Pidä autosi hyvässä kunnossa näillä vinkeillä

Henkilöauton säännöllinen huolto on tärkeää moneltakin kannalta; Ajoneuvojen puhtaana pitäminen pitää auton siistinä ja estää esimerkiksi ruostevaurioita. Toisaalta säännöllinen moottorin huolto on välttämätöntä, jottei matka keskeydy yllättäen.

Joitakin huoltotoimenpiteitä voi tehdä periaatteessa kuka vain, ilman suurta kokemusta ja asiantuntemusta. Jos itse vaihtaa vaikkapa lasinpyyhkimet, säästää selvää rahaa.

Jos ajoneuvosi kaipaa talven jälkeen huoltotoimenpiteitä, kannattaa muistaa, että autonosien myyntiin erikoistuneet sivustot ovat tulleet suosituiksi laadukkaan palvelun ja laajan varaosavalikoiman ansiosta, mukaan lukien, Volvon, Skodan, Opelin, Fiatin ja kaikkien suurimpien automerkkien osat, kuten Opel varaosat.

Tässä artikkelissa tarjoamme joitakin hyödyllisiä vinkkejä oikeaan huoltoon.

Pidä auton pinta puhtaana

Auton pintakäsittely on tärkeää sen ulkonäön ja kestävyyden kannalta. Säännöllinen pesu ja vahaaminen auttavat suojaamaan auton pintaa ruosteelta, liasta ja säävaurioilta.

Hanki pehmeä pesusieni tai mikrokuituliina, jotka eivät naarmuta auton maalipintaa. Pesuharja voi olla kätevä suurempien ja kestävämpien pintojen, kuten renkaiden ja pohjan, puhdistamiseen.

Pese auto ylhäältä alas: Aloita katon, tuulilasin ja ikkunoiden pesemisestä ja etene alaspäin. Näin likavesi valuu alaspäin jo puhdistetuille alueille, mikä tehostaa pesua. Huuhtele huolellisesti: Huuhtele kaikki pesuaineet huolellisesti pois auton pinnalta, jotta vältät pesuainejäämien kuivumisen maalipintaan.

Kuivaa auto huolellisesti: Käytä kuivaamiseen puhdasta mikrokuituliinaa. Näin estät veden jättämiä tahroja ja raidoja.

Vahaa auto säännöllisesti: Vahaus suojaa maalipintaa ja auttaa pitämään auton puhtaana pidempään. Vahaus kannattaa tehdä muutaman kerran vuodessa riippuen auton käytöstä ja säilytysolosuhteista.

Pesemällä itse auto säästät selvästi verrattuna automaattipesuihin.

Öljyn vaihto säännöllisesti

Öljy on olennainen osa auton moitteetonta toimintaa. Ajan myötä sen voiteluominaisuudet heikkenevät, minkä vuoksi suositellaan öljyn vaihtamista noin 15000 kilometrin välein bensiiniautoille ja 25000–30000 kilometrin välein dieselautoille, tai vähintään kahden vuoden välein. Moottoriöljy on tärkeä moottorin mekaanisten osien asianmukaiselle voitelulle. Öljyn tehtävänä on myös pitää lämpötila oikealla tasolla. Öljyä vaihdettaessa on kuitenkin suositeltavaa vaihtaa myös suodatin, joka suojaa öljyä poltosta aiheutuvilta epäpuhtauksilta.

Hihnojen vaihtaminen

Jakohihnan vaihtaminen on yleensä tarpeen viiden tai kuuden vuoden käytön jälkeen tai kun olet ajanut paljon kilometrejä. Tämä ajoneuvon osa on tärkeä moottorin suojelemiseksi erilaisilta ongelmilta, koska se on tärkeä myös vesipumpun asianmukaiselle toiminnalle, joka puolestaan on jäähdytettävä moottori. Luonnollisen kulumisen huomiotta jättäminen on erittäin vaarallista ja se voi vahingoittaa ajoneuvoa, mikä vaatii erittäin hankalia ja kalliita korjauksia. Esimerkiksi käytettyä autoa ostaessa hihnan vaihtaminen asianmukaisin väliajoin on yksi tärkeä tsekkauskohde.

Yleisesti ottaen vuosittainen tarkastus ammattilaisen kanssa on suositeltavaa, jotta varmistetaan, että moottori toimii moitteetta.

Nestetasojen tarkistaminen

Tyypillinen virhe vähemmän kokeneilta autoilijoilta on jättää huomiotta erilaisten nesteiden tarkistus, jotka ovat välttämättömiä ajoneuvon oikealle toiminnalle. Olemme jo puhuneet moottoriöljystä, mutta on myös muita nesteitä, jotka ovat välttämättömiä autolle: esimerkiksi tuulilasinpesuneste, joka on täytettävä moottori sammutettuna ja kylmänä erityiseen säiliöön. Jäähdytysneste on tarkistettava varmistamalla, että taso on minimi- ja maksimipintojen välillä. Myös tässä tapauksessa auton on oltava tasaisella pinnalla ja moottorin on oltava kylmä, jotta mittaus on luotettava. Yhtä tärkeää on jarruneste, jonka tarkoituksena on myös imeä kosteutta, jota voi syntyä äkillisissä jarrutuksissa.

Tarkista jarrut säännöllisesti

Jarrujärjestelmän tarkastaminen on elintärkeää turvallisen ajokokemuksen varmistamiseksi. Säännöllinen jarrujen kunnon tarkastus auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ajoissa.

Automaattipesussa käymisen jälkeen suositellaan jarrujen testaamista sopivissa olosuhteissa muuta liikennettä häiritsemättä. Varmista, että jarrulevyt ja -palat ovat riittävän paksut ja että jarrunesteessä ei ole vuotoja tai likaa. Tarvittaessa vaihda kuluneet osat ja pidä huolta jarrujärjestelmän toimivuudesta. Säännöllinen huolto ja tarvittavien korjausten tekeminen auttavat pitämään jarrut kunnossa ja varmistamaan turvallisen ajon.

Turvalliseen liikkumiseen liittyy myös säännöllinen renkaiden kuntotarkastus.