Mielipiteet

Sari Innasen mielipidekirjoitus: Metsät ovat meidän — Mahdollinen lisäsuojelu on suunnattava julkisyhteisöjen omaisuuteen

Suomalainen metsien nykyisellään toteutuva hyvä ja kestävä hoito ja kasvatus on ilmastoteko. Siihen yltää hyvin harva maa Suomen lisäksi. Väitänkin, että suomalainen metsätalous kestää vertailun kaikilla globaaleilla mittareilla. EU-päätöksenteon ulottaminen omien metsiemme hoitoon, yksityiskohtiin ja hallintaan ei saa kannatustani.

Metsien omistaminen ja metsien käyttö on nostettu tikun nokkaan epäreilulla tavalla. On liian suoraviivaista ajatella, että kaikilla metsänomistajilla omistuksen arvoista talous on korkeimpana. Edes talousmetsiksi luokitelluista metsistä ei kaikki ole tehokkaassa puunmyynti ja kasvatuskäytössä. Metsät ovat usein suvuissa kulkevaa ylisukupolvista perinnettä, ja niiden jättäminen seuraaville sukupolville entistä parempina on monille metsänomistajille yksi tärkeimmistä arvoista.

Metsien lisäsuojelun ja voimakkaiden hakkuiden rajoittamisen perään huudetaan nyt kovasti, etenkin vasemman siiven edustajien toimesta. Hakkuissa ja metsien käsittelyssä on varmasti vielä parannettavaa, ja siihen ovat metsien ostajat ja myyjät mielestäni jo vastanneetkin hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On riski, että tieteellisen tutkimuksen yksiselitteisen varman johtopäätöksen jälkeen suojelua lisätään ja ensiharvennuksia ja uudistushakkuita rajoitetaan. Parhaan lopputuloksen saamiseksi olisikin oleellista huomioida paremmin eri näkökulmat.

Mikäli ilmastokeskustelun seurauksena katsotaan, että metsien voimakas lisäsuojelu on välttämätöntä, on se tehtävä vastikkeellisen vapaaehtoisuuden pohjalta.

Olen sitä mieltä, että mahdollinen lisäsuojelu on suunnattava valtion, kuntien ym. julkisyhteisöjen omaisuuteen, jotka ovat jo yhteisessä omistuksessa ja hallinnassa.

Oman kaupunkini Kokkolan metsäomistusten hoitostrategia on moderni ja toimiva. Siinä mm. korostetaan ihmisten asuinympäristöjen välittömässä läheisyydessä olevien metsien luonto- ja virkistysarvoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsätalous, eli metsien kasvatus, teollisuus ja jalostus, on uusine innovaatioineen ja monipuolisine tulevaisuuden visioineen meidän hyvinvointimme tukipilari. Tämän tukipilari alta ei saa alkaa kaivamaan maata millään epämääräisillä, poliittisen ääriajattelun sävyttämillä keinoilla ja motiiveilla.

Suomalainen metsien hoito on luonnon moninaisuutta korostavaa. Metsät antavat työn ja elannon sadoille tuhansille suomalaisille.

Metsissä liikkuminen lisää tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia monin eri tavoin. Kansanterveydellisesti on erittäin positiivista, että vapaa-ajan vietto metsissä on yhä suositumpaa kaikkialla Suomessa. Hyvinvoinnin edistäjänä metsät ovat vertaansa vailla. Ja ennen kaikkea metsät ovat meidän.

Kirjoittaja on lakimies, opettaja ja kansanedustajaehdokas (kesk.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä