Kesäkauden terveelliset herkut lautasella

Kuva:

MAINOS

Tulevaa kesää aina odotellaan meillä Suomessa - eikä ihme, sillä se kestää yleensä vain noin neljä kuukautta. Kesällä nautitaan hellivästä ulkoilmasta ja ihanasta vihreydestä. Tällöin useimmat meistä loikoilevat auringon alla ja rohkeimmat puolestaan tanssivat lämpimässä kesäsateessa. Kesällä vietetään myös rutkasti aikaa perheen, läheisten ja ystävien kanssa - mutta muistetaan kaiken ohessa toki lomailla sekä rentoutua.

Näiden tekijöiden lisäksi kesään kuuluu omat ruokaisat makukokemukset. Kesäkausi tuo nimittäin mukanaan paljon erilaisia kesäisiä herkkuja ja maistuvia ruokia. Satokauden tuotteet houkuttelevat syömään juuri parhaimmillaan olevia vihanneksia, hedelmiä, metsän antimia, kaloja ja jopa lähistöltä löytyviä villiyrttejä. Kesäkaudella voi viljellä myös omat pihamaan herkut. Silloin kannattaa liikkua luonnossa ja samalla voi esimerkiksi harrastaa hortoilua, sienestää ja marjastaa. Kauden aikana on viisasta varautua jo tulevaan talveen ja säilöä parhaimmillaan olevat luonnon antimet odottamaan kylmempiä aikoja. Kesän rento fiilis kutsuu myös järjestämään erilaisia ihania puutarha- ja pihajuhlia.

Mitä kesällä oikeastaan kannattaa syödä?

Kesäisellä ruokapöydällä valttia on kotimaisuus ja tuoreus, sillä syksyn tullen korjataan talteen lähiseutujen kasvikset ja hedelmät sekä metsän marjat ja sienet. Kesällä aterioihin ja ruuan valmistukseen käytetäänkin paljon tuoreita kasviksia. Päivän ruokailut sisältävät lukuisia erilaisia salaatteja, hyvin todennäköisesti myös suomalaisten pitkäaikaista herkkua eli uuden sadon varhaisperunoita, tuoreita yrttejä sekä itse pyydystettyä kalaa. Tosin tuoreen kalasaaliin saaminen on välillä yhtä onnekasta kuinvedonlyönti konsanaan.

Ruokaa valmistetaan paljon myös grillaamalla. Grillissä voikin valmistaa niin lihat, kalat, kasvikset kuin eräät hedelmätkin. Kesän leivonnaiset ovat kepeitä ja niihin käytetään runsaasti kotimaisia marjoja. Näistä suosittuja ovat esimerkiksi britakakut ja pavlovat. Leivonnaisten lisäksi ulkona paistetut nuotiomakkarat sekä muurinpohjaletut kuuluvat monien perheiden kesän syötäviin herkkuihin. Juomapuolessa korostuu puolestaan raikkaat juomat, kuten erilaiset mocktailit. Tämän ohella esimerkiksi itse valmistettu limonaadi maistuu varmasti kesän helteillä.

Juomia, ruokia ja leivonnaisia koristavat erilaiset luonnon villiyrtit ja kukat. Niiden käyttö on valtaisasti lisääntynyt hortoilun tullessa yhä suositummaksi muodoksi kerätä ruokaa talteen. 

Sesonkiruoat kesä- ja heinäkuussa

Kesäkuu

Tuoreiden kasvisten satokausi merkitsee tuoreutta isolla T:llä, Taatun tuoreuden ohella satokausi takaa sen, että sesongin tuotteet ovat mehukkaimmillaan ja maukkaimmillaan. Sen lisäksi kauden aikana tuotteet ovat myös kukkaroystävällisiä, joten niiden käyttäminen on kaikin puolin hyvä ja terveellinen vaihtoehto.  Kesäkuussa kauppojen vihannesosastolle ovat tiensä löytäneet muiden muassa vihannesniput, kuten sipuli- porkkana- retiisi- ja naurisniput. Myös tomaatin ja kurkun kausi on täydessä vauhdissa. Hedelmäosastolta kannattaa nyt napata matkaan vesimeloneja, nektariineja, persikkaa, kirsikkaa ja aprikooseja.

Heinäkuu

Heinäkuussa satokauden helmiä ovat marjat eli mm. vadelmat ja mansikat. Vesimeloni puolestaan jatkaa kauden sesonkiaan yhä edelleen ja sitä voi käyttää niin salaateissa, grillissä, juomissa kuin ihan sellaisenaankin. Heinäkuussa voi tehdä myös kaikenlaista maistuvaa avomaankurkuista. Niitä voi samalla säilöä jo vuoden pimeimmän ajanjakson varalle syksyä ja talvea ajatellen. Heinäkuussa on myös parsakaalin, kukkakaalin ja herneen sesonki, joten silloin kannattaa ehdottomasti valmistaa kesäkeitto kattilaan porisemaan.

Oman puutarhan ja kasvimaan tuotokset

Kesäkauden aikana voi kasvattaa omia herkkuja sekä puutarhassa että kasvimaalla. Viime vuosina on myös ollut suosittua rakentaa erilaisia keittiötarhoja. Se onnistuu käyttämällä lavoja tai lavakauluksia. Ensimmäisiä kertoja omia kasveja viljelevän kannattaa aloittaa helpoista kasveista, jotka itävät ja leviävät nopeasti. Ennen kylvöä kannattaa tutustua kylvöohjeisiin pussin kyljestä, jolloin kasveille aina oikeanlaiset olosuhteet. Aloittelijoille helpohkoja kasveja ovat esimerkiksi erilaiset salaatit. Ne tuottavat satoa keskimäärin kolmessa viikossa, joten pitkään ei tämän lajin kanssa tarvitse odottaa.

Muita aloittelijoille sopivia lajeja ovat esimerkiksi pinaatti, herne ja härkäpapu. Viljelylaatikossa voi lisäksi kasvattaa vaikkapa avomaankurkkua, joka kestää sisarlajiaan kasvihuonekurkkua paremmin kesäaamuisin usein yllättävää viileää keliä. Hyvin helppoja kasvien kasvattajan alkeita opettelevalle ovat erilaiset yrtit. Ne ovat nimittäin helppoja kasvatettavia, kunhan riittävästä kastelusta ja lannoituksesta vain huolehditaan. Erilaisista yrteistä saa satoa koko kesän ajan, joiden lisäksi osa lajeista talveltii hyvin kasvulaatikoissa. Yrtit tykkäävät, kun niiden versoja leikataan, sillä ne tuuhentuvat siitä aiempaa tuottavammiksi.

Mars metsään ja sen antimia keräämään

Kesällä luonnossa liikkuminen voi hyötyliikunnan ja rauhoittumisen lisäksi olla ruoan keräilyä parhaimmillaan. Kotiin viemisiksi saattaa nimittäin löytyä tuoreita sieniä ja marjoja, jotka ovat luonnonmukaista lähiruokaa parhaimmillaan. Aivan kesäkuussa ei vielä metsissä ole marjasato kypsynyt, sillä ensimmäiset marjat kypsyvät heinäkuun alussa. Niitä ovat esimerkiksi aho ja puutarhamansikka. Sienisadosta on poimittavana huhti-kesäkuussa kevätsadon sienet. Niitä ovathuhta- ja korvasienet.

Suomen sienisadot jaetaankin neljään osioon, joista ensimmäinen on keväällä ja viimeinen päättyy myöhäissyksyllä pakkasten koettaessa.

Kesän makuja kannattaa varastoida talteen talven varalle

Suomalaisten pakastimista löytyy lähes aina säilöttyjä satokauden antimia talven varalle. Pakastamisen lisäksi kesän herkkuja voidaan laittaa purkkiin monella tapaa. Ruoka-aineita voidaan nimittäinsäilöä niin hyytelöimällä, hilloamalla, kuivaamalla, suolaamalla kuin myös etikkaliemessä. Monista kesäkauden herkuista esimerkiksi hedelmät ja marjat pakastetaan sellaisenaan, mutta tämän lisäksi niistä tehdään paljon hilloja ja hyytelöitä. Sen tekemiseen käytetään hyvin usein tavallisen sokerin sijaan hillosokeria. Hillosokeri sisältää luonnon omaa hyytelöimisainetta eli pektiiniä. Esimerkiksi mansikoita hillottaessa sokerin määräksi riittää vähempikin silloin kun käytetään karrageenia sisältävää hyytelöimisainetta. Normaalisti noin 2 kiloon mansikoita käytetään 1 kilo hillosokeria. Marjoja ja hedelmiä on lisäksi mukava mehustaa ja tehdä ihania kesämehuja tai säilöön flunssakaudelle vaikka mustaherukkamehua.

Yleisimmin säilötään pakkaseen metsän antimia, muuta tämän lisäksi säilykkeeksi kelpaavat niin kurkut, sipulit ja paprikat kuin juurekset. Osalla maustevalmistajista on myynnissä säilöntävalmisteita, joilla aloitteleva säilöjä pääsee mukavasti alkuun säilöntäpuuhissa. Suosituin säilöntävalmiste on kurkun säilöntäaine ja viinihappo. Viinihappoa voidaan käyttää esimerkiksi mansikan perkuusta jääneistä osista valmistettavaan mansikkajuomaan.

Metsän sieniä ja pihamaan yrttejä kannattaa myös säilöä kuivaamalla. Ne säilyvät pitkään ja maut pysyvät tallessa.

Ulkojuhlia vehreyden ympäröimänä

Ulkojuhlien järjestämisessä voi hieman leikitellä kesän aikana, sillä kodikkaan sisustuksen saa aikaan lyhdyillä ja kodin tekstiileillä, kuten räsymatoilla. Tuolien ei tarvitse olla samanlaisia sisäkäytön tapaan vaan kaikki kodin uumenista löytyvät jakkarat sopivat vallan mainiosti. Samaa teemaa voi ehdottomasti jatkaa astioissa. Tällöin rento ja mukava tunnelma välittyy ympäristöön upeasti.

Puutarhajuhliin voi ottaa mukaan myöspiñatan. Koristeluissa voi hyödyntää ympäröiviä luonnonkukkia. Puutarhajuhliin sopii yhtä lailla mukaan grillaaminen, sillä tämän ympärillä voidaan yhdessä valmistaa ruokaa ja seurustella samaan aikaan. Sää kannattaa toki huomioida, sillä hyvä suojaan on syytä varautua, jos ja kun ennuste on luvannut vähemmän yllättäen sadesäätä. Samoin hyvin helteisellä päivällä tulee huomioida eri ruokien kylmäketjut, jotta ruoka pysyy turvallisena ja syömiskelpoisena. Menun suunnittelussa tulee huomioida myös se, miten ruoka syödään. Esimerkiksi pöytäpaikkojen puuttumisen on hyvä varmistaa, että ruoan voi tarvittaessa syödä pelkällä haarukalla. Tärkeintä juhlissa on muistaa yhdessäolon tärkeys ja se, ettei niissä tarvitse olla niin virallista kuin monissa talven juhlissa. 

Lopuksi

Kesäkaudella voi siis nauttia monipuolista terveellistä ja tuoretta ruokaa. Kauden sesonkituotteita käyttämällä saa varmasti mehukkaimmillaan olevat tuotteet. Lisäksi ne ovat juuri silloin todella edullisia. Kesäkaudella kannattaa myös viljellä omia kasviksia ja yrttejä, jolloin saa helposti lisättyä ruokailuun tuoreita tuotteita ja mielekkäitä makuja. Lisäksi talvikauden alkuun kannattaa varautua säilömällä kesän vitamiinipommit talteen. Suven vietossa saa rentoutua, juhlia ja viettää aikaa läheisten kanssa. Akkuja kannattaa nimittäin latailla, sillä Suomen kesä kestää lämpimään sään puolesta vain toukokuun lopulta parhaimmillaan syyskuun loppupuolelle.