Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Solvallassa ravattiin Evartin ja Käärijän tahtiin

Evartti voitti Solvallassa. Kuva: Maisa Hyttinen

Suomalainen ravikansa tanssi ja lauloi sunnuntaina niin Tukholman Solvallassa kuin kotimaan katsomoissa Käärijän Cha cha chan tahtiin suomalaisvaljakon, Evartti-Santtu Raitala, voitettua kylmäveristen parhaimmiston Elitkampenin. Jopa hevosta ohjastanut, hillittynä persoonana tunnettu Raitala tavoitteli Käärijän koreografioita hevosen rinnalla kävellessään.

Antti ja Jutta Ojanperän Pihtiputaalla sijaitsevan valmennustallin ykköstähti teki historiaa, sillä palkinto, miljoona kruunua (91 800 euroa), on suurin suomenhevosravurin koskaan yksittäisestä kilpailusta saama rahasumma. Samalla voitto nosti Antti Ojanperän kylmäveristen valmentajana maamme ja myös Pohjoismaiden huippuosaajaksi.

Evartista tuli viikonloppuna kaikkien aikojen toiseksi eniten ansainnut suomenhevosravuri heti Vieskerin jälkeen. Evartin voittosumma on nyt reilut 840 000 euroa. Vieskerin voittosummaan on vielä matkaa, ori juoksi radoilta runsaat 1,15 miljoonaa euroa eikä sen voittojuoksua Solvallassa vuonna 1997 varmasti yksikään ravuri kykene ylittämään. Viesker nimittäin laukkasi tuolloin, ja nousi laukasta huolimatta voittajaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elitloppet on yksi maailman suurimmista ravikilpailuista, jonka yleisömäärä on yleensä ylittänyt suomalaisen raviurheilun kruunun Kuninkuusravien kävijämäärän. Viime vuonna Suomi otti yleisömäärissä voiton rakkaasta naapurista, toki koronan avittamana, sillä Forssan Kuninkuusraviviikonlopun yleisömäärä 45 625 katsojaa päihitti Elitloppetin (35 951). Tänä vuonna Ruotsin ravipyhätössä kävi kolmen päivän aikana 37 844 maksanutta katsojaa.

Elitkampenin voitto on juuri sitä, mitä suomalainen raviurheilu ja myös oma kansallisrotumme suomenhevonen kaipaa. Evartin tarina on kuin Fenix-linnun, joka nousi tuhkasta. Tämä hevonen on vain tehnyt sen jo kahdesti palattuaan Viikin eläinsairaalan leikkaustasolta takaisin Pihtiputaalle jatkamaan raviuraansa.

Evartti ei koreile ulkokuorellaan, kuten emme me suomalaiset ihmisetkään, mutta siinä yhdistyvät kaikki suomenravurin parhaat rotuominaisuudet. Ori on käsittämättömän nopea, haluaa juosta täysillä maaliin ja on kotioloissa mieluisa ja toimiva treenattava.

Myös taustajoukoille satelee kiitosta. Mahdolliseen menestykseen oli valmistauduttu, ja sekä Santtu Raitala että valmentaja Antti Ojanperä hoitivat voittajahaastattelut ruotsiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomen Hippoksessa kannattaisi nyt käyttää Evartin voiton mainosarvo mahdollisimman nopeasti hyödyksi. Viime vuoden asututustilastot kertovat karua kieltä. Lämminveristen ravihevosten astutusmäärät laskivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna kaksitoista ja suomenhevosten kymmenen prosenttia. Maailman lämminveriset tästä selviävät, mutta suomenhevosen kohdalla huoli on koko rodun säilymisestä.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä