Kolumnit

Tiina Ruotsalan kolumni: Älä luota kaveriin – Somehuijari tekee tiliä pelkällä puhelinnumerollakin

Kuva: Jukka Lehojärvi

Nettihuijareilla on meneillään oikea numerokampanja sosiaalisessa mediassa. Useampikin facekaveri on ilmoittanut seinällään, ettei kysele Messengerissä puhelinnumeroita.

Itse asiassa kukaan “oikea” kaveri ei kysele.

Silti niitä kysellään todella paljon, ja aikaisempaan hyökkäykseen verrattuna huijarit eivät enää turvaudu kökköön Google-kääntäjään, vaan kieli on sujuvaa suomea. Huijari voi kuitenkin paljastaa itsensä tykittämällä esimerkiksi runsaasti emojita eli kotoisasti hymiöitä, joita facekaveri ei normaalisti käytä

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannattaa myös muistaa, että jos yksi sometili on kaapattu, kaappaaja näkee kaikki tilillä olevat tiedot sekä kaikki keskustelut. Hän pyrkii käyttämään näitä toimissaan ja vakuuttamaan olevansa se, joksi tekeytyy. On myös mahdollista, että kaappaaja ehkä on onnistunut saamaan muitakin uhrin sähköisiä viestivälineitä haltuunsa.

Yleinen ohje on, että jos vähäkään epäilet someystävän tilin kaapatuksi, kysy häneltä jotain sellaista, jota ei tileillä näy. Vaikka lapsuuden lemmikin tai nuoruuden bestikesen nimeä.

Verkon kauppamarkkinoilla toteutuu hokema, että jos joku kuulosta liian hyvältä ollakseen totta, se ei todellakaan ole totta eikä kauppaa kannata käydä. Myös laadukkaat, hintahaitarin alarajoilla liikkuvat tuotteet voivat olla peräisin taitavan huijarin virtuaalikaupasta.

Some on suorastaan räjäyttänyt nettirikollisuuden hurjaan nousuun. Somessa rakkausrikolliset ovat erityisesti naisten kimpussa. Rikosuhripäivystyksen (RIKU) mukaan valtaosa rakkaushuijausten uhreista on naisia ja lähes kaikki 45 – 74-vuotiaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolessa tapauksista uhreihin on otettu yhteyttä Facebookin kautta, mutta Instagram on nousemassa vahvasti rinnalle. Nämä kaksi alustaa kun ovat saavuttaneet melkoisen suosion juuri keski-ikäisten naisten keskuudessa.

Koska huijatun häpeä on valtava, valtaosa rikoksista jää ilmoittamatta. Arvellaan, että suomalaisetkin menettävät verkkohuijareille tuollaiset sata miljoonaa euroa vuodessa!

Some on täynnä kylmiä ihmisiä, joiden suurin ilo on huijata tai ilkkua huijatuille. Uhreille tilanne on kuitenkin karu. Pahimmillaan he ovat menettäneet omaisuutensa lisäksi uskonsa ihmiseen ja elämänhalunsa. Kun seuraavan kerran parjaat julkisesti somessa vaikkapa Kokkolan auervaaran uhreja, todistat itse asiassa omaa jäistä tyhmyyttäsi.

Lue myös: Heitä nettirakkaus roskiin ennen kuin se on syttynytkään – Ulkomaisia verkkohuijareita ei vielä koskaan ole saatu kiinni

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä