jossa valitaan myös valitaan puolueelle uusi puheenjohtaja Sanna Marinin tilalle. Kokkolalainen Jutta Urpilainen ei ole vielä ilmoittanut lopullista kantaansa ehdokkaaksi lähdölle, mutta myös hänen on tehtävä päätöksensä kesän aikana.

Perussuomalaisten ehdokkaaksi Jussi Halla-aho näyttää yhä todennäköisimmältä vaihtoehdolta.

Puoluepolitiikan ulkopuolelta presidenttipelissä on pitkään ollut mukana Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola. Arvellaan, että mikäli Aaltola olisi lopulta vaaleissa ehdolla, hän voisi olla valitsijayhdistyksen ehdokas. Näin toimi myös Sauli Niinistö asettuessaan ehdolle toiselle kaudelle presidentiksi. Presidentinvaaleissa valitsijayhdistyksen on kerättävä 20 000 äänioikeutettua kannattajaa ehdokkaan asettamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yllättäjänä Risto E.J. Penttilä ilmoitti kiinnostuksestaan lähteä kokoomuksen ehdokkaaksi, mikäli Alexander Stubb ei presidenttiehdokkaaksi lähde. Risto E.J. Penttilä on profiloitunut kansainvälisen politiikan asiantuntijana ja hänellä on myös keskipohjalaiset juuret, sillä Penttilän isä syntyi Kaustisella ja äiti Vimpelissä.

Kosiskelun ja nimien heittelyn lisäksi puolueet voisivat nyt tähdätä jäsenäänestyksiin, kun selkeä ykkösehdokas puuttuu monelta.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä