Ajankohtaista

Presidenttiehdokas Aaltolan haastatteluväite: Mediat ovat vihjailleet myönteisistä jutuista mainostilan vastineeksi

Mika Aaltola (sit.) kertoi Journalistille saaneensa käsityksen mainosmyyjiltä, joiden kanssa hän on ollut puheissa. Hän ei ole täsmentänyt medioita. Kuva: Tanja Korpela

Presidenttiehdokas, tutkija Mika Aaltola (sit.) kertoi Journalisti-lehden haastattelussa arvelevansa, että tiedotusvälineet voisivat antaa enemmän journalistista näkyvyyttä, jos niiltä hankkii mainostilaa. Aaltola kertoo perustavansa näkemyksensä eri tiedotusvälineiden mainosmyyjien kanssa käymiinsä keskusteluihin.

– Mediat soittavat, onko meillä rahkeita mainostilan hankkimiseen. Aika selvästi tuodaan esille, että se tuo myös muuta näkyvyyttä lehdessä tai kanavalla. Tietysti epämääräisesti, mutta vihjaten, että tällainen koplaus on mahdollista, sanoi Aaltola Journalistin perjantaina julkaisemassa artikkelissa.

Journalistin mukaan Aaltola on tulkinnut keskustelut niin, että mainostilaa hankkimalla voisi saada enemmän myönteistä näkyvyyttä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aaltolan esittämä väite on vastoin Journalistin ohjeita, joihin lähes kaikki suomalaiset tiedotusvälineet ovat sitoutuneet. Ohjeiden mukaan muun muassa journalistista päätöksentekoa ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle ja ohjeet edellyttävät, että journalistisen sisällön ja mainosten raja pidetään selvänä.

Ei suostu nimeämään medioita

Aaltola ei nimeä Journalistin haastattelussa mediayhtiötä tai -yhtiöitä, joiden myyjät olisivat esittäneet mainosten ja juttujen koplausta. Hän ei nimennyt tahoja myöskään Helsingin Sanomille lauantaina. STT ei lauantaina tavoittanut Aaltolaa.

Sosiaalisessa mediassa Aaltolan väite herätti lauantaina kuitenkin keskustelua toimittajien ja poliitikkojen keskuudessa. Muun muassa Liike Nytin presidenttiehdokas, kansanedustaja Harry Harkimo kirjoitti lauantaina X-viestintäpalvelussa (entinen Twitter) Aaltolan "höpöttävän omiaan".

– Olen ostanut mainostilaa 40 vuotta, mutta tällaiseen en ole törmännyt, kirjoitti Harkimo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Journalistin haastattelu liittyi Aaltolan lokakuussa julkaistuun kirjaan, jossa Aaltola muun muassa esittää kriittisiä väitteitä median toiminnasta omien kokemustensa pohjalta.

Valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivä Aaltola on parhaillaan sivussa työstään Ulkopoliittisen instituutin johtajana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä