maanantai 25.5.2020 | 01:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Keskipohjanmaan TV-viikon valinta: Vaaran päiviä Chilessä 1973

Ylen satsaus politiikkajännärisarjaan onnistuu hienosti ilman yhteistuotannoille tyypillisiä kompromisseja.

Hannu Björkbacka
Su 21.4.2019 klo 08:30

★ ★ ★ ★

Invisible Heroes.Ohjaus Mika Kurvinen ja Alicia Scherson, 2019Yle TV1 su 21.4. klo 21.05

– Onko tämä ensimmäinen vallankumouksesi?

Ruotsin suurlähettiläs Harald Edelstalm (Mikael Persbrandt) puhuttelee nuorempaa kollegaansa, Suomen asiainhoitaja Tapani Brotherusta (Pelle Heikkilä). Edelstamilla on kokemusta. Hän pelasti satoja juutalaisia natseilta toisen maailmansodan aikana. Brotherus ja Edelstam ovat Invisible Heroesin ”näkymättömät sankarit”. Puolueettomuuden suojassa he onnistuivat kuljettamaan turvaan tuhansia kenraali Augusto Pinochetin vainoamia chileläisiä vuonna 1973.

Vaikka Kekkonen tuomitsi sotilasjuntan vallankaappauksen, virallinen ohje oli pysyä neutraalina ja käännyttää turvapaikanhakijat pois suurlähetystöstä.

– Suomi ei ole koskaan ottanut pakolaisia, toteaa Brotherus itsestäänselvyytenä. Sarja kyselee meiltä myös nykypäivän asenteista ja jännitteistä.

”Yle Original Series” ruudussa on viimein laadun tae. Usein sulle-mulle-kompromissit pilaavat kansainväliset yhteistuotannot. Invisible Heroessa ei lastentauteja näy. Suomen ja Chilen lisäksi suursatsausta ovat tukeneet muut pohjoismaiset tv-yhtiöt.

Ohjaajien Mika Kurvisen ja Alicia Schersonin sekä käsikirjoittajien Tarja Kylmän ja Manuela Infanten yhteistyö on saumatonta. Samoin suomalaisten ja chileläisten näytteleminen sekä Harri Halosen kuvaus. Santiago de Chilen kadut ja kujat ovat elähdyttävä kiihkeiden kohtaloiden näyttämö.

Betoninen vuokrakasarmi ilkkuu ihmisen pienuutta sortojärjestelmässä, kun suomalaisvaimo Seija Sandoval (Aksa Korttila) saa viestin puolison vangitsemisesta. Suomut putoavat suomalaisistakin silmistä, kun Brotherus näkee keskitysleiriksi muuttuneen Santiagon jalkapallostadionin.

Kirkan vähemmän tunnetut laulut luovat ajankuvaa. Timo Hietalan säveltämä ja sovittama musiikki Radion Sinfoniaorkesterille palauttaa mieliin Chilen ja Salvador Allenden kohtalonhetket, Pablo Nerudan runot sekä Victor Jaran ja Violeta Parran laulut.

Ylelle kiitos, sain tältä paljon!

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »