Kokkola-lehti

”Reittien tekemiseen innosti maastopyöräiltävien polkujen puute” - Lohtajalla sijaitseva maastopyörä- ja luontoreitti saavutti suuren suosion

Jari Karhula (vasemmalla) ja Joonas Joki (ei kuvassa) toteuttivat niin sanotun Karhin rengasreitin 2020. Uutuutena on 6,2 kilometriä pitkä Pinkkipolku, josta suurin kunnia kuuluu Markus Anttilalle (oikealla).

Kun lohtajalaiset Joonas Joki ja Jari Karhula toteuttivat 12,5 kilometrin pituisen rengasreitin Karhin ja Lohtajan kirkonkylän välille, palkittiin heidät 2020 vuoden liikuntatekona.

Reitti on erittäin suosittu ja sen kävijämäärää on mahdoton arvioida.

– Varmaan reilusti yli 5000 kävijää muutamassa vuodessa, Jari Karhula heittää arvion.

Nyt valmiina on myös lisäreitti, niin sanottu Pinkkipolku, pituudeltaan 6,2 kilometriä. Senkin takana on kaksikko Joki ja Karhula, mutta lisäksi myös Markus Anttila.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mutta mennään ajassa taaksepäin, eli vuoteen 2020, kun Joki ja Karhula toteuttivat 12,5 kilometrin rengasreitin.

– Olihan tässä alkujaan niin sanotusti oma lehmä ojassa. Reittien tekemiseen innosti maastopyöräiltävien polkujen puute. Lohtajalla on paljon pehmeitä hiekkapohjaisia metsäteitä, jotka soveltuvat huonosti kapearenkaisille maastopyörille. Ajateltiin, että jospa räväytetään ja tehdään asialle jotain.

Mikä sai teidät tekemään tätä vapaaehtoisesti?

– Moni tekee urheilun parissa vapaaehtoistyötä, muun muassa valmentavat jalkapallojunioreita. Tämä on meidän panoksemme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reitin suunnitteluun ja toteuttamiseen Joki ja Karhula käyttivät valtavan määrän tunteja. Välillä kävellen ja välillä mönkijällä. Reittiä suunniteltaessa, oli myös saatava maanomistajien suostumus.

– Suurin osa suhtautui myöntävästi. Eivät kuitenkaan kaikki, joten suunnitelmaa piti hieman muutella, Karhula kertoo.

Nyt vuonna 2020 palkitulla liikuntateolla on runsaasti käyttäjiä. On maastopyöräilijöitä, kävelijöitä, juoksijoita ja koirien ulkoiluttajia.

Karhula muistuttaa, että reitit ei ole tarkoitettu moottoriajoneuvoilla tai hevosilla kuljettavaksi. Tämä oli myös usean maanomistajan toive.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karhin reitti ja Pinkkipolku ovat enimmäkseen kuivaa mäntymetsää, jossa on myös mukavasti korkeuseroja. Karhin reitillä on myös pätkä synkkää kuusikkoa. Koivikkoinen lehto ja suo löytyvät Karipolulta. Myös talvisin reittiä voi käyttää, mutta sitä ei kuitenkaan säännöllisesti tampata.

Uusi reitti, eli Pinkkipolku, on noin 6,2 kilometriä. Pinkkipolku kulkee Vattajantieltä metsiä pitkin Karipolun maanpuoleiseen alkupisteeseen. Karhinreitin ja Pinkkipolun välillä on noin yksi kilometri tietä, josta puuttuu vielä opasteet.

– Kyllä uuden Pinkkipolun teosta suurin kunnia kuuluu Markus Anttilalle, Karhula toteaa.

Onko Joonas Joen ja Jari Karhulan seuraava projekti jo suunnitteilla?

– Molemmille on tullut perheenlisäystä, joten ei juuri tässä vaiheessa suunnitelmia ole. Toki ajatuksena on lisäreittejä joskus tulevaisuudessa, mutta pitää myös löytyä mieluinen reitti, Karhula toteaa.

”Varmaan reilusti yli 5000 kävijää muutamassa vuodessa
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä