Mielipiteet

Sanna Pihakiven mielipidekirjoitus: Kun aikuisuus on ammatti — Nuorisotyö on asiantuntijatyötä

Ammattiaikuisten päivää vietetään 2. kesäkuuta. Nuorisotyön ammattilaiset, ammattiaikuiset, ovat koulutettuja kasvamisen ja nuoruuden asiantuntijoita. Nämä turvalliset ihmiset kohtaavat, tukevat ja opastavat nuoria myös virka-aikojen ulkopuolella. He ovat siellä, missä nuoretkin.

Kasvaminen aikuiseksi ei ole helppoa kenellekään, mutta välttämätöntä se on kaikille. Nuorisotyön ammattilaisilla on omat keinonsa ja menetelmänsä, joilla kuntien hyvinvointityötä tuetaan nuorilähtöisesti ja ongelmia ennaltaehkäisevästi. Nuorisotyötekijät ovat läsnä ja varmistavat, että kukaan ei joudu kasvamaan yksin.

Nuorisotyö nähdään aivan liian usein jonain muuna kuin asiantuntijatyönä.

Nuorisotyö nähdään aivan liian usein jonain muuna kuin asiantuntijatyönä. Tämä näkyy valitettavasti muun muassa alan palkkauksessa. Se ei huomioi, että nämä ammattilaiset ovat koulutettuja kasvun ja nuoruuden parhaita osaajia – siis asiantuntijoita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorten mielenterveyden haasteet, pahoinvointi ja väkivallanteot ovat lisääntyneet. Nuoret käsittelevät paljon raskaita aiheita, joihin kaipaavat turvallisen aikuisen tukea ja läsnäoloa. Tätä ei henkilöstövajeesta ja liian suuresta työtaakasta kärsivä nuorisotyö pysty täysipainoisesti nyt tarjoamaan. Tällöin nuorisotyön tärkeät tavoitteet jäävät toteutumatta, eikä työtä voi enää kutsua laadukkaaksi.

Nuorisotyötä toteutetaan liian pienillä resursseilla ja lyhytkestoisilla hankkeilla, jotka sirpaloittavat nuorisotyön kenttää entisestään. Ennaltaehkäisevästä työstä leikkaaminen ei koskaan tuo aidosti säästöjä, vaan lisää pitkällä aikavälillä painetta ja kuluja korjaavan työn puolella.

Laadukas ja pitkäjänteinen nuorisotyö parantaa valtavasti nuorten hyvinvointia. Rinnalla kulkevia, turvallisia aikuisia ei ole koskaan liikaa. Nuorisotyön ammattilaiset tekevät työtään suurella sydämellä ja nuorten hyvinvointi etusijalla. Nuorten hyvinvoinnista ei voida enää tinkiä.

Sanna Pihakivi

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

ammattialatoiminnan asiantuntija, JHL ry

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä