Paikallisuutiset

Thaimaalainen urheiluhieroja Ommi Darasiri koki thaihierontapaikat häiritseviksi liiketoiminnassaan Kalajoella, ystävä Susanna Kariniemi tuli apuun: "On haastavaa tulla tekemään oikeaa thaihierontaa, kun tietyllä asiakaskunnalla on käsitys seksipalveluista" – Katso video thaihieronnasta

Thaimaalainen urheiluhierojaDarasiri Chanpang eliOmmi perusti kolme vuotta sitten hierontayrityksen Kalajoelle. Thaimaalaiseen tapaan hän laittoi yrityksen ikkunaan välkkyvän OPEN-kyltin.

Niin on tapana Phuketissa, jossa Ommi työskenteli ennen Suomeen muuttamista. Hän kuvitteli Kalajoen olevan samanlainen turistien suosima merenrantapaikka, jossa riittää hemmottelua kaipaavia asiakkaita. Kävikin ilmi, että hyvällä säällä ihmiset menevät rannalle ja huonolla ilmalla he pysyttelevät sisällä tai kotona.

Hän myös luuli, että yrityksen nimi Urheiluthaihieronta kertoo, että kyse on vain hieronnasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sain häiritseviä puheluita mutta onneksi kukaan ei tullut paikalle, Ommi kertoo.

On haastavaa tulla tekemään oikeaa thaihierontaa, kun tietyllä asiakaskunnalla on käsitys seksipalveluista. Susanna Kariniemi Hieroja

Asiakaskuntaa oli tuolloin aika vähän, sillä naisasiakkaat eivät uskaltaneet tulla hierottavaksi. Aasiassa ja Thaimaassa paljon matkustanutSusanna Kariniemi varasi Ommille ajan ihmetellen, miten helposti aikoja on saatavilla.

– Olin utelias ja kysyin varatessani, että teetkö ihan oikeaa thai-hierontaa. Menin Ommille hierottavaksi ja totesin, että hän on tosi hyvä hieroja.

Thaimaalainen urheiluhieroja Darasiri Chanpang eli Ommi perusti kolme vuotta sitten hierontayrityksen Kalajoelle. Thaimaalaiseen tapaan hän laittoi yrityksen ikkunaan välkkyvän OPEN-kyltin.
Thaimaalainen urheiluhieroja Darasiri Chanpang eli Ommi perusti kolme vuotta sitten hierontayrityksen Kalajoelle. Thaimaalaiseen tapaan hän laittoi yrityksen ikkunaan välkkyvän OPEN-kyltin. Kuva: Eetu Kupulisoja

Susanna ja Ommi ovat tunteneet toisensa noin vuoden verran mutta tuntuu siltä kuin he olisivat olleet pitkään ystäviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Thaimaassa monesti reissanneena Susanna tuntee hyvin thaimaalaisen kulttuurin ja ajatusmaailman.

– Suomalaiset ymmärtävät asiat eri tavalla. Se mikä toimii suomalaisille siellä, ei toimi täällä, Susanna sanoo.

– Ennenkuin teimme muutoksia Ommin hierontapaikkaan, kysyin haluaisiko hän apua, voisin kertoa, mitkä asiat toimivat Suomen kulttuurissa, vasta sitten aloitimme muutostyöt ja tein nettisivut ja nettiajanvarauksen.

Ensimmäisenä Susanna otatti pois OPEN-kyltin. Kaikki värikäs ja välkkyvä antaa suomalaisille väärän käsityksen palvelun tarjoajasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ommi kysyi, että olenko ihan varma, että se pitää ottaa pois, Susanna saa Ommin nauramaan.

Seuraavaksi vaihdettiin yrityksen nimi ja ilme. Hierontastudio Ommin verkkosivuille on selvennetty hoitojen sisältöjä kuvien kera. Yrityksellä on nyt nettiajanvaraus ja Facebook-sivut.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Ennen Ommi odotti koko ajan työpaikalla asiakkaita – nyt hän työskentelee sen mukaan, miten on ajanvarauksia. Vapaa-aikaakin jää, vaikka Ommi työskentelee aasialaiseen tapaan joka päivä. Vapaa-ajalla hän harrastaa kuntosalilla treenaamista.

Sisäpuolella yrityksen sisustus on entisellään, mutta ulospäin liike näyttää nyt enemmän hierontapaikalta.

Hieronta-alan yrittäjänä itsekin toimiva Susanna halusi auttaa Ommia liiketoiminnassa ja maksoi muun muassa ikkunateippaukset. Hän myös selvitti, mitkä asiat yrityksessä pitää muuttaa, jotta Ommi saa hieronta-asiakkaita.

– Nyt tilanne on ihan ok, vaikka välillä on hiljaista, Ommi kertoo.

Ommi on opiskellut urheiluhierojaksi Thaimaassa, ja hän on työskennellyt hierojana 16 vuotta. Lähimpänä thaiurheiluhierontaa on suomalaisten tuntema klassinen hieronta.
Ommi on opiskellut urheiluhierojaksi Thaimaassa, ja hän on työskennellyt hierojana 16 vuotta. Lähimpänä thaiurheiluhierontaa on suomalaisten tuntema klassinen hieronta. Kuva: Eetu Kupulisoja

Susannan mielestä jokaisella yritystoimintaa aloittavalla ulkomaalaisella pitäisi olla yrityskummina suomalainen yrittäjä.

– Suomalaisessa yrityselämässä on paljon asioita, joista ei ole perillä suomalainenkaan. On myös monenlaisia pieniä juttuja, josta ei ole tietoa, Susanna on huomannut.

Vaaditaan myös keskinäistä luottamusta, jotta voi auttaa yrittäjäystävää. Kun perusasiat on saatu nyt kuntoon, Susanna seuraa, miten yrittäjäystävä onnistuu.

– Ommi saattaa näyttää minulle sähköpostin ja kysyä, pitääkö tälle tehdä jotain.

Ommi hieroo torstaisin Ylivieskassa ystävänsä Susanna Kariniemen omistamassa Hoitola Susanissa. Susanna Kariniemi on auttanut Ommia yrityksen ulkoasun muuttamisessa.
Ommi hieroo torstaisin Ylivieskassa ystävänsä Susanna Kariniemen omistamassa Hoitola Susanissa. Susanna Kariniemi on auttanut Ommia yrityksen ulkoasun muuttamisessa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Torstaisin Ommi tekee työpäivän Ylivieskassa Hoitola Susanissa. Myös Susanna Kariniemi tekee thai-hierontaa, joten hoidot ovat tulleet asiakaskunnalle tutuiksi.

– Meidän asiakkaamme uskaltavat tulla thaihierontaan, sillä he tietävät, että minä en ota töihin huonoa hierojaa ja että hän on oikea hieroja.

Ommi on opiskellut urheiluhierojaksi Thaimaassa, ja hän on työskennellyt hierojana 16 vuotta. Lähimpänä thaiurheiluhierontaa on suomalaisten tuntema klassinen hieronta. Hieroessaan Ommi käyttää eri menetelmiä.

Suomalaisille asiakkaille Ommi valitsee neutraalin tuoksuisen hierontaöljyn, vaikka Thaimaassa on tapana käyttää hierontaan samanlaisia öljyjä ja yrttejä kuin ruoanlaittoon. Jos asiakas haluaa, hän käyttää voimakkaasti tuoksuvaa Tiikeri-balsamia, joka rentouttaa lihakset.

– Kerran viikossa Ommi tuo Thaimaan tänne, ja hän on joskus tehnyt thaimaalaista ruokaakin, sanoo korona-ajan vuoksi pitkään Thaimaasta erossa ollut Susanna.

Perinteiseen thaihierontaan kuuluu passiiviset venytykset, jotka lisäävät liikkuvuutta. Hoitola Susanissa hoito tehdään futon-patjalla. Kalajoella Ommi käyttää hierontapöytää.
Perinteiseen thaihierontaan kuuluu passiiviset venytykset, jotka lisäävät liikkuvuutta. Hoitola Susanissa hoito tehdään futon-patjalla. Kalajoella Ommi käyttää hierontapöytää. Kuva: Eetu Kupulisoja

Moni asiakas saattaa suhtautua varautuneesti ulkomaalaiseen hierojaan ja pelätä hieronnan tekevän kipeää. Thaihieronnassa käytetään painalluksia lihaksiin ja akupunktiopisteisiin, sekä venytyksiä raajoille ja selälle.

– Venytyksiä ei tehdä väkisin vaan ihmisen kehon mukaan. Hieroja tuntee kyllä, minkä verran voi tehdä. Kaikille ei voi tehdä venytyksiä, joten silloin tehdään painalluksia ja hierontaa, Ommi sanoo.

Asiakas saa pukea päälle kevyen paidan ja kalastajanhousut, mikä mahdollistaa liikeratojen laajuuden. Perinteisen thaihieronnan hyviä vaikutuksia on muun muassa liikkuvuuden paraneminen, sillä lihas rentoutuu paremmin, kun hieroja tekee venytyksen.

– Meillä asiakkaat ovat tykänneet valtavasti Ommin hieronnasta. Minulle ei kelpaa enää mikään Thaimaassa, sillä Ommi sinä olet niin hyvä, Susanna kiittelee.

Lisäksi Ommi tekee jalkahierontaa, jossa hän käyttää apuna puikkoa, jolla hän painelee jalkapohjan akupisteitä.

Kalajoella Ommi tekee hieronnat hieronapöydällä, mutta Hoitola Susanissa hän käyttää futonia eli lattialla olevaa leveää patjaa.

Ommi taivuttaa Susanna Kariniemen selkää. Hieroja tuntee, minkä verran pystyy venyttämään.
Ommi taivuttaa Susanna Kariniemen selkää. Hieroja tuntee, minkä verran pystyy venyttämään. Kuva: Eetu Kupulisoja
Perinteinen thaihieronta näyttää hurjalta, mutta hoidon jälkeen olotila on energinen ja rentoutunut.
Perinteinen thaihieronta näyttää hurjalta, mutta hoidon jälkeen olotila on energinen ja rentoutunut. Kuva: Eetu Kupulisoja

Suomessa thaihieronnan maine on ollut kyseenalainen, koska nimikettä on käytetty seksipalvelujen kauppaamiseen. Ylivieskassa esimerkiksi tällaisia thaihierontapaikkoja on neljä.

– On haastavaa tulla tekemään oikeaa thaihierontaa, kun tietyllä asiakaskunnalla on käsitys seksipalveluista, Susanna sanoo.

Oikeassa, perinteisessä thaihieronnassa ei ole mistään tällaisesta kysymys. Ommin ilme muuttuu vakavaksi, kun häneltä kysyy mielipidettä seksipalveluiden kauppaamiseen.

– Se on huono asia meille, jotka teemme oikeaa hierontaa. Mutta en halua arvostella heitä. Se on heidän asiansa, miten toimivat, Ommi sanoo.

Susannan mielestä ero on siinä, tekevätkö seksipalvelujen tarjoajat sitä omasta tahdostaan. Kyse voi olla myös ihmiskaupasta, mikä on rikos.

– Minä haluan tehdä päivänvalon kestävää hierontahommaa, muista en välitä, Ommi sanoo.

Thaihierontaan kuuluvat tuoksuvat öljyt, mutta Suomessa asiakkaat pitävät neutraaleista tuoksuista. Ommi tekee myös thaijalkahierontaa.
Thaihierontaan kuuluvat tuoksuvat öljyt, mutta Suomessa asiakkaat pitävät neutraaleista tuoksuista. Ommi tekee myös thaijalkahierontaa. Kuva: Eetu Kupulisoja

Ommi on 42-vuotias ja hän on kotoisin koillis-Thaimaan Nakhon Ratchasimatasta. Hän puhuu thain kieltä, englantia ja suomea, sillä hän on asunut Suomessa jo 13 vuotta ja työskennellyt hierojana Oulussa. Vuonna 2019 hän avasi hoitolan Kalajoelle.

Ommi on eronnut suomalaisesta miehestään mutta he yrittävät palata yhteen. Tytär on seitsemänvuotias, ja Ommi toivoo perheen asettuvan Kalajoelle.

– Haluan menestyä hyvin ja elää rauhallista elämää, Ommi toivoo.

Hän myös toivoo saavansa lisää mukavia vakioasiakkaita. Ensikosketus on molemmin puolin tärkeä.

– On helpompi hieroa, kun asiakas ei jännitä. Kun asiakkaan saa ensimmäisen kerran tulemaan ja kokemus on hyvä, niin hän tulee uudestaan.

//Otsikkoa on muutettu kello 13.53//

Fakta

Darasiri Chanpang eli Ommi

Syntynyt vuonna 1980 Thaimaan Nakhon Ratchasimatassa.

Koulutukseltaan thaiurheiluhieroja.

Tekee thaihierontaa, thaijalkahierontaa, thai öljyhierontaa ja urheiluhierontaa.

Harrastaa kuntosalilla treenaamista.

Motto: Pidä hauskaa ja nauti jokaisesta päivästä, vaikka jotkut päivät olisivat huonoja.

Perheeseen kuuluu seitsemänvuotias tytär.

Syntynyt vuonna 1968 Vähäkyrössä.

Hieronta-alan yrittäjä.

Hoitola Susanissa Ylivieskassa työskentelee vuokratuolilla 14 koulutettua hierojaa ja kosmetologi.

Tekee klassisen hieronnan ja jäsenkorjauksen lisäksi lukuisia erilaisia hoitoja.

Harrastaa agilitya ja matkailua.

Perheeseen kuuluvat mies Vesa, pojat Joni (23) ja Juho (26) sekä kolme koiraa, kaksi kissaa ja kilpikonna.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä