Kokkola-lehti

Perusopetus alkaa tänään - Kokkolassa koulutiensä aloittaa 579 ekaluokkalaista

Tänään palataan pulpettien ääreen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokonaisuudessaan perusopetuksen aloittaa noin 5750 oppilasta.

Kokkolan kaupungin sivistysjohtaja Terho Taarna toteaa, että perusopetus lähtee käyntiin lähes täydellä henkilökuntakapasiteetilla.

– Viimeisiä vapaita työpaikkoja on täytetty vielä elokuun alussa. Ihan muutama paikka on vielä avoinna, mutta niiden suhteen puhutaan vain parista-kolmesta paikasta. Nekin saamme järjestymään tavalla tai toisella niin, ettei se vaikuta koulunkäyntiin tai sen alkamiseen.

Kokkolan kaupungin järjestämä esiopetus, perusopetus ja iltapäivätoiminta alkaa tänään keskiviikkona. Myös lukio, ammattilukio ja aikuislukio alkavat niin ikään tänään, Kokkolan aikuislukion iltaopetus alkaa ensi viikon maanantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna Kokkolaan saapuneiden ukrainalaisten myötä perustettiin jo kolmen olemassa olevan valmentavan ryhmän lisäksi neljä valmistavaa ryhmää lisää.

– Valmistava perusopetus on yksivuotinen eli ne, jotka siinä viime syksynä aloittivat, siirtyvät nyt normaaleihin opetusryhmiin.

Taarna toteaa vielä harkittavan, tarvitaanko valmistavaa opetusta alkavalle lukuvuodelle nykyistä enemmän. Tällä hetkellä valmistavia ryhmiä on viisi.

– Kokkolaan on tullut väkeä muualtakin päin maailmaa ja mietinnässä on, tulisiko tulevan lukuvuoden aikana valmistavaa opetusta lisätä entisestään. Tilakysymykset kuitenkin nousevat tässä kysymysmerkiksi. Positiivista on, että Kokkola on vetovoimainen, toisaalta meidän näkökulmasta se taas aiheuttaa lisämiettimistä. Näitä asioita vielä tällä hetkellä punnitaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taarnan mukaan Ukrainasta Kokkolaan tulleet lapset ovat sopeutuneet kouluelämään pääsääntöisesti hyvin. Isoimmat haasteet liittyvät kielen oppimiseen.

– Usein käy niin kuin on käynyt nytkin, eli kun ryhmässä on useita samaa kieltä puhuvia, niin usein he puhuvat omaa äidinkieltään keskenään Suomen kielen sijasta. Muuten sanoisin, että oikein hyvin ukrainalaisten sopeuttaminen koulumaailmaan on mennyt. Toki vaihtuvuuttakin on, kun jotkut heistä lähtevät takaisin Ukrainaan tai muualle, ja uusia saapuu tilalle. Viime vuonna opetuksessa ukrainalaisia oli useampi kymmen.

Koulurakentaminen jatkuu Piispanmäen koulu- ja päiväkodin rakennusprojektissa suunnitelmien mukaisesti.

– Tontilla on jo ensimmäiset seinät pystyssä. Piispanmäen koulu- ja päiväkoti tulee korvaamaan aikanaan Jokilaakson, Rytimäen ja Hakalahden kouluja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsinkielisen lukion ja Donnerin koulujen peruskorjaus- ja laajennushanke jatkuu edelleen, ja opiskelut jatkuvat viime vuoden tapaan väistötilassa Terveystiellä.

– Syksyn aikana ratkeaa Halkokarin koulu ja päiväkoti- hankkeen eteneminen. Se tulee valtuuston käsittelyyn elo-syyskuun vaihteessa jolloin katsotaan, missä vaiheessa siinä mennään.

Taarna toteaa, että suunnitelmia ja ajatuksia lähivuosien koulurakentamiseen on mietinnässä.

– Tulevat mahdolliset kohteet ovat liitoskunnissa, jossa koulujen kuntoa tulee tarkastaa. Ainakin Peltokorpi-Marttila suunnalla, ja ruotsinkieliseltä puolelta Sokojan koululla. Ne ovat mahdollisesti seuraavia koulupuolen kohteita Halkokarin lisäksi.

Valmistava perusopetus on yksivuotinen eli ne, jotka siinä viime syksynä aloittivat, siirtyvät nyt normaaleihin opetusryhmiin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä