Paikallisuutiset
Yleisöä riittää Kokkolassa kaikille suurimmille palloilujoukkueille – Tiikereiden toiminnanjohtaja Jussi Jokinen: "En näe, että kilpailemme juurikaan keskenämme"
Kokkolassa asuu kaikkiaan noin 47 000 ihmistä. Urheilukaupungiksi maakuntakeskusta voi tituleerata, vaikka väestöstä huomattava osa ei seuraa urheilua ollenkaan.
Kiinnostuneiden osuus luonnollisesti pienenee entisestään, jos rajataan lajeiksi pallopelit tai mikä tahansa muu alakategoria. Näissä lajeissa kahdella ylimmällä sarjatasolla pelaa kolme joukkuetta: Kokkolan Pallo-Veikot jalkapallon Veikkausliigassa, Tiikerit lentopallon Mestaruusliigassa ja Hermes jääkiekon Mestiksessä.
Maksavia asiakkaita on rajallisesti. Markkina-alue on pitkälti sama. Kesä- ja talvilajien kaudet risteävät osittain, talvilajien kaudet ovat käytännössä yhteneviä.
Näillä pohjatiedoilla luulisi, että seurat käyvät kovaa kilpailua keskenään yleisöstä ja syövät toistensa kuormista. Seurapomot kumoavat teorian.
Lentopallon ja jääkiekon yleisöprofiilit ovat pikkuisen erilaiset. Hannu Myllymäki Edustus Hermes ry:n puheenjohtaja
– En näe, että kilpailemme juurikaan keskenämme. Sitä enemmän kilpailemme ihmisten vapaa-ajasta muun kuin urheilun kanssa. On niin monenlaisia aktiviteetteja nykyään, Kokkolan Tiikereiden toiminnanjohtajaJussi Jokinen oikaisee.
– Meillä kotipelit alkavat lokakuun alussa, ja jalkapallo väistyy hiljalleen alta pois. Lentopallon ja jääkiekon yleisöprofiilit ovat pikkuisen erilaiset, Edustus Hermes ry:n puheenjohtajaHannu Myllymäki täydentää.
Yleisömassa on siis suurelta osin lajikohtaista. On toki jonkin verran innokkaita, joita voi nähdä Keskuskentällä, Hollihaan liikuntasalissa ja jäähallilla.
KPV:llä on kauden aikana mahdollisine putoamiskarsintoineen 13 tai 14 kotiottelua. Hermes pelaa kotonaan runkosarjassa 25 kertaa, Tiikerit 18 kertaa.
Keskipohjalaisurheilun suurkuluttajan viikkokalenterissa siis riittää merkintöjä. Lähes poikkeuksetta on kuitenkin mahdollista osallistua halutessaan kaikkiin tapahtumiin. Samalle päivälle osuvia kotipelejä on sangen vähän – identtisistä alkamisajoista puhumattakaan.
Hermes ja Tiikerit ovat tulessa Kokkolassa yhtä aikaa kahtena keskiviikkona. Muuten näiden joukkueiden kotipelit eivät satu päällekkäin. Jokinen arvelee, että mainitut keskiviikkopelit voidaan vielä siirtää toiselle päivälle.
– Meillä on lentopallossa suhteellisen toimiva organisaatio ja joustavat siirtomahdollisuudet. Jos kaksi seuraa on sitä mieltä, että peli pitäisi siirtää, liitto yleensä kuittaa, että ok.
– Tietysti Ruutu-pelit on yksilöity, eli Ruutu voi olla kolmas tekijä. Meille se ei ole sen isompi juttu, koska kaikki kotiottelumme ovat Ruutu-pelejä ja teemme ne itse, Jokinen taustoittaa.
KPV kohtaa VPS:n Veikkausliigan päätöskierroksella 19.10. Tuolloin Hermes saa vastaansa Ketterän. Päivämäärä on lukittu, mutta kellonaikaan Hermes on pystynyt vaikuttamaan.
– Kotipelimme alkaisi kello 17. Saimme muutettua alkamisajaksi 18.30. Ehtii vaihtaa ulkoa sisälle, eli onpahan katsojalla ainakin mahdollisuus olemassa, Myllymäki kertoo.
– Meidän on vaikeampaa siirtää pelejä kuin lentopalloväen. Jos aikoo siirtää, pitää olla hyvät perustelut, esimerkiksi hallin remontti. On aikamoinen palapeli laittaa 12 joukkuetta 50 kierrokselle. Taustalla vaikuttavat myös maajoukkuetauot ja A-poikien pelit. Syntyy kaaos, jos rupeaa vekslaamaan, hän valottaa.
Jokinen järkeilee, että on viisainta porrastaa pelit eri päiville, mikäli mahdollista. Ehdoin tahdoin ei pelata samana päivänä. Jos niin kaikesta huolimatta käy, kellonajat rukataan sopiviksi.
– Ei ole ollut pienintäkään ongelmaa pelien sovittelussa. Urheiluihmisiä tässä kaikki ollaan ja ratkotaan ongelmat yhdessä.
Päällekkäisyyksiä ei vältellä niinkään yleisömäärän vaan kerrannaisvaikutuksien – muun muassa mediajulkisuuden – takia. Kahden kotipelin illat eivät vaikuta merkittävästi ottelutapahtuman järjestämiseen tai ottelukohtaiseen taloudelliseen tulokseen.
– Päällekkäisyyttä enemmän taloudelliseen tulokseen vaikuttaa, mikä joukkue on vastustajana. Siinä on yllättävän isoja heittoja. Kun Savo Volley on vastassa, 200 ihmistä tulee katsomaan "Lelua" (Olli-Pekka Ojansivu), Jokinen tokaisee.
KPV, Tiikerit ja Hermes lukuina
Budjetti: KPV 700 000–800 000 euroa, Tiikerit 300 000–350 000 euroa, Hermes 550 000–600 000 euroa
Yleisötavoite (keskiarvo): KPV 1 500 katsojaa, Tiikerit 600–700 katsojaa, Hermes 800 katsojaa
Yleisökeskiarvo: KPV 2 350 katsojaa (Tämän kauden keskiarvo runkosarjan jälkeen. Mukaan ei ole laskettu Seinäjoella pelattuja kotipelejä.), Tiikerit 645 katsojaa (viime kaudella), Hermes 792 katsojaa (viime kaudella)
Kotipelien määrä: KPV 13 tai 14 (jos karsii), Tiikerit 18 (runkosarjassa), Hermes 25 (runkosarjassa)