Kotimaa

Rasismikeskustelu ryöpsähti eduskunnassa alulle yllättävän kädenlämpöisenä – mutta kuka muistaa, että jupakan alkutahdit soitettiin jo viime talvena?

Tammikuussa politiikassa kohahti, kun silloinen pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi Politiikan toimittajien tentissä perussuomalaisten olevan avoimesti rasistinen puolue. Kuka osasi silloin arvata, että rasismikeskustelua käydään vielä syksylläkin?

Pääministeri ja puheenjohtaja Sanna Marinin (sd.) viime talven arviota perussuomalaisten rasistisuudesta pidettiin tuolloin laajasti sopimattomana. Eihän pääministeri voi sanoa, että yksi eduskuntapuolue olisi rasistinen.

Rasismi ei noussut kevään eduskuntavaalien kuumimmaksi aiheeksi, mutta hallituksen muodostamisen jälkeen juuri muusta ei ole käytännössä puhuttukaan.

Hallituksen rasismi on puhututtanut koko kesän perussuomalaisten ministerivalintojen vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelu jatkui keskiviikkona, kun eduskunta pääsi vihdoin ottamaan kantaa kesän kohuihin.

Epäluottamus tulossa osalta oppositiosta

Suomalaiset yrittävät elää tavallista arkeaan laukkaavan inflaation, kasvavien kustannusten ja naapurimaan käymän julman hyökkäyssodan keskellä, ja monia saattaa jatkuva rasismikeskustelu kyllästyttää. Politiikassa tärkeä keskustelu on käyty politiikan tavalla.

Vaikka puolueet hallituksesta oppositioon tunnustivatkin keskustelun tärkeyden, näkyi turnausväsymys puheenvuoroissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallituksen tiedonanto ja varsinkin pääministeri Petteri Orpon (kok.) selkeäsanainen irtisanoutuminen rasismista sai kiitosta oppositiota myöten, mutta ilma oli silti sakeanaan epäluottamusta.

Keskustan Annika Saarikko kuvaili tunnelmaa salissa niin tiheäksi, että sitä voisi leikata veitsellä.

Eduskunnassa yritettiin keskiviikkona löytää yhteisymmärrys hallituksen rasisminvastaisesta tiedonannosta. Oppositiopuolueet sdp, vihreät ja vasemmistoliitto olivat hallituksen epäluottamuksen kannalla.

Oppositiopuolueet eivät luota siihen, että perussuomalaiset ovat aidosti sitoutuneita rasisminvastaiseen työhön.

Lisäksi varsinkin vasemmistoliitto huomautti toistuvasti, että hallituksen tiedonanto ja hallitusohjelma ovat ristiriidassa keskenään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppositiopuolueista sdp, vihreät ja vasemmistoliitto aikovat äänestää perjantaina hallituksen epäluottamuksen puolesta.

Liike nytin ainoa kansanedustaja Harry Harkimo sekä keskusta kokonaisuudessaan asettautunevat hallituksen puolelle.

Hallitus ei siis ole vaarassa kaatua, vaikka epäluottamusta äänestetään myös valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanille (ps.).

Hallituksen sitoutumista epäiltiin

Suurin ongelma keskiviikon rasismikeskustelussa tuntui nimenomaan olevan se, voiko hallituksen rasisminvastaiseen työhön luottaa.

Suurimman oppositiopuolueen sdp:n tuore puheenjohtaja Antti Lindtman penäsi nimenomaan tätä.

– Onko hallitus sitoutunut omaan tiedonantoonsa, Lindtman kysyi.

Useammassakin opposition puheenvuorossa ihmeteltiin myös sitä, miksi rasisminvastaisen tiedonannon tekeminen ja antaminen oli niin vaikeaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä sanoi nimittäin välittömästi viime viikolla annetun tiedonannon jälkeen, että sen tekeminen oli vaikeaa ja raskasta.

Lännen Median tietojen mukaan tämänkaltaista tiedonantoa sorvattiin jo hallitusneuvotteluiden aikana, mutta perussuomalaiset eivät olleet sitä silloin valmiita allekirjoittamaan.

Osaksi ehkä tästä syystä oppositiossa tuntuu olevan tunnelma se, että tiedonannon todellinen tarkoitus on pitää hallitus kasassa, ei todellinen rasisminvastainen työ.

Varsinkin vasemmistoliitto epäilee, että hallitus haluaa päästä ainoastaan toteuttamaan leikkausohjelmaansa, jota myös pidetään syrjivänä, sen sijaan, että hallitus todella haluaisi työskennellä yhdenvertaisuuden eteen.

Puhemies Jussi Halla-aho joutui suitsimaan rasismikeskustelussa puheenvuorojen pituuksia. Siitä huolimatta keskustelu jatkui pitkälle keskiviikkoiltaan.

PS: "Sananvapauteen kuuluu myös loukkaava puhe"

Varsinkin kristillisdemokraattien ja rkp:n edustajat toivoivat, että rasismikeskustelussa yritettäisiin ymmärtää toista ja löytää yhteinen sävel.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ei silti malttanut olla heittämättä kuittia perussuomalaisten suuntaan.

Andersson muistutti, ettei rasismikeskustelussa voida sallia minkäänlaista vihjailua tai kaksoisviestintää.

– Kansanedustajilla on suuri vastuu keskustelukulttuurista, Andersson muistutti.

Perussuomalaisten ryhmyri Mäkelä taas katsoi parhaaksi muistuttaa omassa ryhmäpuheenvuorossaan, että sananvapauteen kuuluu myönteisen puheen lisäksi myös loukkaavan puheen salliminen.

Kolmen tunnin keskustelun jälkeen puheenvuoroja oli pidetty jo lähes 90. Puheenvuoropyyntöjä oli siinä vaihessa jonossa vielä 66.

Eduskunnan tärkeäksi kokema, mutta poikkeuksellisen kädenlämpöiseksi jäänyt rasismikeskustelu jatkui pitkään keskiviikkoiltaan.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

.
Fakta

Rasismikohut

Sanna Marinin (sd.) perussuomalaisia koskeneen analyysin jälkeen eduskuntapuolueen tai -puolueiden rasistisuus ei noussut enää keskusteluun ennen kuin hallitus asetettiin kesällä.

Elinkeinoministeriksi valittu Vilhem Junnila (ps.) teki omien kohujensa jälkeen johtopäätöksen ja erosi tehtävästä vain kahden viikon jälkeen.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on joutunut pahoittelemaan 15 vuoden takaisia rasistisiksi tulkittavia kirjoituksiaan. Kaikkia kirjoituksista Purra ei ole pahoitellut, ja hän on korostanut, ettei perussuomalaisuudessa ole mitään anteeksipyytämistä.

Seuraavaksi anteeksipyyntöä on vaadittu Junnilan jälkeen elinkeinoministeriksi tulleelta Wille Rydmanilta (ps.), joka oli käyttänyt henkilökohtaisessa viestinnässään rasistisia ilmaisuja. Rydman ei ole taipunut anteeksipyyntöön.

Kohujen vuoksi hallitus muodosti tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi.

Eduskunta käsitteli tiedonantoa keskiviikkona. Siitä äänestetään perjantaina.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) kuuntelivat eduskunnassa keskiviikkona pitkää keskustelua rasismista. Taustalla myös puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä