Kotimaa

Taas on aika tunnelmoida kynttilöillä, joita voit tehdä helposti itse kolmesta eri materiaalista – Katso myös viisi vinkkiä mielenrauhaan sisustuksessa

Laadukkaan ja hyvin palavan kynttilän kehittäminen vaatii aikaa, mutta aloittelijakin voi onnistua Seija Koivulan ohjeilla. Näin tunnistat kynttilän, josta lähtee terveydelle ja sisäilmalle haitallisia hiukkasia.

Seija Koivula tekee viimeiset siveltimen hipaisut valkoisen kynttilän pinnalle. Kynttilään ovat maalautuneet vierekkäin nukkuvat ketut.

Käsitöitä pikkutytöstä asti harrastaneen Koivulan mieleen putkahtelee uusia ideoita kynttilöiden valmistukseen päivittäin. Osa ideoista on jätettävä pöytälaatikkoon odottamaan oikeaa hetkeä.

– Elävässä liekissä on jotain sellaista, joka rauhoittaa mieltä. Kynttilöiden valmistaminen on myös mukavaa käsillä tehtävää puuhaa. Kaiken lisäksi se on mielenkiintoista, sillä kynttilöitä on mahdollista valmistaa niin monella eri tapaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäiset kynttilät Koivula valmisti 16 vuotta sitten. Vuosien varrelle on mahtunut lukuisia tuotekehityksiä, joiden kautta kynttilöiden raaka-aineet ja niiden käyttäytyminen ovat tulleet tutuiksi.

– Jokaisen uuden kynttilän kehittäminen vaatii aina tuntikausia töitä ja yleensä useita kymmeniä testauksia. Kynttilöiden valmistaminen onkin asia, jossa ei koskaan tule olemaan täysin valmis.

Oliivivahalla pehmeää sävyä

Koivula hyödyntää erilaisia valmiita muotteja, joiden avulla valmistuvat esimerkiksi enkelit, sydämenmuotoiset kynttilät ja naishahmot. Koristelussa hän käyttää kynttilöiden maalaukseen tarkoitettuja maaleja.

Seija Koivulan luomassa kynttilätaiteessa esiintyvät usein kettu-, pupu-, pöllö- ja kissahahmot. Kuva: JUHA SINISALO
Seija Koivula teki ensimmäiset kynttilänsä 16 vuotta sitten. Kuva: JUHA SINISALO

Kynttilämassoja Koivula valmistaa pääsääntöisesti steariinista, parafiinista ja oliivivahasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kynttilämassassa käytän pääosin parafiinia, mutta pieni määrä steariinia helpottaa kynttilän irrottamista muotista. Steariinia lisäämällä kynttilästä tulee myös valkoisempi ja kovempi.

– Parafiinista pidän siksi, että se tekee kynttilästä läpikuultavan. Parafiinista valmistetun kynttilän liekki hehkuu kauniisti koko kynttilän lävitse.

Viime syksynä Koivula kiinnostui myös luonnonvahoista ja aloitti oliivivahakynttilöiden valmistamisen.

– Oliivivaha on vegaaninen ja biohajoava luonnonvaha. Se antaa kynttilään myös täyteläisen, pehmeän valkoisen sävyn, joka on mieleeni, sillä lempivärini on valkoinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joskus Koivula valmistaa kynttilöitä siten, että hän lisää parafiinia ja steariinia sisältävään kynttilämassaan pienen määrän oliivivahaa.

– Tällöin kynttilän palo-ominaisuudet pysyvät suurin piirtein samoina kuin parafiini-steariini-kynttilässä, mutta oliivivaha antaa kynttilään lisää pehmeän valkoista sävyä.

Voimakkaita sävyjä tulossa

Kemian raaka-aineiden maahantuontiyrityksessä tuoteryhmäpäällikkönä toimiva Krista Wallasvaara sanoo, että kynttilät mielletään yhä enemmissä määrin osaksi sisustusta ja kattausta. Niitä käytetään myös spa-sarjoissa, kuten huonetuoksuissa ja kosmetiikkasarjoissa.

– Kynttilän muotojen osalta suositumpia ovat yksinkertaiset muodot, mutta myös erikoisempia muotoja kysytään. Suosituin kynttilä Suomessa on sylinteri-pilari-kynttilä. Myös lämpökynttilät ovat suosittuja edullisuuden ja turvallisuussyiden takia.

Celego Oy:n tuoteryhmäpäällikkö Krista Wallasvaara muistuttaa, että kynttilöitä valmistettaessa niissä käytettävien massojen, värien ja muiden komponenttien lämpötila ei saa ylittää 120 astetta. Hän suosittaa käyttämään lämpömittaria. Kuvan kynttilä on Seija Koivulan tekemä. Kuva: JUHA SINISALO

Viime vuosina värittömyys ja haaleat sävyt ovat olleet kynttilöissä suosiossa, mutta Wallasvaara sanoo, että voimakkaammat värit alkavat tulla taas muotiin.

– Tänä vuonna kynttilöiden sävymaailmassa on nähtävissä tummempia värejä, kuten vihreää ja viininpunaista. Syksyn aikaan alkavat näkyä myös perinteiset syyskauden värit, kuten oranssin ja ruskean sävyt.

– Kynttilöissä sesonkivärit ja muodot ovat toki aina vakiotrendejä, kuten halloweenina musta väri ja pallon muoto, jouluna punainen väri ja pöytäkynttilät, ystävänpäivänä punainen väri ja sydämen muoto sekä pääsiäisenä keltainen väri ja kananmunan muoto.

Suosi kotimaista

Kasvipohjaisten raaka-aineiden, kuten kasviöljystä valmistettujen oliivi-, palmu-, soija- ja kookosvahojen, kysyntä on ollut viime vuosina nousussa.

Wallasvaara sanoo, että perinteisten raaka-aineiden sijaan ne asettavat kuitenkin valmistajille ominaisuuksiensa vuoksi enemmän haasteita aikaansaada laadukas ja hyvin palava kynttilä.

– Huonosti palava kynttilä haihduttaa enemmän sisäilmalle ja terveydelle haitallisia hiukkasia ilmaan. Huonosti palavan kynttilän tunnistaa siitä, että sen liekki lepattaa runsaasti, kynttilä palaa epätasaisesti ja savuttaa.

Wallasvaara sanoo, että laadukkaan ja hyvin palavan kynttilän kehittäminen saattaa kestää useita kuukausia ja vaatia kymmenien, jopa satojen tuntien tuotekehitystyön.

Aloittelijan kannattaakin aloittaa kokeilu steariinilla tai parafiinilla, joista on helppo valmistaa hyvin palava kynttilä.

– Ylipäätään kynttilässä käytettävien raaka-aineiden valinnassa on tärkeää hankkia puhtaita ja vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita luotettavasta lähteestä. Kotimaisuutta kannattaa suosia.

Näin teet kynttilän itse

Seija Koivula sanoo, että kynttilöiden valmistuksessa aloittelija voi käyttää kaupasta ostettavia valmiita kynttilämassa-sekoituksia tai tehdä kynttilämassan itse.

Koivulalla on pieni kynttilä- ja savipaja Porissa.

– Kynttilöiden valmistuksessa ehkä yleisin sekoitus on sellainen, jossa noin 70 prosenttia massasta on parafiinia ja 30 prosenttia steariinia, mutta myös muita sekoituksia voi kokeilla.

Syysiltoja varten Seija Koivula on laittanut terassilleen oliivivahasta valmistamansa kynttilän, jossa kiinni oleva puusydän luo tunnelmaa palaessaan nuotion rätinää muistuttavalla äänellä. Kuva: JUHA SINISALO

Kynttilämassa kannattaa sulattaa vesihauteessa. Halutessaan sulatettuun massaan voi lisätä kynttilöille tarkoitettuja värirakeita, jos kynttilään haluaa väriä. Koivula muistuttaa, että värirakeet pitää sekoittaa kynttilämassaan huolella.

Valmiin massan voi tehdä kynttilämuottiin tai muottina voi käyttää esimerkiksi tyhjää maitopurkkia.

– Halkaistun maitopurkin pohjaan tehdään neulalla reikä, jonka kautta sydänlangan saa laitettua purkin sisälle. Purkin päälle voi asettaa esimerkiksi jäätelötikun, johon sydänlanka sidotaan. Lopuksi sydänlanka kiinnitetään purkin pohjaan, jotta lanka jää riittävän napakasti kiinni.

Koivula muistuttaa, että purkkiin kaadettava kynttilämassa vuotaa herkästi, joten ennen massan kaatamista maitopurkin pohjassa oleva reikä on suljettava hyvin esimerkiksi sinitarralla.

– Purkkiin kaadetun kynttilämassan kannattaa antaa jähmettyä rauhassa ainakin seuraavaan päivään. Massan jähmettyessä kynttilän keskelle jää yleensä pieni kuoppa, joka voidaan täyttää seuraavana päivänä pienellä määrällä sulatettua kynttilämassaa.

– Kun kynttilämassa on kokonaan jähmettynyt, kynttilän voi irrottaa muotista ja se on valmis.

Kynttilöillä ja sisustamisella mielenrauhaa ja hyvinvointia

Kynttilät näkyvät Katariina Kovanen-Piipon elämässä niin arjessa kuin juhlassa. Arjessa kynttilät auttavat häntä rentoutumaan, ja yhdessä harmonisen sisustuksen kanssa ne lisäävät hyvinvointia ja kodikkuutta.

Kovanen-Piippo on rakastanut kynttilöitä niin pitkään kuin hän muistaa.

– Rakastan kynttilän valoa, joka luo rauhoittavaa tunnelmaa ja hidastaa ajan kulkua. Minulle kynttilän sytyttäminen on yhteisen ajan ja hetken arvostamista. Poltan kynttilöitä iltojen hämärtymisestä aina siihen asti, kun ne ovat jälleen valoisia, eli lähes joka ilta.

– Talvella sytytän kynttilän myös välillä päivisin etätöitä tehdessäni. Suosittelen kokeilemaan – sillä saa hyvää tunnelmaa ja se rentouttaa työntekoa, Kovanen-Piippo vinkkaa.

Katariina Kovanen-Piippo pitää kynttilöistä, sillä ne rentouttavat, luovat tunnelmaa ja auttavat keskittymään esimerkiksi töiden äärellä. Kuva: null

Syysiltana Kovanen-Piippo tapaa sytyttää kynttilän perheen japanilaisessa puutarhassa olevaan betoniseen lyhtyyn. Se muistuttaa häntä pienestä talosta, jonka sisälle on syttynyt valo.

Perheen terassilla palaa usein myös kynttilä, joka näkyy sisälle.

– Iltaisin tapaan sytyttää myös sohvapöydälle puusydänkynttilän. Kuuntelen sen ritinää ja luen kirjaa. Ääni jo itsessään laskee sydämen sykettä ja auttaa keskittymään hetkeen silloin, kun ajatus harhailee.

Kynttilät osa sisustusta

Kynttilät ovat Kovanen-Piipon kotona myös osa sisustusta. Kynttilämalleista hän suosii kruunu- ja astiakynttilöitä.

– Sisustusasetelmissa tykkään yhdistellä erilaisia kynttilöitä. Pyrin käyttämään parittomia määriä, jos teen kynttilöistä settejä tarjottimelle. Metalli-astioissa oleviin kynttilöihin yhdistelen useimmiten betonista valmistettuja esineitä, koska mielestäni betoni ja metalli ovat kaunis, vastakohtainen pari yhdessä.

– Myös erikokoisten kynttilöiden yhdistäminen lisää asetelmien mielenkiintoa. Lisäksi luonnosta poimitut kuivatut kukat ja lasit sopivat hyvin yhteen kynttilöiden kanssa, ja niistä saa tehtyä näyttäviä asetelmia.

Kynttilät ovat osa sisustusta Katariina Kovanen-Piipon kodissa. Kuva: null

Kynttilöissä Kovanen-Piippo arvostaa esteettisyyden lisäksi kotimaisuutta ja luonnollisuutta.

Hän valmistaa kynttilöitä omassa käsityöpajassaan itse. Hän tekee ne vegaanisesta soijavahasta ja puusydämistä, ja kynttilä-astiana toimii metallinen ruusukullan- tai kullanvärinen purkki.

– Tuoksukynttilät ovat oman kokemukseni mukaan usein liian voimakkaita ja saattavat aiheuttaa päänsärkyä. Siksi  käytän aina luonnollisia tuoksuöljyjä valmistamissani tuoksukynttilöissä.

Hyvää oloa kotiin näillä vinkeillä

1. Valitse sisustukseen ja kynttilöihin värit ja kuviot, jotka tuovat mukavuutta, kiinnostavuutta ja viihtyvyyttä. Valitse värit, jotka sopivat kokonaisuutena yhteen ja tuovat huoneeseen oikeanlaista tunnelmaa.

2. Harkitse huolellisesti, mitä tavaroita ja huonekaluja haluat tilaan. Poista ylimääräiset tavarat ja pidä tila selkeänä ja raikkaana.

3. Tuo tila yhteen oikeanlaisilla sisustuselementeillä. Valitse ja sijoita koriste-esineitä ja kynttilä-asetelmia huolellisesti, jotta saavutat harmoniaa ja kauniita yksityiskohtia katseltavaksi.

4. Luonnonvalo ja luonnollinen valo ovat tärkeä osa hyvinvointia ja lisäävät viihtyvyyttä.

5. Kynttilöillä saa luotua tunnelmaa, joka rentouttaa ja hidastaa rytmiä. Kynttilöitä kannattaa hyödyntää myös esimerkiksi etätöitä tehdessä tai hektisen päivän päätteeksi.

Fakta

Näin vähennät päästöjen määrää

Kynttilöiden polttaminen tuottaa ilmaan terveydelle haitallisia pienhiukkasia, nokea ja PAH-yhdisteitä.

Runsas kynttilöiden polttaminen altistaa erilaisille hengitysteiden ärsytysoireille kuten limaisuudelle, yskänärsytykselle ja hengenahdistukselle sekä nuhalle.

Jos poltat kynttilöitä sisätiloissa, varmista, että ilmanvaihto toimii hyvin. Toimiva ilmanvaihto nopeuttaa epäpuhtauksien poistumista sisäilmasta.

Valitse hyvälaatuinen kynttilä, joka palaa puhtaasti eikä savuta. Huonosti palavan kynttilän tunnistaa lepattavasta ja savuttavasta liekistä.

Kynttilää poltettaessa kannattaa suosia tuoksuttomia kynttilävaihtoehtoja. Kynttilöihin lisätyt hajusteet saattavat jo itsessään aiheuttaa joillekin ärsytysoireita. Arvioiden mukaan 10-40 prosenttia suomalaisista on herkistyneitä tuoksuille.

Joutsenmerkillä varustetut kynttilät eivät sisällä hajusteita, ja niillä on tiukat vaatimukset nokipäästöille sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille.

"Parafiinista pidän siksi, että se tekee kynttilästä läpikuultavan."Seija KoivulaKynttiläharrastaja ja -valmistaja

Laadukkaan ja hyvin palavan kynttilän kehittäminen saattaa useita kuukausia ja vaatia jopa satojen tuntien tuotekehitystyön.

Seija Koivula polttaa kynttilöitä säännöllisesti testausmielessä tuotekehitystä ja myyntiä varten, mutta iltaisin hän tapaa sytyttää kynttilän palamaan myös kotinsa olohuoneessa. Kuva: JUHA SINISALO
. Kuva: JUHA SINISALO
. Kuva: JUHA SINISALO
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä