Ajankohtaista

Pääkirjoitus: Vilhelm Junnilan vanhat lausunnot aiheuttivat hallituskriisin ‒ Jos puheet nousevat esiin ulkomaanmatkoilla, Orpon mitta täytyy nopeasti

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. kesäkuuta 2023. Kuva: Lehtikuva/ Eeva-Maria Brotherus

Helsingin Sanomat (HS 28.6.) kuvailee varsin tarkkaan elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) useita kyseenalaisia esiintymisiä ja puheita, joissa hän näyttää flirttailevan ja vitsailevan fasistisen ja rasistisen maailmankäsityksen kanssa. Junnila on itse kiistänyt yhteydet äärioikeistoon ja pahoittelee sanomisiaan. Ymmärrystäkin on tullut. Hänen ministerikollegansa Sari Essayah (KD) totesi MTV:n Suomi-Areenan puheenjohtajatentissä keskiviikkona, että Junnila on pahoitellut puheitaan, ja halunnut pyyteettömästi siistiä suunsa. Aivan vähällä Essayahin lausumaa ei saa ohittaa, sillä hän on eduskunnan antisemitismiä vastustavan ryhmän perustajia, ja jos hän voi antaa anteeksi, niin sitä kannattaa muidenkin harkita.

Yksi tapa tehdä antirasistista työtä on hyväksyä pahoittelut ja takinkäännös ja toivottaa tervetulleeksi oikealle tielle puhtaalta pöydältä. Samassa tentissä ollut Anna-Maja Henrikssonhan (r.) oli esittänyt ministerikollegalleen epäluottamusta eduskunnan luottamusäänestyksessä, eikä hänen epäilynsä Junnilan kyvyistä hoitaa ministerinpestiä olleet vielä keskiviikkona karisseet.

Perussuomalaiset totta kai vähättelevät Junnilan toimintaa, mutta aivan yhtä lailla oli liioittelua SDP:n entiseltä ministeriltä Ville Skinnarilta epäillä Junnilan aiheuttaneen mainehaittaa Suomelle ja pilanneen Suomen maineen viikossa neljän vuoden rakennustyön jälkeen. Jos ovat olleet Junnilan puheet välillä täysin poissa oikeasta, jossain suhteessa todellisuuteen pitäisi myös kritiikin olla. Eri asia tietysti on se, jos Junnilan puheet alkavat nousta esille toistuvasti hänen ulkomaanmatkoillaan. Tällöin jossain vaiheessa Purran ja Orpo mitta täyttyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monesti sitä oppineiden ja kokeneiden ihmisten puheita ihmettelee. Luulisi Vilhelm Junnilan oppineen kotona ja koulussa, että nämä ”HH ja 88-veijarit” tekivät sellaisia raakuuksia ja ihmisoikeuksien loukkauksia 30- ja 40-luvuilla, että niitä on ihmiskunnan pimeiden sielujen suorastaan mahdotonta enää pahemmaksi pistää. Siksi näillä asioilla ei vain voi vitsailla. Varsinkin ministeriltä vaaditaan äärimmäisen tarkkaa salonkikelpoisuutta. Räväkkä ja suorapuheinen saa olla, mutta tietyistä asioista ei vain sovi laskea leikkiä.

Aivan toisessa kategoriassa ovat Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäen (vas.) juhannusseikkailut. Vaikka Arhinmäkeä epäillään rikoksesta ja Junnilaa ei, Junnilan toiminnan hyväksyttävyys on inhimisella arvoasteikolla vieläkin kyseenalaisempaa.

Joka tapauksessa Arhinmäen juhannustaide on noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi. Ex-ministeri ja nykyinen apulaispormestari jäi myöhään juhannusaaton iltana kiinni ystävänsä kanssa graffitin tekemisestä alikulkuun Helsingin Vuosaareen johtavilla junaraiteilla Vantaalla. Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä vahingonteko sekä raideliikenteen häirintä.

Arhinmäen tekemä graffiti nousi Ylen verkkosivujen (YLE 28.6.) mukaan uutiseksi muun muassa Saksassa, Tšekissä, Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Lähi-idässä, Singaporessa ja Yhdysvalloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuskinpa Arhinmäkikään taiteellaan Suomen mainetta valtavasti töhri. Suomesta kirjoitetaan varsin vähän ja siksi julkisuudessa päivää paistatelleiden tekemiset nostetaan tikun nokkaan maailmalla. Toisaalta on parempi, että kirjoitetaan edes jostain kuin ei mistään.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä