maanantai 15.8.2022 | 22:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Voiko kauppa kieltäytyä myymästä omaan astiaan? Eviralla ja kaupalla eri kannat

Tuotteiden ostaminen palvelutiskiltä omiin astioihin pitäisi Eviran mukaan sallia. Päivittäistavarakauppa ry muistuttaa, että jokaisella myymälällä on mahdollisuus kieltäytyä myymästä asiakkaan omaan astiaan. Keskon ja SOK:n kauppojen käytännöt vaihtelevat.

Outi Suoranta
Ti 8.1.2019 klo 10:00

Ekologista elämäntapaa koskeneessa aiemmassa jutussamme kehotettiin ottamaan oman astian mukaan kauppaan ja ostamaan siihen tuotteita palvelutiskiltä. Eräs lukijamme yritti näin tehdä, mutta sai kaupasta tylyn vastauksen, jonka mukaan terveysviranomaiset kieltävät omiin astioihin myymisen. Selvitimme, onko kauppa toiminut oikein.

Kieltääkö jokin laki tai viranomainen omaan astiaan ostamisen, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela?

– Päivittäistavarayhdistyksen kanssa on keskusteltu aiheesta. Eviran kanta on ollut, että se (omaan astiaan myyminen) pitäisi sallia. Lainsäädännöstä ei löydy esteitä, miksei asiakkaan omaan astiaan voisi pakkaamattomia elintarvikkeita myydä.

Mitkä ovat asiakkaan ja kaupan henkilökunnan vastuut, Eviran ylitarkastaja Tuula Koimäki?

– Asiakkaan vastuulle jää pakkausmateriaalin soveltuvuus kyseessä olevan elintarvikkeen säilytykseen sekä astian puhtaus.

– Kaupan henkilökunnan tulee toiminnassaan huomioida, että pakkausmateriaalin puhtaustaso ei vastaa kaupan pakkausmateriaalin puhtaustasoa. Tämä tulee ottaa huomioon myyjän käsitellessä helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita palvelumyynnissä esimerkiksi siten, ettei hän laske asiakkaan astiaa suoraan työskentelytasolle. Myös käsihygieniasta tulee huolehtia.

Voiko mahdollisesti vaa´an taarauksessa eli nollaamisessa astian painon mukaan tulla jotain ongelmia?

– Taaraus on ongelmallisin esimerkiksi silloin, jos kyseessä on kaupan ”salaattibaarista” ostaminen omaan astiaan.

Mikä on Päivittäistavarakauppa ry:n kanta asiakkaiden omiin astioihin, elintarvikeasiantuntija Anna Salminen?

– Asiakkaan omaan astiaan myyminen on sallittua.

Miksi sitten lukijallemme kävi niin kuin kävi?

– Jokaisella myymälällä on mahdollisuus kieltäytyä myymästä asiakkaan omaan astiaan.

– Kaupalle on ensiarvoisen tärkeää myydä tuoreita ja laadukkaita tuotteita ja taata niille riittävä säilyvyysaika myös kotijääkaapissa.

Mitä riskejä asiakkaan omaan astiaan myymiseen liittyy?

– Riskit liittyvät tuotteen säilyvyyteen, sillä myymälä ei vastaa asiakkaan astian puhtaudesta ja ruoan säilymisestä siinä säilytettynä. Tästä syystä myös vastuukysymyksiä voi herätä.

– Voi hyvin siis olla, että monet myymälät eivät tästä johtuen halua myydä asiakkaiden omiin astioihin palvelumyynnin tuotteita.

Jos myynti omaan astiaan sallitaan, millainen astia on paras?

– Hyvä astia on kannellinen, tarkoitettu elintarvikekäyttöön ja puhdistettu hyvin. Lisäksi se on hyvä tuoda myymälään kansi kiinnitettynä.

Millaisen näkökulman SOK:n vähittäiskaupat ovat asian suhteen ottaneet, ryhmäpäällikkö Sari Ristimäki?

– Viranomaisohjeet tai S-ryhmän omat hygieniasäännökset eivät aseta rajoituksia pakkaamiselle asiakkaan omaan astiaan. Omien astioiden käyttöä onkin kokeiltu joissakin S-ryhmän myymälöissä.

– Kukin S-ryhmän osuuskauppa päättää kuitenkin omista käytännöistään. Kaikki astiat eivät ole soveltuneet elintarvikkeen pakkaamiseen ja säilyttämiseen. Näin ollen joissakin myymälöissä on päädytty tarjoamaan palvelutorituotteita ainoastaan myymälän pakkauksissa.

Voiko asiakkaan omaan astiaan myyminen yleistyä jatkossa?

– Tavoitteenamme on välttää turhaa pakkaamista ja vähentää kertakäyttöasioita. Tästä näkökulmasta pakkaaminen asiakkaan omaan astiaan on suositeltava ja ekologinen vaihtoehto. Elintarvikkeiden pakkaamisessa pitää kuitenkin aina huomioida myös muun muassa käyttötarkoitus ja hygienia.

Mikä linjaus asian suhteen on tehty K-ryhmässä, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo?

– Meillä ei ole ryhmätasoista linjausta asiakkaiden omista astioista. Evira hyväksyy periaatteellisella tasolla omien astioiden käytön, mutta paikallisesti terveystarkastajien kannat saattavat vaihdella.

– Tästä syystä asiakkaiden kannattaakin kysäistä omasta kaupastaan sen kantaa omiin astioihin.

Eli voiko K-ryhmän kaupoissa pakata palvelutiskin tuotteita asiakkaan omiin pakkauksiin?

– Joissakin kaupoissamme asiakkaat voivat pakata esimerkiksi salaattibaarin salaatit mukanaan tuomiinsa omiin muovisiin kestopakkauksiin. Samalla tavoin palvelutiskillä voidaan pakata tuotteet asiakkaiden omiin muovisiin kestopakkauksiin. Asiakkaiden omien kestopakkausten on tietysti oltava puhtaita, hygieenisiä ja hyväkuntoisia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »