Kotimaa
Espoossa romahtanut kävelysilta oli perjantaina tehdyssä tarkastuksessa kunnossa, sanoo sillan toimittaneen yrityksen toimitusjohtaja
Espoon Tapiolassa tänä aamuna romahtanut kävelysilta tarkistettiin viime perjantaina, eikä siinä tuolloin huomattu olevan ongelmia, kertoo Renta Telineiden toimitusjohtaja Jarno Tuuri STT:lle.
– Työnjohtaja kävi silloin (paikalla) eikä havainnut mitään, mikä viittaisi rakenteellisiin ongelmiin, Tuuri sanoo.
Tuurin mukaan Espoon kaupunki on tilannut Renta Telineiltä sekä sillan että sen viikottaiset tarkastukset. Viikkotarkastukset perustuvat toimitusjohtajan mukaan lakiin.
Tuuri ei tässä vaiheessa halua spekuloida onnettomuuden syytä, vaan odottaa tutkintojen tuloksia. Renta Telineet avustaa Onnettomuustutkintakeskus Otkesia sekä aluehallintovirastoa tutkinnassa. Lisäksi yritys on Tuurin mukaan käynnistänyt sisäisen tutkinnan asiasta.
Silta on toimitusjohtajan mukaan rakennettu vuonna 2021. Viranomaisten mukaan sillalla oli yhteensä 45 ihmistä, kun sen pohja romahti. Sairaalahoitoon kuljetettiin 24 ihmistä, joista valtaosa on teini-ikäisiä. Loukkaantuneilla ei viranomaisten mukaan ole hengenvaaraa.
Toimitusjohtajan mukaan kävelysillan tulisi yleisenä kulkutienä kestää kuormitusta.
– Siten se on mitoitettu aikanaan. Otkes varmasti ottaa kantaa siihen, paljonko painoa sillan pitäisi kestää. Me ollemme kuitenkin mitoittaneet sen tungoskuormaan.
Tuurin korviin ei myöskään ole kantautunut sillan käyttäjiltä ilmoituksia siitä, että silta olisi ollut huonossa kunnossa.
– Ammattilaiset ovat arvioineet siltaa matkan varrella. Ei meille ole tullut tietoa, että silta vaikuttaisi jotenkin turvattomalta.
Yritys on rakentanut alueelle myös muita samanlaisia siltoja. Tuurin mukaan myös näiden kävelysiltojen turvallisuus tarkastetaan varmuuden vuoksi.
– Asentajat ovat parhaillaan siellä tekemässä lisätuentoja, jotta tällaista ei pääse enää tapahtumaan, Tuuri kertoi torstaina viiden aikoihin iltapäivällä.
Siitä, jatkuuko kävelysiltojen käyttö alueella, vastaa Tuurin mukaan Espoon kaupunki.
– Olen ihan äärimmäisen pahoillani asiasta, ajatukset ovat kovasti loukkaantuneiden ja heidän läheistensä luona. Tämä on shokki meidän työyhteisöllekin, hän sanoo.
Poliisi tutkii Espoon Tapiolan siltaromahdusta epäiltynä vaaran aiheuttamisena ja vammantuottamuksena. Rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.
Onnettomuuspaikalle meni poliisin kenttähenkilöstön lisäksi myös teknisen ja taktisen tutkinnan poliiseja.
Rikoskomisario Kallion mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään ihmistä, jota epäiltäisiin rikoksesta. Rikosnimikkeet voivat hänen mukaansa myös muuttua tutkinnan aikana.
Onnettomuuspaikalla olleita henkilöitä on määrä alkaa kuulla huomenna. Tuolloin poliisin esitutkinta käytännössä alkaa.
– Pyritään saamaan vastaukset kysymykseen miksi ja mitä on tapahtunut. Katsomme, että nämä vastuukysymykset ja tapahtumien kulku on tärkeää selvittää, sanoi Kallio.
Osa kuultavista on alaikäisiä, Kallio totesi. Siksi heidän mukanaan ovat myös huoltajat.
Poliisi oli paikalla kymmenen minuuttia onnettomuuden jälkeen. Tilanteen alkuvaiheessa poliisin tehtävänä oli ennen kaikkea alueen eristäminen ja pelastustoimien turvaaminen.
– Onneksi ei kenellekään tullut hengenvaarallisia vammoja, Kallio sanoi.
Myös Onnettomuustutkintakeskus on ryhtynyt tutkimaan tapausta. Otkes on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä poliisin kanssa.
– Paikkatutkinta on käynnissä ja normaalin tutkintaprosessin mukaan edetään. Dokumentoimme (kävelysillan) rakenteita ja vertaamme niitä piirustuksiin ja suunnitelmiin. Tutkinta kestää 6–12 kuukautta, kertoi Otkesin viestintäpäällikkö Tiina Bieber tiedotustilaisuudessa.
Bieberin mukaan Otkes ei ole koskaan aiemmin tutkinut vastaavankaltaista kävelysiltaonnettomuutta.
Päivystävän palomestarin Kalle Ristolan mukaan koululaisryhmä oli ollut onnettomuushetkellä liikkeellä kuuden opettajan kanssa.
– Sillan lattia romahti maahan noin viiden metrin korkeudelta Itätuulenkujalle. Loukkaantuneet oppilaat jäivät kävelysiltarakenteen päälle, Ristola kertoi tiedotustilaisuudessa.
– Viereiseltä työmaalta toimittiin erittäin kiitettävästi ja autettiin uhreja kunnes ensihoito ja viranomaiset pääsivät paikalle, hän jatkoi.
Ristolan mukaan pelastustoimi lähinnä avusti ensihoitoa. Yhtäkään loukkaantuneista ei tarvinnut pelastaa välittömästä vaarasta.
Ensihoito oli onnettomuuspaikalla alle viidessä minuutissa, kertoi ensihoidosta vastaava osastonylilääkäri Heini Harve-Rytsälä tiedotustilaisuudessa. Tilanteeseen hälytettiin 14 ambulanssia ja Finnhems-helikopteriyksikkö. Espoon lisäksi paikalle saapui ambulansseja myös Lohjalta, Vantaalta ja Keravalta. Ensihoitolääkäreitä oli kolme.
– Ensihoitotilanne paikan päällä kesti puolitoista tuntia. Ensihoidon yhteistyö toimi erittäin hyvin. Muiden kiireellisten ensihoitotehtävien hoito ei viivästynyt, Harve-Rytsälä sanoi.
Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Olli Isotalo Espoon kaupungilta kertoi tiedotustilaisuudessa, että alueen muita vastaavia siltarakenteita ei aiota ainakaan välittömästi asettaa käyttökieltoon. Niiden kunto oli Isotalon mukaan tarkastettu välittömästi onnettomuuden jälkeen.
Turmasilta oli ollut käytössä yhdestä kahteen vuotta. Espoon kaupungilta ei osattu kertoa, kuinka monen ihmisen painon kyseinen silta oli suunniteltu kestämään.
– Tutkimusten aikana varmaan selviää, paljonko näiden (kävelysiltojen) pitäisi kestää ja ovatko ne suunniteltu ja toteutettu oikein, Isotalo sanoi.
Sekä Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä että Helsingin pormestari Juhana Vartiainen lupasivat, että vastaavanlaiset sillat tarkastetaan.
– Olen antanut kaupunkiympäristön toimialalle toimeksiannon tarkistaa kaikki vastaavat sillat, sanoi Vartiainen.
– Kaupunki omalta osaltaan tekee kaikkensa, että onnettomuuden syyt saadaan selvitettyä, lupasi Mäkelä.
Putosivat noin 5 metriä
Espoon Tapiolassa tilapäisen kävelysillan romahduksessa loukkaantuneet putosivat arvion mukaan noin viisi metriä, kertoi lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo tiedotustilaisuudessa Helsingin Siltasairaalassa. Loukkaantuneilla ei ole hengenvaaraa.
Hirvensalon mukaan tapaturma on poikkeuksellinen Suomessa. Loukkaantuneet saatiin kuitenkin hänen mukaansa hoitoon hyvin nopeasti.
– Tämän tyyppistä siltaonnettomuutta ei ole ollut, että silta romahtaa ja siellä on ollut näin suuri ihmismäärä, Hirvensalo kuvailee.
– Tässä olisi ollut edellytykset aika vakaviinkin vammoihin. Mutta tutkimukset ovat vielä kesken. En voi vielä sanoa, että kaikki olisi ihan yksinkertaisesti hoidettavissa, mutta se selviää. Kaikki ovat mahdollisimman hyvässä selvityksessä tällä hetkellä, hän jatkaa.
Hirvensalon mukaan 24 sairaaloihin toimitettua loukkaantunutta ovat pääasiassa vuonna 2008 syntyneitä Helsingin Kalasataman koulun kahdeksasluokkalaisia, ja heillä on eriasteisia ylä- ja alaraajavammoja.
Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan yhteensä 27 eriasteisesti loukkaantuneen joukossa on myös yksi opettaja.
Sillalla oli Hirvensalon tietojen mukaan 45 ihmistä, mutta kaikki eivät pudonneet alas.
– (Loukkaantuneet ovat) järkyttyneitä ja varmasti alkuun useammalla on ollut onnettomuuden jälkeistä sekavuutta.
Helsingin kaupunki on järjestänyt kriisiapua koululla oppilaille ja henkilökunnalle.
Omaisille saatu tieto
Hirvensalon mukaan ensimmäiset potilaat ovat jo leikkaussalissa. Hän kertoi, ettei loukkaantuneilla ollut sellaista hätää, että leikkaus olisi pitänyt tehdä heti, mutta nyt mahdollisuus tähän saatiin järjestettyä.
– Siellä on nilkka-, ranne- ja, reisiluunmurtumia, ehkä mahdollisesti joku selkärankavamma saattaa olla, mutta sitä tutkitaan vielä, Hirvensalo kertoi.
Hirvensalon mukaan esille ei ole tullut, että kellään olisi halvaantumisriskiä.
– Siellä on joitakin päähän kohdistuneita vammoja mukana ja tätä asiaa (halvaantumisriskiä) selvitetään.
Loukkaantuneet jaettiin Siltasairaalaan, Jorvin sairaalaan, Peijaksen sairaalaan ja Uuteen lastensairaalaan.
– Jos kaikki 24 tulee yhteen paikkaan, niin siitä ei tule mitään. Jos alueella on vain yksi sairaala, niin tällainen on aika hankala hoitaa. Nyt pääsimme päivärytmiin kiinni saman tien, Hirvensalo sanoo STT:lle.
Hirvensalo uskoi, että ensimmäiset loukkaantuneet pääsevät kotiin jo tänään. Hänen mukaansa kaikille loukkaantuneiden omaisille on jo saatu tieto turmasta. Hus on avannut myös potilastietokeskuksen, josta loukkaantuneiden omaiset voivat kysyä lisätietoja.
Hirvensalon mukaan he aloittivat toiminnan suuronnettomuustilassa, mutta se on jo purettu. Hirvensalo kertoo toimittajille, että edellisestä suuronnettomuudesta on kulunut sen verran aikaa, että suuronnettomuustilasta ilmoitettiin ensimmäisen kerran reaaliajassa uudehkossa potilastietojärjestelmä Apotissa. Aikaisemmin järjestelmää oli käytetty vastaavassa tilanteessa vain harjoituksissa.
Paikallinen oli huomannut vanerien narisevan
STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan alueella on edelleen käytössä samankaltaisia rakennelmia kuin nyt romahtanut kävelysilta oli, ja ihmiset kävelevät niillä edelleen.
Turmapaikan lähellä asuva Ilpo Niemi kertoi STT:n toimittajalle, että hän kulkee paikalla päivittäin.
– Tämä on vakioreittini. Juuri eilen kun käveltiin tästä koiran kanssa, huomasin, kuinka nämä sillan vanerit narisevat kävellessä. Mietin, että milloinkohan näiden kunto on viimeksi tarkistettu. Sitten seuraavana päivänä tapahtui tällainen, hurjaa, Niemi sanoi.
Paikallisten Irmeli ja Erkki Rämön päivittäinen kauppareitti kulkee vaneripohjaisten kävelysiltojen poikki. Pariskunta kertoo suhtautuneensa rakennelmiin varauksella jo ennen onnettomuutta.
– Olen erittäin usein miettinyt, kauanko nämä (kävelysillat) kestävät. Ne vaikuttavat lahonneilta ja heppoisilta. Ne notkuvat kun niillä kävelee, Irmeli Rämö kertoi STT:lle.
– Näillä kävellessä on ollut vähän epävarma olo. Mielessä on käynyt, että voisiko kulunut vaneri antaa periksi. En tiedä, onko tässä käynyt niin, pohja näyttää pettäneen niin suurelta alueelta, Erkki Rämö lisäsi.
Rämöt olivat onnettomuusaikaan muualla. Kun he saivat kuulla kävelysillan romahtaneen, he olettivat onnettomuuden tapahtuneen yhdellä kävelysiltojen pidemmistä suorista. Heille ei ollut tullut mieleenkään, että monta kymmentä ihmistä olisi ollut samaan aikaan muutaman metrin pituisella ylikulkusillalla.
– Ei tässä yleensä ole niin monia ihmisiä. Tämä on järkyttävää. Ei käy kateeksi yritystä, joka nämä teki, Irmeli Rämö sanoi.
Hälytys torstaiaamuna
Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta sortumaonnettomuudesta Espoon Tapiolaan noin puoli kymmenen aikaan torstaiaamuna.
Paikalle lähetettiin useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Pelastuslaitos kertoi 20 vaille kymmenen pelastustöiden alkaneen.
Husissa on avattu potilastiedotuskeskus. Loukkaantuneiden omaiset voivat kysyä lisätietoa puhelinnumeroista 09\ 471\ 87521, 09\ 471\ 87522 ja 09\ 471\ 87524.
Helsingin kriisipäivystys palvelee numerossa 09\ 310\ 44222.
Poliisi tutkii tapahtunutta. Myös Onnettomuustutkintakeskus Otkesin tutkijoilla on selvitystyö menossa.
–\ Tutkijat menossa paikalle ja paikkatutkinta alkamassa. Tällä hetkellä emme pysty kertomaan enempää. Tiedotetaan, kun mahdollista, Otkes tviittasi ennen puoltapäivää torstaina.
Niinistö: Tuen ja avun tarjoaminen nyt tärkeää
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Tapiolan siltaonnettomuus on pysäyttävä uutinen. Presidentti kirjoitti asiasta Twitter-tilillään.
Myös muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.) ja hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) kuvailivat tviiteissään Espoon onnettomuutta järkyttäväksi.
Poliisi tutkii: Ketään tiettyä ei tässä vaiheessa epäillä
Poliisi tutkii Espoon Tapiolan siltaromahdusta epäiltynä vaaran aiheuttamisena ja vammantuottamuksena. Rikoskomisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.
Onnettomuuspaikalle on mennyt poliisin kenttähenkilöstön lisäksi myös teknisen ja taktisen tutkinnan poliiseja.
Rikoskomisario Kallion mukaan poliisilla ei ole tällä hetkellä tiedossa ketään ihmistä, jota epäiltäisiin rikoksesta. Rikosnimikkeet voivat hänen mukaansa myös muuttua tutkinnan aikana.
Onnettomuuspaikalla olleita henkilöitä on määrä alkaa kuulustella huomenna. Tuolloin poliisin esitutkinta käytännössä alkaa.
– Pyritään saamaan vastaukset kysymykseen, miksi ja mitä on tapahtunut. Katsomme, että nämä vastuukysymykset ja tapahtumien kulku on tärkeää selvittää, sanoi Kallio.
Osa kuulusteltavista on alaikäisiä, Kallio totesi. Siksi heidän kuulusteluissaan ovat mukana myös huoltajat.
Poliisi oli paikalla 10 minuuttia onnettomuuden jälkeen. Tilanteen alkuvaiheessa poliisin tehtävänä oli ennen kaikkea alueen eristäminen ja pelastustoimien turvaaminen.
– Onneksi ei kenellekään tullut hengenvaarallisia vammoja, Kallio sanoi.
Myös Onnettomuustutkintakeskus ryhtyy tutkimaan tapausta.
11.5. kello 11.28 Päivitetty juttua.
11.5. kello 11.53 Päivitetty juttua. Muutettu otsikkoa.
11.5. kello 13.06 Päivitetty juttua.
11.5. kello 14.17 Päivitetty juttua.
11.5. kello 16.22 Päivitetty juttua kauttaaltaan.
11.6. kello 18:10 Päivitetty lisätiedoilla
11.6. kello 20.05 Juttua päivitetty yhtiön edustajan kommenteilla