MAINOS

Miten bitcoinin kova kysyntä saattaa vaikuttaa muiden kryptovaluuttojen kasvuun muutaman seuraavan vuoden aikana?

MAINOS -

Kryptovaluutat ovat nousseet otsikoihin etenkin tämä vuoden aikana. Keskeisessä roolissa tässä on ollut tunnetuin kryptovaluutta bitcoin, jonka kurssi on heilunut paljon tämän kuluneen vuoden aikana. Tuskin koskaan aiemmin kryptovaluutoista on keskusteltu yhtä paljon ja yhtä monen toimesta kuin nyt. Huomio mediassa on varmasti saanut yhä useamman kiinnostumaan kryptovaluutoista ja niiden tulevaisuudesta. Koska Bitcoin on tunnetuin kryptovaluutta, sen kehityksellä on suuri vaikutus myös siihen, miten muut kryptovaluutat tulevat kehittymään tulevaisuudessa. Tässä artikkelissa pohditaan niitä tapoja, joilla bitcoin vaikuttaa muihin kryptoihin. Sen varalta, että joku lukijoistamme ei tiedä Bitcoinin historiaa, käymme sen lyhyesti läpi.

Bitcoin – keskuspankeista vapaa valuutta

Vaikka ajatus kryptovaluutoista ei ole uusi, vasta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella tekniikka mahdollisti sen toteuttamisen. Bitcoin lähti liikkeelle vuonna 2009 ja se syntyi vuoden 2008 talouskriisin ja romahduksen jälkimainingeissa. Pankkien ja hallitusten maine oli lokaantunut kriisissä ja Bitcoin suunniteltiin keskuspankeista ja hallituksista vapaaksi valuutaksi, joka hyödynsi uutta teknologiaa. Bitcoinin maine alkoi kasvaa hiljalleen ja monet kryptomarkkinoita seuraavat pohtivatkin, olisiko hyvä osta kryptovaluuttaa. Bitcoin ei suinkaan ollut ainut valuutta kryptomarkkinoilla, mutta siitä tuli kiistatta tunnetuin. Bitcoinin oli ja on määrä tarjota ihmisille valuutta, jonka rajattu määrä toimisi suojana inflaatiota vastaan ja avaisi internet-taloudelle kaikille ihmisille ympäri maailman.

Bitcoin avasi tietä kryptovaluutoille ja pian seurasi lukemattomia muita kryptovaluuttoja. Lohkoketjua hyödyntävät kryptot herättivät mielenkiintoa ja pian syntyi eri palveluita ja sovelluksia, joiden avulla oli mahdollista käydä kauppaa kryptovaluutoilla. Kryptojen lukumäärästä huolimatta Bitcoin on ollut se johtotähti, joka on määrittänyt kryptomarkkinoiden suunnan. Jos bitcoin menee ylös, nousevat muut kryptovaluutat (usein tunnetaan altcoineina ja tähän termiin törmäämme myöhemmin tässä artikkelissa) perässä. Sama pätee myös Bitcoinin kurssin laskiessa.  Mikäli Bitcoinin kysyntä kasvaa tulevaisuudessa, on sillä vaikutusta myös muihin kryptoihin. Seuraavaksi käymme läpi muutaman syyn sille, miksi Bitcoin vaikuttaa niin merkittävästi kryptomarkkinoihin.

Bitcoin oli ensimmäinen

Eräs tärkeimmistä Bitcoinin asemaa määrittelevistä asioista on se, että se oli todellinen pioneeri kryptojen alalla. Toisaalta se on tuonut paineita Bitcoinin harteille, mutta toisaalta se on pystynyt vakiinnuttamaan asemansa varmana arvon säilyttäjänä. Tämä on kasvattanut Bitcoinin suosiota valtavasti. Totuus kuitenkin on, että Bitcoin teki kryptovaluutoista valtavirtaa ja avasi tien muille kryptovaluutoille. Yksinkertaisen konseption omaava Bitcoin nousi asemaan, jossa lähes jokaisella, joka sijoittaa kryptoihin, löytyy kryptolompakosta vähintään hieman Bitcoinia. Tämä johti siihen, että Bitcoinin arvo rikkoi yhä uusia ennätyksiä. Bitcoin on siis kryptojen lippulaiva, joka määrittää suunnan.

Monet altcoinit ovat pelkästään bitcoinin klooneja

Bitcoinin suosiolla ja arvolla oli selvä vaikutus muihin vaihtoehtoisiin kryptoihin eli altcoineihin. Markkinoille alkoi ilmestyä Bitcoinin klooneja sen julkaisua seuranneina vuosina. Esimerkiksi valtavirtaan noussut altcoin nimeltä Litecoin käyttää kopiota Bitcoinin koodista, mutta sen tavoitteena on tulla kevyemmäksi ja nopeammaksi versioksi Bitcoinista. Muita klooneja ovat mm. Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond sekä monta muuta. Vaikka näiden tavoitteena on tulla alkuperäistä paremmaksi, usein ne vain seuraavat Bitcoinia.

Bitcoin on kryptojen ”varantovaluutta”

Varantovaluutaksi kutsutaan rahayksikköä, jota eri maat sekä instituutiot pitävät suurissa määrin varannoissaan. Yhdysvaltain dollarin on nauttinut tätä asemaa perinteisten valuuttojen kohdalla. Kryptojen maailmassa monet pitävät Bitcoinia varantovaluuttana. Lisäksi on muistettava, että monet ”puhdasoppisimmat” kryptotreidaajat eivät edes vertaa altcoinien hintoja fiat-rahaan vaan Bitcoiniin, sillä se merkitsee heille enemmän. Tästä johtuen on ymmärrettävää, että kryptojen hinta seuraa mukana, kun Bitcoinin markkina-arvo laskee tai nousee.