keskiviikko 12.8.2020 | 10:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tämä on pelkkää kiusantekoa!" Kälviän Riipan asemarakennusta ei voidakaan vielä siirtää Ely-keskuksen vaarantamiskieltopäätöksen vuoksi – Kälviän Kotiseutuyhdistys vastustaa siirtoa ja anoo rakennukselle suojelua

Ti 2.10.2018 klo 13:15

Annika Tiitto

Kälviän Riipan asemarakennus piti tänään siirtää Jokioisten Museorautatielle. Siirto tyssäsi kuitenkin alkuunsa, sillä Kälviän Kotiseutuyhdistys teki Ely-keskukselle anomuksen, jossa vaaditaan asemarakennuksen suojelua. Tämän perusteella Ely-keskus teki vaarantamiskieltopäätöksen, joka estää toistaiseksi rakennuksen siirtämisen.

Museorautatieyhdistys osti Riipan asemarakennuksen Liikennevirastolta, sillä rakennus tyhjeni ratatöiden yhteydessä tammikuussa. Kaupat tehtiin heinäkuussa ja tarkoituksena oli siirtää rakennus kokonaisena tänään tiistaina.

Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine pitää koko tilannetta kiusantekona ja naapurikateutena.

– Paikalliset eivät vain suostu uskomaan sitä tosiasiaa, että asema ei voi jäädä nykyiselle paikalleen, sillä se on liian lähellä rataa. Tämä on meille taloudellisesti iso kolaus, sillä siirto oli jo valmisteltu ja kalusto hankittu. Rahaa on käytetty 20 000 euroa, ja se raha on nyt sitten yhdistyksen muusta toiminnasta pois. En ymmärrä, miksi tämä kielto tuli viime tingassa, vaikka paikallisilla on ollut tieto tästä hankkeesta jo paljon pidempään, Laine harmittelee.

Mahdollinen suojelupäätös vie Ely-keskukselta vähintään puoli vuotta ja sinä aikana mitään toimenpiteitä ei voida tehdä.

– Ja meillä lukee kauppakirjassa, että sitoudumme siirtämään rakennuksen marraskuun alkuun mennessä. Saa nähdä, tuleeko tässä meille sanktioita vielä senkin osalta, Laine huokaa.

Aseman siirtohanke tuli Kälviän Kotiseutuyhdistyksen tietoon keväällä Keskipohjanmaan artikkelista. Yhdistyksen sihteeri Eero Huhtalan mukaan asiaa ihmeteltiin laajasti yhdistyksen piirissä, koska yhdistyksen tietojen mukaan rakennus oli suojeltu.

– Asia oli koko kesän ajan esillä kokouksissamme ja sitten saimme vihjeen, että jos haluamme edistää rakennuksen suojelua, meidän täytyy tehdä suojeluanomus. Niinpä teimme sellaisen, Huhtala kertoo.

Tilanne muuttui viime lauantaina, kun asemarakennuksen naapurista soitettiin ja kerrottiin, että asemalla on toimintaa ja sen kattoa puretaan. Kotiseutuyhdistys otti yhteyttä Ely-keskukseen ja maanantaina Ely-keskukselta tuli vaarantamiskieltopäätös.

– Olemme sitä mieltä, että tällaista kiinnostavaa vanhaa kohdetta pitää suojella tuleville sukupolville, Huhtala sanoo ja kertoo samalla pitävänsä väitettä siitä, että rakennus sijaitsisi liian lähellä rataa keksittynä syynä.

Museovirasto otti asiaan kantaa vuonna 2010. Silloin virasto katsoi, että siirto laskisi rakennuksen kulttuuriarvoa. Tuon lausunnon jälkeen asemarakennuksen ympäristö on kuitenkin muuttunut ratatöiden vuoksi selvästi.

– Siirron myötä rakennus säilyisi käytössä, ja asemarakennusten siirtäminen on muutenkin tyypillistä. Ympäristön muuttumisen myötä asemarakennuksen valtakunnallinen merkitys on laskenut, vaikka paikallinen merkitys on varmasti säilynyt ennallaan. Museoviraston virallinen kanta asiaan käy kuitenkin ilmi vasta sitten, kun annamme aiheesta lausunnon, Museoviraston intendentti Jaakko Holma sanoo.

Holma pitää kuitenkin hyvin uskottavana sitä seikkaa, että asemarakennus on muutostöiden vuoksi nyt liian lähellä rataa ja voimajohtoja eli ratalain mukaiset suojaetäisyydet eivät täyty.

Museorautatieyhdistyksen tarkoituksena oli siirtää rakennus ja kunnostaa se kokonaan talven aikana. Sisätilat olisi toteutettu 50-luvun tyyliin.

– Tarkoituksenamme oli myös kerätä paikallisilta muistoja rakennuksesta ja pystyttää niistä pysyvä näyttely. Saa nähdä onko se nyt enää ajankohtaista, kun he ryhtyivät tällaiseen kiusantekoon, Marko Laine toteaa.

Vaikka Ely-keskuksen päätökseen voi mennä useita vuosia, ei Laine aio luovuttaa.

– Tämä taisto katsotaan loppuun asti. Tämän eteen on tehty niin paljon työtä ja käytetty niin paljon rahaa. Ja faktahan on se, että rakennus on edelleen meidän omistuksessamme.

Laine kiistää jyrkästi esimerkiksi Facebookissa liikkuneet tiedot, joiden mukaan rakennuksesta ei olisi siirron ja parin vuoden jälkeen jäljellä enää mitään.

– Se ei todellakaan olisi Suomen ensimmäinen siirtyvä asema, joka saisi meillä aivan uuden elämän.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »