Kotimaa

Teollisuusliitto esittää omiin sijoitustuottoihinsa iskevää veroa

Liitto ehdottaa muun muassa itselleen veroa esittäessään, että rahastojen ja muiden osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen osingoille säädetään 5 prosentin lähdevero. ja Kuva: Olivia Ranta

Liitto vastustaa mahdollisia eläkeleikkauksia ja puuttuisi sen sijaan yrittäjien alivakuuttamiseen entistä tiukemmin.

Teollisuusliitto vastustaa hallituksessa kaavailtuja mahdollisia työeläkkeiden leikkauksia osana kehysriihessä tehtävää kolmen miljardin euron lisäsopeutuspakettia. Liitto muistuttaa, että eläkeuudistusta valmistelevan työryhmän työ on vielä kesken. Sen tavoitteena on selvittää tarvittavat konkreettiset työeläkejärjestelmän muutokset ensi vuoden alkuun mennessä.

– Eläkeleikkaukset vaarantaisivat eläkejärjestelmän pitkäjänteisen kehittämisen ja rapauttaisivat palkansaajien luottamusta eläketurvaan, arvioi Teollisuusliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Timo Nevaranta.

Vaihtoehdoksi työeläkkeiden leikkauksille Teollisuusliitto esittää yrittäjien eläkkeiden alivakuuttamiseen puuttumista entistä tiukemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjät maksavat itse YEL-eläkettään. Eläketurvakeskuksen arvion mukaan vaje eläkemaksuissa on vuonna 2023 noin 500 miljoonaa euroa, Teollisuusliiton paperissa sanotaan.

Edellinen hallitus uudisti järjestelmää siten, että eläkeyhtiöt tarkistavat yrittäjien työtuloja kolmen vuoden välein. Teollisuusliitto katsoo, että sääntelyä on edelleen tiukennettava niin, että YEL-maksujen on vastattava todellista tuloa.

– Alivakuuttamisen korjaamisella tuetaan reilua kilpailua. Pitkällä aikavälillä tavoitteena täytyy olla valtionosuuksien kokonaan poistaminen yrittäjien eläkkeistä.

Teollisuusliiton kehysriihitavoitteet sisältävät sopeutuskohteita noin 800 miljoonan euron edestä, mutta yrittäjien alivakuuttamiseen puuttumista ei ole laskettu siihen mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teollisuusliitto katsoo, että kehysriihessä sopeutus on tehtävä muilla tavoin kuin sosiaaliturvasta ja palveluista leikkaamalla. Verotuksellisten keinojen on oltava merkittävä osa julkisen talouden sopeuttamista.

Liitto ehdottaa muun muassa itselleen veroa esittäessään, että rahastojen ja muiden osinkoveroista vapautettujen yhteisöjen osingoille säädetään 5 prosentin lähdevero. Sen tuotto olisi lähes sata miljoonaa euroa.

Koska ehdotettu vero koskee yleishyödyllisiä yhteisöjä, se osuisi myös ammattiyhdistysliikkeen sijoitustuottoihin.

– Ay-liikkeellä ei ole mitään sitä vastaan, että tällainen lähdevero säädetään. Oleellista on, että verotus toteutetaan tasapuolisesti, eli jos yhtä verotetaan, sitten verotetaan kaikkia. Tähän asti ehdotettu lähdevero ei ole käynyt oikeistolaisille piireille, koska ne ovat halunneet suojella itselleen myötämielisiä säätiöitä verotukselta, Nevaranta sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Menoleikkauksia Teollisuusliitto etsisi maatalous- ja yritystuista 200 miljoonan euron edestä.

Lisäksi liitto ehdottaa muun muassa, että listaamattomien yhtiöiden huojennettu osinko supistetaan neljään prosenttiin. Uudistuksen verotuotto olisi noin 430 miljoonaa euroa, ja se tekisi osinkoverotuksesta investointeihin kannustavampaa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi sunnuntaina, että hallitus kaavailee kehysriihessä noin miljardin euron edestä veronkiristyksiä, jolloin loput kaksi miljardia olisi menoleikkauksia. Tästä kuitenkin neuvotellaan vielä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä