maanantai 6.12.2021 | 22:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koulun liikuntasalista maailmanluokan estradeille – Näin Johan Kirsilästä tuli yksi trikkauksen huippunimistä

Toholampilainen Johan Kirsilä, 20, uskoi itseensä ja trikkasi lajin huipulle

La 26.5.2018 klo 11:17

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Maija Rahkila

Toholampilainen Johan Kirsilä lämmittelee Kokkolassa Hotelli Nukkumatin vieressä olevalla nurmikkoalueella ennen trikkauksen aloittamista. Kesän tulo tietää Kirsilälle mahdollisuutta harjoitella trikkausta myös ulkona.

Kosteasta nurmikosta huolimatta Kirsilän tekemät liikkeet näyttävät kevyiltä ja hallituilta. Taitavalta trikkaajalta onnistuvat sivukierteet, voltit ja potkut.

– Olivatko nuo niitä kierteitä? kysyn Kirsilältä, joka näytti pyörivän sivuttain ilmassa tekemässään liikesarjassa. Kirsilä nyökkää ja kysyy, miltä hänen suorituksensa näytti katsojan silmään.

20-vuotias Kirsilä on jo voittanut urallaan trikkauksen maailmanmestaruuden vuonna 2016 Camp Adrenalinen -tapahtumassa Yhdysvalloissa sekä trikkauksen Euroopan mestaruuden vuonna 2015 Hookedin-tapahtumassa Hollannissa.

Ympäri maailmaa matkusteleva ammattitrikkaaja istuu alas kertomaan, kuinka toholampilaisen pikkukunnan kasvatista tuli yksi maailman menestyneimpiä trikkaajia.

– Olen aina ollut kiinnostunut itseni fyysisestä haastamisesta ja temppujen tekemisestä. Tietokonepelien parista minua ei ole koskaan löydetty, hän aloittaa.

Esikouluikäisenä Kirsilä innostui ensimmäisen kerran kokeilemaan kärrynpyöriä.

– Karaten aloitin ollessani 4. luokalla.

Ensimmäisen kosketuksen trikkaamiseen Kirsilä sai vuonna 2006 löydettyään Youtube-videon, jossa suomalais-iranilainen elokuvaohjaaja ja näyttelijä sekä Suomen Talent -ohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella finaaleihin yltänyt lavataitelija Ramin Sohrab suoritti liikesarjoja yhdistelemällä erilaisia potkuja, lyöntejä ja voltteja.

– Varsinainen trikkauksen harjoittelu ei vielä siinä vaiheessa saanut tuulta siipien alle. Keskityin enemmän salibandyn ja jalkapallon pelaamiseen.

Kirsilä kokeili tehdä erilaisia temppuja trampoliinilla, mutta varsinaisen trikkauksen harjoittelu alkoi vuonna 2010, kun hän näki tamperelaisen Veli-Matti ”Vellu” Saarelan trikkausvideoita Youtubesta. Saarela on toinen ihminen maailmassa australialaisen trikkaaja Tim Farleyn lisäksi, joka on onnistunut tekemään cork in back out -tempun eli tuplavoltin kokokierteellä yhdeltä jalalta.

– Nähtyäni hänen trikkausvideoitaan päätin, että jonain päivänä kykenen tekemään samanlaisia temppuja.

Päättäväinen 12-vuotias alkoi päivittäin harjoittelemaan takaperin puolivolttien, etuperivolttien ja sivuperivolttien tekemistä Toholammin Klemola-koulun liikuntasalissa.

– Kasasin salin lattialle patjoja pehmusteeksi. Myöhemmin lopetin patjojen käytön ja aloin harjoittelemaan kovalla lattialla kengät jalassa.

Kirsilä toteaa, että lopetettuaan patjojen käytön hän kehittyi trikkaamisessa hurjaa vauhtia.

– Tempuissa oli pakko onnistua, jotta loukkaantumisilta välttyi, hän toteaa naurahtaen.

Kirsilä videoi harjoituksiaan ja jakoi niitä aiemmin olemassa olleeseen suomalaiseen trikkausfoorumiin, jossa lajin harrastajat antoivat toisilleen kannustavaa palautetta, vinkkejä sekä kehittämisehdotuksia.

Muita harrastajia hän pääsi ensimmäisen kerran tapaamaan osallistuessaan trikkausharjoituksiin Tampereella sijaitsevassa Nääshallissa 14-vuotiaana.

– Kun motivaatio harjoitteluun oli oikein korkealla, trikkasin jopa lumessa, hän nauraa.

Fakta

Trikkaus (temppuilu)

Akrobatian alalaji, joka yhdistää elementtejä telinevoimistelusta, breakdancesta ja taistelulajeista.

Trikkauksessa pyritään tekemään mahdollisimman näyttäviä liikesarjoja yhdistelemällä erilaisia voltteja, kierteitä ja potkuja.

Trikkauksessa ei ole olemassa virallisia sääntöjä, joten harrastaja saa kehittää uusia temppuja sekä suorittaa tunnettuja temppuja haluamillaan variaatioilla.

Lajissa vakiintuneita temppuja ovat erilaiset potkut, voltit ja kierteet.

Kilpailuissa tuomarit arvostelevat kilpailijan suoritusta huomioimalla muun muassa temppujen vaikeusasteen, tyylin sekä trikkaajan tavan kantaa itseään lavalla.

Suomeen trikkaus on rantautunut 2000-luvun alkupuolella, ja vuonna 2002 Tampereella sijaitseva Nääshalli on ollut yksi Suomen ensimmäisiä trikkaajien harjoitustiloja.

Monet harrastajista ovat itseoppineita trikkaajia (takapihatrikkaajia).

Tamperelainen Team Unito -ryhmä on järjestänyt vuodesta 2006 lähtien suuria trikkaustapahtumia ja -gatheringeja, jotka ovat koonneet Suomessa hajallaan olevia harrastajia yhteen.

Ensimmäisiä virallisia trikkauskursseja on Suomessa alettu pitämään 2010-luvulta lähtien.

Tunnettuja suomalaisia trikkaajia Kirsilän lisäksi ovat muun muassa Vellu Saarela, Riku Rikkonen, Elmeri Rantalainen ja Johannes Anttila.

16-vuotiaasta lähtien Kirsilä on käynyt harjoittelemassa trikkaamista Helsingissä.

Kirsilä kertoo, että suurimman osan ajastaan hän nykyisin viettääkin pääkaupunkiseudulla. Keski-Pohjanmaalla hän käy enää saattamassa merkonomi-opintojaan loppuun.

Varsinaisten trikkausharjoitusten lisäksi Kirsilä kertoo juoksevansa ja tekevänsä lihaskuntoharjoittelua.

– Kehonhuolto ja venyttely ovat tärkeä osa harjoittelua. Lihasta ei saa kuitenkaan olla liikaa, sillä muuten se kangistaa.

Kirsilä toteaa kokeilevansa uusia temppuja rohkeasti, vaikka niiden suorittamiseen liittyisikin riskejä. Hän sanoo, että yksi vaikeimpia temppuja trikkauksessa ovat sivukierteet.

– Tuplavoltit ovat katsojien mielestä usein näyttäviä, mutta ne ovat helppoja tehdä. Liikesarjat, joissa tehdään useita kierteitä peräkkäin, ovat haastavimpia.

Nuori trikkaaja toteaa, että erityisesti nilkat ja polvet joutuvat lajissa koetukselle.

– Tähän mennessä olen säästynyt isommilta loukkaantumisilta. Täytyypä nyt koputtaa puuta, hän nauraa.

Kirsilä kertoo, että vuonna 2015 hän loukkasi pikkuvarpaansa juuri kilpailua edeltäneenä päivänä Hollannissa. Varpaan kipuun hän otti kipulääkettä, josta seurasi allerginen reaktio.

– Allergisen reaktion seurauksena jouduin sairaalaan. Ajattelin, että jätän kilpailun kokonaan väliin. Viime hetkellä kuitenkin muutin mieleni, ja voitin silloin Euroopan mestaruuden.

Trikkaajan taidot eivät jääneet huomaamatta myöskään Kirsilän nuoruuden esikuvalta Saarelalta, joka tarjosi vuosi sitten Kirsilälle töitä Tampereella toimivasta VellusTa Tricking Team -showryhmästä. Showryhmä tekee erilaisia showkeikkoja sekä opettaa trikkausta ympäri maailmaa.

– Olimme vastikään tammikuussa Saksassa, jossa esitimme alkushown saksalaisen laulaja Helene Fischerin konsertissa.

Vaikka Kirsilä haaveileekin tekevänsä muun muassa trikkausstuntteja elokuviin tulevaisuudessa, päämäärätietoista toholampilaista kiinnostavat myös jatko-opinnot.

– Haluaisin vielä opiskella liiketaloutta ammattikorkeakoulussa, hän paljastaa.

Ammattitrikkaajana Kirsilän on jatkuvasti ylläpidettävä kuntoaan, jotta hänen osaamistasonsa pysyy korkealla. Hän kertoo, että temput trikkauksessa ovat muuttumassa aina vain haasteellisimmiksi.

– Uusia, taitavia trikkaajia ilmestyy jatkuvasti lisää. Aina löytyy joku trikkaaja, joka saa tehtyä sellaisen tempun, jonka luultiin olevan mahdotonta tehdä.

Kirsilä myöntää, että ajoittain hänellä on taipumusta ottaa trikkauksen harjoittelu liian vakavasti. Hän toteaakin, että tärkeää on muistaa pitää tekemisen ilo mukana harjoittelussa.

– Joskus trikkaustapahtumien jälkeen jäämme vielä muiden trikkaajien kanssa harjoittelemaan. Välillä harjoittelu menee siihen, että teemme ihan päättömiä comboja, joissa ei ole mukana järjen häivää.

Kun kysyn trikkauksen maailmanmestarilta ja Euroopan mestarilta, mikä saa hänet edelleen kilpailemaan ja kehittämään itseään yhä paremmaksi, Kirsilä vastaa:

– Kun näen jonkun trikkaajan tekevän sellaisen tempun, jota en itse ole vielä tehnyt, inspiroidun haastamaan itseäni. Ajattelen, että jos joku toinen on kyseisen tempun kyennyt tekemään, niin miksi en minäkin, hän hymyilee.

Kirsilän uraa trikkauksen harrastajana ja ammattilaisena voi seurata Instagramista: johkifin-_98

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »