Kotimaa

Zelenskyi odottaa kutsua Naton jäseneksi – Presidentti Sauli Niinistö: "Vilnan Nato-kokouksessa kaikkien jäsenmaiden puhuttava yhteen ääneen tästä asiasta"

Vastahyökkäystään valmistelevan Ukrainan turvatakuut ja mahdollinen Nato-jäsenyys nousivat esiin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vieraillessa Helsingissä.

Vierailu toteutui näyttävin menoin, kun Ukrainan presidentin tuloa oli ensin valmisteltu tiukan salaisuuden vallitessa.

– Me olemme jatkuvasti tukeneet Suomea sen liittymisessä puolustusliittoon. Paras turvallisuuden tae, mistä olemme puhuneet kauan ja mikä on myös perustuslaissamme, on Nato-jäsenyys, Zelenskyi sanoi Presidentinlinnassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Haluamme, että kumppanimme muuttaisivat Naton avoimien ovien politiikan joksikin muuksi. Haluaisimme saada kutsun Natoon, Zelenskyi sanoi ukrainaksi tiedotustilaisuudessa.

Niinistöltä tosin puuttui sillä hetkellä korvanappi, joten hän naurahti Zelenskyin varmaankin puhuneen viisaita.

Presidentti Niinistö muistutti Naton avoimien ovien politiikasta ja Naton huippukokouksesta Bukarestissa vuonna 2008. Silloin Ukrainalle ja Georgialle kerrottiin, että Ukrainan ja Georgian pyrkimykset jäsenyyteen ovat tervetulleita.

– Vilnan huippukokouksessa on erittäin tärkeää, että kaikilta Nato-mailta tulee yhteinen ääni tästä asiasta, Niinistö linjasi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti Sauli Niinistö kertoi, että Suomi valmistelee viidettätoista apupakettia Ukrainalle. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Suomea vahvasta tuesta taistelussa maahan hyökännyttä Venäjää vastaan..

Järjestyksessään viidennessä Euroopan maassa sodan aikana vieraillut Zelenskyi aloitti lehdistötilaisuuden muistuttamalla talvisodan historiasta. Hän ilmaisi kiitoksensa siitä, että Suomi tukee jatkuvasti Ukrainan vapaustaistelua.

Suomi valikoitui Zelenskyin mukaan vierailukohteeksi paitsi Suomen tarjoaman avun, myös sen vuoksi, että Helsingissä pidetään parhaillaan Pohjoismaiden pääministereiden kokous.

Suomen hävittäjät pysyvät puheissa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) maaliskuussa Kiovassa esille ottama suomalaisten Hornet-hävittäjien luovuttaminen Ukrainaan on osa eurooppalaista keskustelua.

Tanskan puolustusministeri Troel Lund Poulsen on luvannut, että Ukrainan toivomien F-16-hävittäjien luovuttaminen ratkeaa kesään mennessä. Luovuttajina olisivat Tanskan lisäksi muutkin länsimaat. Puola ja Slovakia ovat jo luovuttaneet neuvostovalmisteisia MiG-29-hävittäjiä Ukrainalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinistön mukaan hävittäjäkysymys koskee F-16-hävittäjiä eikä Suomella ei ole niitä.

– Meillä on Hornet-hävittäjiä, jotka ovat aika vanhoja. Täytyy pitää mielessä, että Euroopassa ei ole paljon maita, jotka käyttävät Horneteja, Niinistö sanoi.

Suomen ja Ukrainan presidentit pitivät yhdessä tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa. Presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailua pidettiin viimeiseen asti salassa..

Niinistö kysyi, onko järkevää käyttää useita erilaisia järjestelmiä. Lisäksi Suomen geopoliittinen asema poikkeaa muista Euroopan maista.

Horneteista lähti liikkeelle kevyt sanailu presidenttien kesken.

– Me emme voisi luopua Horneteista ennen kuin saamme uusia hävittäjiä, Niinistö toppuutteli.

– Mutta me pidämme ilmavoimistamme, Zelenskyi nauratti toimittajia.

– Kyllä ne ovat hyviä, ja kaikki sen tietävät, Niinistö sanoi.

– Erityisesti naapurinne tietävät sen, Zelenskyi jatkoi viitaten Venäjään.

Hävittäjien lisäksi Zelenskyi muistutti, että pian alkavaa vasta hyökkäykseen tarvitaan myös tykistöä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vetosi Suomeen ja muihin länsimaihin, jotta Ukraina kutsuttaisiin Natron jäseneksi. Zelenskyi tapaa Helsingissä myös muiden Pohjoismaiden pääministereitä..

Viidestoista Ukraina-tukipaketti on valmisteilla

Presidentti Sauli Niinistö vakuutti, että Suomi jatkaa Ukrainan vahvaa tukemista myös jatkossa. Suomi on lähettänyt puolustusmateriaalia Ukrainaan liki miljardin euron edestä.

– Viidettätoista pakettia valmistetaan, ja seuraava on kuudestoista.

– Olen kiitollinen viidennestätoista apupaketista, se on välttämätön meille, Zelenskyi kiitteli.

– Kiitän koko suomalaista yhteiskuntaa, jokaista perhettä ja yritystä, joka tukee meidän kansaamme, Ukrainan presidentti sanoi.

Turvallisuustoimet ovat Helsingissä ennennäkemättömät. Tarkka-ampuja päivysti presidentinlinnan katolla ja kolme helikopteria pörräsi taivaalla.

Kadunkulmat presidentinlinnan lähellä oli suljettu kuorma-autoilla. Poliisit ohjasivat jalankulkijoita valitsemaan oikeat väylät.

Tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit lähtivät tapaamaan muiden Pohjoismaiden pääministereitä. Toimitusministeristön pääministeri Sanna Marin sekä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuvat työlounaalle Ukrainan presidentin kanssa.

Soittokunta soitti Porilaisten marssia, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraana Helsingissä..