Kotimaa

Venäjän rajaliikenteen avaaminen vielä kaukana, vaikka poikkeuslakikin olisi työkalupakissa – Orpo: "Edellyttää, että rajan molemmin puolin pidetään kiinni säännöistä"

Itärajan raja-aitaa on rakennettu vasta lyhyelle matkalle. Tänä kesänä sitä on tarkoitus laajentaa. Kuva: KIMMO BRANDT

Hallitus toi eduskuntaan rajalakiesityksen, joka on ristiriidassa perusoikeuksien ja kansainvälisten sopimusten kanssa. Siksi sen hyväksyminen vaatii vähintään viiden kuudesosan tuen eduskunnassa.

Hallitus toi tiistaina eduskuntaan poikkeuslakiesityksen, joka antaa rajaviranomaisille laajoja valtuuksia estää maahan pääsy esimerkiksi Venäjän masinoiman maahantulon tilanteessa.

Laki muuttaisi nykytilanteeseen nähden sen, että sen ollessa voimassa turvapaikkahakemuksia ei tarvitsisi ottaa vastaan, vaan henkilön maahanpääsy estettäisiin tai hänet poistettaisiin heti maasta Venäjälle.

Turvapaikkahakemus otettaisiin vastaan erikseen määritellyiltä haavoittuvilta henkilöiltä, kuten lapsilta tai vammaisilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poikkeus voitaisiin tehdä myös, jos henkilöä uhkaa kotimaassa kidutus tai kuolemanrangaistus. Tätä varten maahan pyrkivät puhutettaisiin ja hän tulisi esittää todisteita väitteilleen.

Kuitenkin, jos maahan pyrittäisiin väkivalloin tai suurella joukolla kerralla, rajavartijoiden ei tarvitsisi edes yrittää puhuttaa maahan pyrkiviä.

Pikakäännytyspäätökset eivät olisi valituskelpoisia, mutta niistä voi kannella.

Rajavartijat saavat estää maahantulon tai poistaa maasta kehotuksin, käskyin tai viime sijassa voimakeinoilla. Uusia voimakeinoja ei rajavartijoille tule.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla henkilöille kerrottaisiin, mistä Suomessa voi laillisesti hakea turvapaikkaa. Tässä tapauksessa se ei onnistuisi itärajan kautta.

Poikkeuslaki on pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan tarpeen säätää, jotta Suomi olisi varautunut sellaiseenkin tilanteeseen, jossa Venäjä toisi suuren määrän siirtolaisia rajalle pyrkimään Suomen alueelle.

Jo rajalain voimassaolon pyritään hillitsevän Venäjän halua kokeilla Suomen vastausta.

Pääministeri ja sisäministeri eivät kuitenkaan luvanneet nykyisen rajaliikenteen sulun avaamista, vaikka poikkeuslaki olisi työkalupakissa selkänojana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tästä lainsäädännöstä ei voi suoraan vetää yhtäläisyysmerkkejä rajan avaamiseen. Rajan avaamista arvioidaan viranomaisten meille tuottaman tiedon perusteella ja niiden uhkien perusteella. Jos se sitten on mahdollista, silloin sitä totta kai harkitaan, vastasi sisäministeri Rantanen Lännen Median kysymykseen tiedotustilaisuudessa.

Rantasen mukaan rajan avaaminen edellyttäisi viranomaisten uhkatietojen lievenemistä siitä, mitä ne ovat olleet tähän saakka.

Sisäministeri Mari Rantanen ja pääministeri Petteri Orpo eivät luvanneet avata rajaliikennettä, vaikka poikkeuslaki hyväksyttäisiin. Kuva: null

Venäjän ja Suomen henkilöliikenteen raja-asemat ovat olleet suljettuna puoli vuotta. Sulku jatkuu toistaiseksi, eikä loppua ole näköpiirissä.

– Se, että rajaliikenne saataisiin toimimaan, edellyttää sitä, että rajan molemmin puolin on halu pitää kiinni niistä säännöistä, jotka meillä on ollut ennen tämän välineellistetyn ilmiön alkamista, vastasi puolestaan pääministeri Orpo.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Venäjän rajaviranomaiset palaisivat siihen normaalikäytäntöön, jossa ilman asiallisia matkustusasiakirjoja henkilöt eivät pääse rajalle.

Koska poikkeuslakiesitys on ristiriidassa Suomen perustuslain ja kansainvälisen oikeuden kanssa, se vaatii Orpon arvion mukaan todennäköisesti viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa.

Orpo on käynyt keskusteluja laista eduskuntaryhmien kanssa.

– Olen optimistinen ja toiveikas, että laki saadaan hyväksyttyä.

Poikkeuslaki ei olisi voimassa koko ajan. Se voitaisiin ottaa käyttöön valtioneuvoston ja tasavallan presidentin yhteistoiminnalla.

Edellytykset käyttöönotolle olisivat vieraan valtion masinoima maahantulo, joka uhkaa Suomen täysivaltaisuutta tai kansallista turvallisuutta. Lain käyttö pitäisi olla välttämätöntä ja nykyiset lain sallimat keinot riittämättömiä.

Laki voidaan ottaa käyttöön kerrallaan enintään kuukaudeksi. Käyttöönotto voidaan tehdä myös ennakoivasti, jos viranomaisarviot sitä tukevat.

Tässä on lain yksi ongelma, sillä viranomaisten tiedustelutieto on salaista. Nykyinenkin rajasulku perustuu salaiseen tiedustelutietoon.

Rajaviranomaisten mukaan Venäjä pystyy nytkin halutessaan tuomaan muutamien vuorokausien varoitusajalla suuren määrän maahan pyrkiviä henkilöitä rajalle.

Poikkeuslain lisäksi reserviläisille ollaan puolustusministeriössä säätämässä lakia, joka mahdollistaisi heidän hyödyntämisensä rajavalvonnan tukena. Tälläkin varaudutaan siihen, että suuri määrä ihmisiä pyrkisi kerralla rajan yli.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä