Urheilu

Valioliigasta Suomen kentille – Luke Plange rakentaa nuoren miehen unelmaa

Jo kuusivuotiaana Arsenaliin napattu hyökkääjä on viihtynyt - jäätävyydestä huolimatta.

Nuoren jalkapalloilijan tie maailman huippusarjoihin on kivinen. Ja joskus luminen, kuten HJK:n englantilaishyökkääjä Luke Plange on saanut kokea tultuaan Suomen takatalveen.

Luke Plange siirtyi lainasopimuksella Crystal Palacesta HJK:hon. Plange oli mukana seuran treeneissä Töölön stadionilla. Kuva: Roni Rekomaa

Plange, 21, saapui Englannin Valioliigan Crystal Palacesta Suomen kärkiseuraan lainalle kolmisen viikkoa sitten. Hän teki heti debyyttinsä lauantaina liigan avauskierroksella.

Suomen liigan peleissä nähdään runsaasti ulkomaalaisvahvistuksia, mutta harva päätyy kylmille pohjoisen kentille maailman kovimmasta sarjasta. Plange on oma lukunsa myös "markkina-arvoltaan": hänestä on jo tähän mennessä maksettu 1,2 miljoonan euron siirtokorvaus Palacen pulittaessa summan pari vuotta sitten Derbylle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Isäni vei minut jalkapallon pariin, kun olin kolmevuotias. Ja kun olin kuusivuotias, Arsenal otti minut junioreihinsa. Arsenalissa olin juniorijoukkueissa, kunnes siirryin Derbyyn. Siellä pelasin (Englannin kakkostaso) Mestaruussarjaa, ja sitten Palace hankki minut, Englannin alle 20-vuotiaiden maajoukkueessakin nähty Plange kertoo.

Valioliigaa ei Plange ole vielä päässyt kokemaan pelissä, mutta tänä talvena jo kuitenkin vaihtopenkillä. Hän oli Palacen vaihtomiehistössä kolmessa ottelussa, muun muassa vieraspelissä suosikkiseuraansa Tottenhamia vastaan.

Lainatie vienyt jo useaan osoitteeseen

Kuten niin monilla nuorilla lupauksilla, Plangellakin on riittänyt matkaamista unelman perässä. Hän on ollut lainalla alempien tasojen joukkueissa Englannissa, ja ulkomaatkin tulivat tutuksi Lontoon esikaupungissa Twickenhamissa kasvaneelle nuorelle miehelle, kun hän kävi lainalla Belgian kakkostason Molenbeekissa. Ja nyt askeleita suurempia areenoita kohti otetaan HJK:ssa.

– Belgia oli hyvä kokemus 19-vuotiaalle. Poissa kotoa, ja sopeutumista uuteen maahan, uuteen kulttuuriin ja uuteen jalkapalloon. Olihan se aluksi vaikeaa, mutta se opetti paljon. Ja se helpottaa nyt, kun tulin tänne (taas uuteen haasteeseen).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saumasta lähteä Suomeen Plange kuuli agentiltaan, eikä hän epäröinyt tarttua mahdollisuuteen.

– Olin hyvin kiinnostunut. Muistan, että pelasin HJK:ta vastaan, kun olin Arsenalin junioreissa, Plange sanoo.

– Ja kaikki on sujunut hyvin tähän asti. Sopeutumista toki, uusiin pelitovereihin, uuteen systeemiin, pelialustaan. Mutta hyvin on lähtenyt käyntiin. Okei, sää on vähän erilaista, jäätävää on ollut, Plange myhäilee.

Miljoonamiehellä ei ole asenneongelmia. HJK-valmentaja Ferran Sibila kehuu tulokkaan työmoraalia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme todella tyytyväisiä siitä asenteesta, jolla hän on tullut joukkueeseen. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen hän on sopeutunut todella hyvin siihen tapaan, jolla teemme töitä. Tekee kovasti töitä, harjoittelee ylimääräistä jokaisen treenin jälkeen. Eli asenne on se, että haluaa ottaa kaiken irti tästä, Sibila kuvaa.

Parhaita vastaan - joka viikko

Plangen tähtäin on murtautuminen pysyväksi valioliigapelaajaksi. Sitä ennen mies lähtee takomaan maaleja HJK:lle, niin Suomen kuin Euroopankin kentillä. Alku oli toki hankala HJK:n kärsittyä liiga-avauksessa tylyn tappion Kuopiossa KuPSin vieraana.

– Emme pelanneet kykyjemme mukaan. Mutta kunhan kausi etenee, pelimme paranee ja paranee. Itsekin haluan kehittyä, ja auttaa joukkuetta voittamaan ja lopulta voittamaan mestaruuden. Ja voittamaan myös Euroopassa, Plange paaluttaa.

– Oma tavoitteeni on yltää vakipelaajaksi Valioliigassa. Pelaamassa parhaassa sarjassa parhaita pelaajia vastaan, viikosta toiseen. Ja päästä pelaamaan myös Mestarien liigassa, totta kai.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä