Kotimaa

Pörssisähkön hinta putoaa tänään ilmaista halvemmaksi

Fingrid tasapainottaa markkinoita ja toivoo, että sähkömarkkinoiden Black Friday -tarjous ei saa kulutusta ryöstäytymään. Kuva: Vesa Moilanen

Sähkön hinta putoaa tänään iltapäivällä roimasti negatiiviseksi useamman tunnin ajaksi. Erikoinen ilmiö syntyi, kun norjalainen Kinect Energy tarjosi erehdyksessä sähköpörssi Nordpooliin niin suuren määrän sähköä, että kilowattitunnin hinta putoaa kello 14:stä lähtien kymmenen tunnin ajaksi 50 senttiä miinukselle. Yhtiö tarjosi markkinoille 5 787 megawattia sähköä, mikä vastaa noin puolta Suomen päivittäisestä noin 11 000 megawatin kulutuksesta.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoitti eilisiltana tarttuvansa toimiin tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseksi. Tarvittaessa se tekee ostoja markkinoilla pitääkseen sähköjärjestelmän vakaana. Suomesta ei perjantain aikana myydä sähköä Ruotsin suuntaan.

Sähkön riittävyys näyttää Fingridin mukaan hyvältä, koska käytettävissä on sama tuotantokapasiteetti kuin torstaina. Esimerkiksi Olkiluodossa kaikki kolme yksikköä toimivat täydellä teholla, ja tuulivoimaa tuotetaan tänään paljon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fingrid toivoo, että kuluttajat käyttäisivät sähköä tänään normaaliin tapaan ja auttaisivat siten sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainottamisessa.

Kinectin virheen vaikutus tuntuu myös muualla Pohjoismaissa ja painaa hintoja myös Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät ilmoitti myös tarttuvansa toimiin markkinoiden tasapainottamiseksi.

– Vähän yksinkertaistaen voi sanoa, että he myivät jotain mitä heillä ei ollut ja ostajat ostivat jotain mitä ei ollut olemassa, summasi yhtiön tuotantopäällikkö Pontus de Maré tiedotteessa.

De Marén mukaan päivän aikana tullaan tarvitsemaan suuria määriä tasapainottavia tarjouksia. Poikkeustilanne ei kuitenkaan ole aiheuttamassa mitään vakavampia ongelmia, hän arvioi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä