Paikallisuutiset

SAK varoittaa hallitusta sotkemasta eläkeuudistusneuvotteluja

Työeläkeindeksin idea on pitää eläkkeensaajan ostovoima suurin piirtein sillä tasolla kuin se oli eläkkeelle siirryttäessä. Indeksin korotuksesta 20 prosenttia määräytyy ansiotason nousun ja 80 prosenttia kuluttajahintojen nousun perusteella.

Viime ja kuluvana vuonna työeläkkeiden indeksikorotukset ovat olleet poikkeuksellisen suuret korkean inflaation takia. Eläkeleikkausten puolustajien mielestä myös hyvätuloiset eläkeläiset olisikin nyt syytä ottaa säästötalkoisiin mukaan.

– On aina pois eläkkeensaajan taloudellisesta tilanteesta, jos indeksiin poikkeuksellisesti puututaan ja säädetään sitä pienemmäksi – oli se sitten kokonaisjäädytys tai joku pieni prosenttiyksikön muutos perussääntöön, sanoo Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän muistuttaa, että Suomen talous oli 1990-luvulla vastaavanlaisessa tilanteessa ja silloin päädyttiin muuttamaan työeläkkeiden indeksitarkistuksia pysyvästi.

– Hallitus saattaisi ehkä nytkin perustella ratkaisuaan sillä, että 1990-luvun lamassakin tehtiin eläkejäädytyksiä ja se hyväksyttiin, koska kaikki muutkin olivat jo joutuneet tinkimään.

Pitkällä aikavälillä eläkemenoihin on mahdollista vaikuttaa muun muassa eläkeikää pidentämällä, sitomalla eläkkeet kuluttajahintaindeksiin tai eläkkeiden karttumasäännöksiä muuttamalla.

Näitä pitkän aikavälin muutoksia puntaroidaan meneillään olevissa eläkeuudistusta koskevissa työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa, joissa ratkaisuja tulisi löytää noin miljardin euron edestä. Järjestöjen yhteisen ehdotuksen on määrä olla valmis ensi vuoden alussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työmarkkinasuhdepoliittinen kysymys on, haluaako hallitus eläkeuudistusneuvottelujen aikana tehdä jotakin työeläkejärjestelmää koskevaa säätöä, pohtii Kautto.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n hallitus on jo varoittanut, että hallituksen ei pidä leikata eläkkeistä kehysriihessä. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä olisi törkeä välistäveto, jos hallitus puuttuu keskeneräiseen prosessiin kehysriihipäätöksin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä