Kokkola-lehti

Venetsialaisten viettoon liittyvät elementit ilotulitteineen ovat monille eläimille painajaismainen kokemus

(arkistokuva) Jos pelonsekainen eläin pääsee karkuun, se voi kadota tai aiheuttaa monia vaaratilanteita niin itselleen kuin muille. Kuva: Jukka Lehojärvi

Veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlitaan elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Alueellisista pelastuslaitoksista antavat erillisen luvan venetsialaisten ilotulituksille lauantaina 26. elokuuta Useimmiten ilotulitteita voi luvallisesti rätkiä taajama-alueen ulkopuolella elokuun viimeisenä lauantaina iltakuudesta aina puolille yöhön saakka.

Ilotulitteet merkitsevät monelle eläimelle pelontäyteisiä tunteja

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lemmikeistä etenkin koirat saattavat olla hyvin ääniarkoja. Ilotulitteet voivat aiheuttaa stressiä ja pelkoa myös hevosille ja luonnonvaraisille eläimille.

Eläin voi kokea ilotulitteiden paukkeen ja valonvälähdykset stressaavina ja joutua paniikkiin. Jos pelonsekainen eläin pääsee karkuun, se voi kadota tai aiheuttaa monia vaaratilanteita niin itselleen kuin muille.

Mahdollisuusksien mukaan ulkoilua kannattaa välttää alueilla, jossa ilotulitus on sallittu.

Koirat ja kissat on syytä pitää sisätiloissa ja hevoset siirtää talliin ajoissa niillä alueilla, joilla ilotulitteiden käyttö on sallittua tulevana lauantaina. Hyvin ääniarkaa eläintä ei kannata viedä lainkaan ulos aikana, jona rakettien paukuttelu on sallittu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkiksi koiran ulkoilutus voi alkaa hyvissä tunnelmissa, mutta yksikin lähistöllä ammuttu raketti voi saada tilanteen muuttumaan. Koira saattaa panikoida, riuhtoa itsensä irti kaulapannasta ja juosta pakoon pelottavaa tilannetta. Ääniherkällä tai aralla koiralla kannattaakin aina käyttää yhtäaikaisesti sekä kaulapantaa että valjaita. Varusteisiin on hyvä liittää myös omistajan nimi ja puhelinnumero.

Paniikissa oleva koira voi juosta pitkiäkin matkoja eikä se yleensä anna ihmisten lähestyä itseään. Karannutta koiraa ei kannata huutaa nimeltä eikä lähteä juoksemaan sen perään. Tärkeintä on pysyä rauhallisena, useimmiten karkuri palaa itse takaisin tilanteen ollessa ohi.

Verkosta löytyy yhteystiedot muun muassa Lemmikkietsijille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä