Ajankohtaista

Uusi tehdas Kokkolaan - Amerikkalainen Plug Power rakentaa kaupunkiin jätti-investoinnillaan vetytehtaan

Kruunuportin teollisuusalue aukeaa kasitien itäpuolella. Levähdyspaikan kohdalle on tarkoitus tulla teollisuusalueen tieliittymä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkolaan rakennetaan uusi vetytehdas lähivuosien aikana. Amerikkalainen Plug Power rakentaa tuotantolaitoksensa Kokkolan ja Kruunupyyn rajalle, Kruunuportin teollisuusalueelle.

– Kyseessä on ihan Euroopankin mittakaavassa merkittävästä teollisuusinvestoinnista eli miljardiluokan investoinnista Suomeen, kiteytti elinkeinoministeri Mika Lintilä Business Finlandin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Plug Powerin gigaluokan tehtaaksi kutsumassa tuotantolaitoksessa on tarkoitus valmistaa nestemäiseksi muutettua vihreää vetyä ja ammoniakkia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Plug Powerin toimitusjohtaja Andy Marsh kertoi Business Finlandin tiedotustilaisuudessa, että yhtiö rakentaa tehtaat Kokkolan lisäksi myös Porvooseen ja Kristiinankaupunkiin.

− Olen erittäin tyytyväinen, että Plug pitää Suomea otollisena kohteena investoinneilleen. Vetytalouden tavoitteemme ovat kunnianhimoisia, joten tarvitsemme juuri tällaisia investointeja. Tällä on suuri merkitys Suomen teollisuuspolitiikan tulevaisuudelle, Lintilä sanoo.

Yhtiön mukaan tuotantolaitosten sijoittuminen juuri Suomeen on strateginen valinta, sillä Suomessa hanke voi hyödyntää runsaasti vähähiilisiä ja puhtaita energialähteitä, kuten ydin-, tuuli- ja vesivoimaa.

Kokkolan tuotantolaitoksen odotetaan tuottavan 85 tonnia nestemäistä vihreää vetyä ja jopa 700 000 tonnia vihreä ammoniakkia päivässä. Kokkolan tehtaalla tuotetut vety ja ammoniakki menevät osin KIP:n eli Kokkolan suurteollisuusalueen tarpeisiin, mutta niitä riittää myös vientiin. Loppu viedään Kokkolan sataman kautta Länsi-Euroopan markkinoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

− Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla vihreän siirtymän etujoukoissa kohti kestävämpää taloutta. Olemme pitkäjänteisesti kehittäneet infrastruktuuriamme teollisten investointien sijoittumisia silmällä pitäen. Kokkola on sitoutunut edistämään Plugin hankkeen toteutusta Kokkola South -teollisuusalueelle. Olemme iloisia niistä sadoista teollisista työpaikoista, joita Plugin hanke tuo tullessaan, toteaa Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg.

Julkistettujen hankkeiden odotetaan olevan yksi suurimmista investoinneista Euroopan markkinoilla. Plug Power tekee lopullisen investointipäätöksen vuosien 2025–2026 aikana.

Plug on vihreän vetytalouden toimija, joka on noteerattu New Yorkin pörssissä. Business Finlandin mukaan Plugin suunnittelemien vihreän vedyn tuotantolaitosten odotetaan luovan Suomeen 1 000 suoraa työpaikkaa ja yli 3 000 välillistä työpaikkaa.

Keskipohjanmaa on jo aiemmin kertonut, että myös ranskalainen Flexens aloittaa tuotantolaitoksensa rakentamisen Kokkolaan vuonna 2024. Tehtaassa valmistetaan vihreästä vedystä ammoniakkia kemianteollisuuden tarpeisiin ja sen on määrä olla tuotannossa vuonna 2027. Tämän investoinnin arvo on noin 500 miljoonaa euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolaan tulossa valtava 300 megawatin vetylaitos – Kyseessä on Suomen suurin vihreän vedyn hanke: "Maailma huutaa tätä tuotetta nyt"

Ranskalaisesta pörssiyhtiöstä tuli Kokkolaan suunnitellun vetytehtaan suurin omistaja – "Saamme valtavaa osaamista ja kokemusta", iloitsee Flexensin toimitusjohtaja Berndt Schalin

Kokkolaan haussa megaluokan teollisuutta – Kruunuportti avaa ovet hehtaariluokan halleille: "Eikö tässä olisi sähkölentokonetehtaan paikka", kehitysjohtaja Jonne Sandberg unelmoi

Uutista päivitetty lisäämällä linkit aiempiin aihetta käsitelleisiin juttuihin klo 15.21.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä