lauantai 10.12.2022 | 04:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus 13.6.: Kun ulko-oven takana odottaa yllätys - tunnista huijari ja tuputtavan myyjän saa lähettää matkoihinsa

Ke 13.6.2018 klo 00:05

Ikääntyneiden huijausyritykset ovat valitettavan yleisiä. Liikkeellä on ollut valehoitajaa, valepoliisia ja kaiken karvaista valehtelemalla vanhukselta hyötyä haluavaa. Huijarit keksivät kaiken aikaa uudenlaisia tapoja päästä toisen rahoihin käsiksi. Huijarit voivat soittaa, tulla oven taakse tai vaania kauppakäynnillä.

Valetta ja huijaamista on esiintynyt kautta maailman, mutta senioreihin kohdistuva huijaaminen tuntuu todella pahalta. Heikoimmassa asemassa olevien ja ehkä yksinäisyydessä elävien ihmisten saalistaminen rahan hankkimiseksi heitä huijaamalla on halpamaista. Roistoa ei kuitenkaan moraalinen rasite paina. Helpoksi luultu rahaa kiinnostaa huijaamalla tienaavaa, joten valppaus ja virkavalta ovat silloin tarpeen. Kaikkea ei tarvitse pelätä ja lukita elämäänsä oven taakse, mutta varovaisuus ei ole pahasta.

Poliisi tekee tietysti parhaansa, jotta nuo usein yli 70-vuotiaita kohteenaan pitävät rikolliset saadaan kiilattua pois rikosten teiltä. Vanhemmatkin seniorit ovat usein omatoimisia ja elämän kokemus antaa henkisesti kättä pitempää huijarin kepittämiseksi. Huijausyritysten tiedostaminen ja niihin varautuminen ovat kuitenkin avain kepulikonnien torjunnassa. Omaisten ja läheisten on oltava myös tarkkana, jotta huijari ei pääse ujuttamaan itseään seniorin seuraan. Yhteydenpito omaisiin tai viranomaisiin epäilyttävissä tilanteissa on hyvä keino antaa huijarille lähtöpassit.

Ikävä ilmiö ovat myös niin sanotut "pakolla myyjät". Suurin osa kiertävistä ja ovelta ovelle -myyvistä kauppamiehistä- ja naisista toimii ammattimaisesti. Oven takana voi käydä muun muassa remontintarjoajia, pihanlaittajia, kuntotarkastajia ja muita varsinkin omakotitaloihin palveluita myyviä. Kotimyynti on toimiva myyntitapa, mutta asiallisuus on säilytettävä. Mahdollisen asiakkaan painavan "en osta" - lauseen jälkeen myyntipuheiden aika on ohi. Pakolla ei rehellistä kauppaa synny.

Kaupankäynti on tuloksen tekemistä ja valitettavasti ovelta ovelle -myyjällä voi iskeä vauhtisokeus. Kodin ovella käytävä tyrkyttävä myynti voi lopulta muuttua ahdistavaksi jopa pelottavaksi. Ikääntyneen asiakkaan kohdalla on erityisesti huolehdittava, että myyjä tietää vastuunsa.

Kerran kauppoja tehneen asiakkaan suhteen on myös oltava tarkkana. Lisäkauppoja voi myöhemmin tarjota, mutta "en osta" pätee aikaisemmin kotimyynnistä ostaneenkin osalta. Liian kova yritys uuden kaupan synnyttämiseksi; monien käyntien ja useiden puhelinsoittojen avulla kääntyy vääjäämättä itseään vastaan. Ihmisten kohtaamisessa on myyjän aina muistettava kuunnella toista ihmistä.

Tapani Postila

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »