Talviurheilusta kannattaa nauttia hyvillä varusteilla

Kuva:

MAINOS -

Laadukkaat talviurheiluvälineet eivät ole halpoja. Toisaalta nautinnollista liikuntaa varten hankitut välineet maksavat itsensä takaisin liikunnan aikaansaamalla terveyden kohentumisella ja mielihyvän tunteella. Välineisiin kannattaa säästää ajoissa riittävästi rahaa tai vaihtoehtoisesti, jos hyvät kelit pääsevät yllättämään eikä tilillä ole säästössä riittävästi, voi ostoksen rahoittaa kohtuullisen koron lainalla. Tällaisen löytäminen on helppoa kun käyttää lainavertailuun erikoistunuttaMatchbanker palvelua. Lainavertailupalvelu etsii sopivan edullisen lainan ilman, että siitä aiheutuu lainanottajalle minkäänlaisia ylimääräisiä kuluja.

 

Muutaman viimeisen vuoden aikana talvi on ollut hyvin vaihteleva olosuhteiltaan. Lumitilanne on vaihdellutedellisen vuoden tapaan alueellisesti. Toisaalta etelässä oli poikkeuksellisen leutoa, kun taasen pohjoisessa mitattiin ennätysnietoksia. Tämä trendi näyttää jatkuvan ja lumitilanne ei ole alkutalvella ollut Pohjanmaan alueella kehuttavalla tasolla talviurheilua ajatellen. Lumitilanne ei onneksi ole niin huono kuin etelämpänä. Jos omalla lähiladulla ei hiihtäminen ole onnistunut, on lumesta päässyt nauttimaan kohtuullisen ajomatkan päässä.

 

Kun luminietoksille vihdoin pääsee, on syytä pitää huoli, että varusteet ovat kunnossa. Lämpimämmät kelit lyhentävät kautta entisestään, joten olosuhteiden paranemisen odotteluun kuluva aika kannattaa hyödyntää tarkistamalla ja huoltamalla hiihtovälineet tai vaihtoehtoisesti hankkimalla täysin uudet varusteet.

 

Hiihtovälineiden valinta

 

Välineiden istuvuus, oikea koko ja muotoilu ovat kriittisen tärkeitä valintakriteerejä hiihtovälineitä valittaessa. Verkkokauppaostoksia tai yllätyslahjojen antamista ei voi suositella. Hankinta on paras tehdä myymälässä asiantuntevan myyjän opastuksella, jotta saa kerralla sopivat välineet, eikä niitä tarvitse lähetellä vaihdettavaksi tai palauttaa myyjälle.

 

 

Kaupassa ensimmäinen asia, jonka myyjän tulisi kysyä suksia ostavalta, on henkilön paino ja pituus. Nämä ostajan kannattaa tarkistaa ennen kauppaan menemistä tai viimeistään kaupassa pyytää henkilökuntaa tekemään mittojen tarkistukset. Näiden perusteella valitaan sopivat sukset ja sauvat perinteiseen tai luisteluhiihtoon. On siis ennakkoon mietittävä, mitähiihtotyyliä tulee pääasiassa käyttämään laduilla.

 

Perinteisessä hiihdossa käytetään hieman pidempiä suksia kuin luistelutyylissä ja sauvojen puolestaan suositellaan olevan päinvastoin eli perinteisellä tyylillä lyhyemmät kuin luistelutyylissä. Suksien ja sauvojen materiaalit ovat kokeneet suuria kehitysharppauksia viimeisen vuosikymmenen aikakana. Jos varastosta vielä löytyykin vanhat, ehjät ja suhteellisen oikeaa kokoa olevat hiihtovälineet, kannattaa silti harkita välineiden uusimista. Nykyaikaiset erikoispolyeteenistä valmistetut sukset ja hiilikuituiset sauvat takaavat nautinnollisen hiihtolenkin vaatien vain vähän huoltoa ja ylläpitoa.

 

Hiihtomonojen valinnassa ratkaisee niin ikään hiihtotyylin valinta sekä monojen istuvuus jalkaan. Tärkein ero löytyy jalkineiden jäykkyydessä. Luistelutyylin hiihtomonot ovat jäykemmät kuin perinteiseen hiihtotyyliin tarkoitetut monot. Kuten yleensäkin jalkineita valittaessa, niin myös hiihtomonoja valittaessa on hyvä kokeilla useita eri vaihtoehtoja saadakseen parhaan tuntuman siitä, mikä omaan jalkaan parhaiten sopii. Villasukkavaran jättäminen on hieman vanhanaikaista ajattelua, sillä nykyaikaiset laadukkaat monot ovat tiiviitä ja lämpimiä. Monojen tulee olla hyvin istuvia ilman tyhjää tilaa, joten monoja sovittaessa tulee käyttää sellaisia sukkia, mitä aikoo hiihtäessäänkin aina käyttää.  

Suksien huolto ja säilytys

 

Suksien huoltoon kannattaa kysyä neuvoa jo suksia ostaessa. Erilaiset sukset vaativat hieman toisistaan poikkeavaa huoltoa ja voitelua hiihtokauden aikana. Suksien pohjien huoltoa tulee tehdä tai teetättää säännöllisesti. Harrastajalle riittää yleensä kerran hiihtokauden aikana tehty huolto, mutta aktiivihiihtäjä voi teettää huollon useamminkin pitääkseen suksien luiston ja pidon optimaalisina.

 

Suksien säilytyksen osalta on hyvä huomata, ettei suksia tule ikinä säilyttää tiukoissa kiinnikkeissä, joita käytetään kuljetuksen aikana. Kiinnikkeiden aiheuttama jatkuva jännite aiheuttaa pitkällä aikavälillä suksen rakenteen heikkenemistä. Ennen kesäsäilytyspaikkaan asettamista, sukset tulee puhdistaa kokonaan eikä pohjiin saa jäädä hiihtokaudella käytettyjä voiteita pitkäksi aikaa. Puhdistuksen jälkeen pohjiin voi lisätä säilytys- eli kesäkaudelle tarkoitettua voidetta. Tärkeämpää on kuitenkin säilyttää sukset vakkatasossa kuivassa ja viileässä paikassa, josta ne on kätevä kaivaa esille taas seuraavan hiihtokauden alkaessa.