Paikallisuutiset

Pörssisähkön hinta romahtaa keskiviikkona

Olkiluoto 3:n ennakoitiin palaavan sähköntuotantoon tiistai-iltana. Lisäksi tuulivoiman tuotannon pitäisi lisääntyä reippaasti keskiviikkona.

Pörssisähkön hinta suorastaan romahtaa, sillä päivän verollinen keskihinta on runsaat viisi senttiä kilowattitunnilta. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pörssisähköä käyttävät kotitaloudet saavat keskiviikkona merkittävästi helpotusta energiakustannuksiinsa.

Pörssisähkön hinta suorastaan romahtaa, sillä päivän verollinen keskihinta on runsaat viisi senttiä kilowattitunnilta. Tiistaina kuluttajat joutuivat pulittamaan pörssisähköstä keskimäärin yli 35 senttiä kilowattitunnilta, eli noin seitsemän kertaa niin paljon kuin keskiviikkona.

Korkeimmillaan pörssisähkön hinta keskiviikkona on heti vuorokauden alussa kello 00–01, jolloin sähkö maksaa noin 12 senttiä kilowattitunnilta. Suuren osan päivästä sähkö maksaa vain muutamia senttejä kilowattituntia kohden.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tiistain ankaran hintapiikin taittumiseen vaikuttaa, että sähkön tarjonnan ennakoitiin kasvavan. Suomelle tärkeän Olkiluoto 3:n odotettiin palaavan tiistaina sähköntuotantoon, ja lisäksi ennusteiden mukaan tuuli on voimistumassa keskiviikkona, minkä pitäisi lisätä huomattavasti tuulivoiman tuotantoa.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi turbiinilaitoksella havaitun vian vuoksi sunnuntai-iltana. Vian syynä oli generaattorin jäähdytysjärjestelmän vikaantunut lämpötilamittaus. Tapahtumalla ei ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voiman tiistaina alkuillasta antaman arvion mukaan Olkiluoto 3:n oli määrä palata takaisin sähköntuotantoon tiistaina kello 22. Aikatauluun oli tullut muutamia pieniä lykkäyksiä, mutta sähköntuotannon keskeytyminen näytti silti jäävän melko lyhytaikaiseksi.

Suomessa tuulivoiman tuotanto oli maanantain ja tiistain aikana vaisua heikkojen tuuliolosuhteiden vuoksi. Keskiviikkona tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä Fingridin ennusteen mukaan tuulivoiman tuotanto yltäisi keskiviikkona parhaimmillaan jopa yli 5 000 megawatin tehoon. Se on paljon, sillä Fingridin ennusteessa käytetty tuulivoiman kokonaiskapasiteetti on runsaat 6 400 megawattia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä