tiistai 25.1.2022 | 10:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Ilmoitus

Pietarsaaren KinoCitystä tuli BioRex – Elokuvateatteri avataan huomenna keskiviikkona, ykkössali on kokonaan uusittu, samoin aula, lipunmyynti ja vessat

Hannu Björkbacka
Ti 25.6.2019 klo 19:30 | päivitetty ti 20:16

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

BioRex avaa keskiviikkona ovensa remontoituna Pietarsaaressa. Vanha KinoCityn valomainos on kannettu varastoon. Ykkössali on kokonaan uusittu, samoin aula, lipunmyynti ja vessat. Uudemman kakkossalin remontti on edessä vielä tänä vuonna.

– Meillä on ollut tapana, että kun teatteri on kunnostettu ketjun ulkoasuun, saa myös vanha nimi jäädä historiaan, kertoo BioRexin toimitusjohtaja Aku Jaakkola.

Jaakkola tuli alalle 16-vuotiaana videovuokraamon kautta. Hänen siirryttyä töihin BioRexiin 2007 ketjussa oli kaksi teatteria. BioRex Cinemas omistaa nykyisin kymmenen teatteria eri paikkakunnilla.

– Keskimäärin teattereissamme on noin kuutta salia, yhteensä saleja on 39. Pietarsaaressa saleja on kaksi ja ketjun pienimmässä Riihimäellä yksi.

– Seuraamme laajenemismahdollisuuksia, mutta teattereita ei voi väkisin rakentaa. Siihen pitää olla järki ja syy, jokin intressi. Täytyy vielä löytää sopiva kiinteistö, joka voidaan laittaa kuntoon. Tarvitseeko esimerkiksi jokin kauppakeskus lisää kävijöitä sunnuntaipäiville? Leffoissahan on kävijöitä joka päivälle. Yritämme löytää tapoja, jolla voidaan olla muutenkin toimintaympäristölle hyödyksi. Elokuvathan tuovat väkeä myös ympäristön kahviloihin, hän pohtii.

– Viimeksi BioRex nousi Hyvinkäälle ja Riihimäelle, suurin piirtein samoihin aikoihin. Hyvinkäälle tuli uudisrakennus ja Riihimäelle Pietarsaaren kaltainen remonttikohde. Pietarsaaressa kakkossali oli ykkössalia uudempi, joten sitä ei tarvinnut nyt korjata. Sillekin tehdään remontti vielä tänä vuonna, Jaakkola lupaa.

– Sanon suoraan, että entinen punainen sali ei ollut siinä kunnossa kuin nykyään leffateatterin pitää olla. Mikään ei ykkössalissa näytä enää samalta. Uudistus on perinpohjainen. Valkokankaan pinta-ala on vähintään puolitoistakertaistunut aiemmasta. Ja esitystekniikkakin on kokonaan uusi.

Pietarsaaren teatterivastaavana jatkava Paavo Katajamäki kertoo, että ykkössalissa on nyt entistä vähemmän penkkejä.

– 217 paikan sijasta nyt ykkösessä on 120 istumapaikkaa invapaikat huomioiden. Kakkossalissa on entiset 126 paikkaa, mutta tuleva remontti muuttaa tilannetta. Molempien salien portaissa on hissit.

Toimitusjohtaja Aku Jaakkola tarjoaa perusteet pienemmälle paikkamäärälle.

– Paikkamäärää pudotettiin selvästi. Satsasimme mieluummin paikkojen laatuun. Eturiviltäkin on nyt hyvä katsoa suurempaakin kangasta. Siitä saa aivan erilaisen fiiliksen. Edessä on kaiderahi, johon jalat voi nostaa. Se on ekstraa, jota muilla paikoilla ei löydy. Näitä on jo muutamassa BioRexin teatterissa ja niistä on pidetty.

Ykkössalin keskellä on kultaoranssi penkkirivi, jossa jalkatilaa on normaalia enemmän.

– Ketjussamme on tehty matkan varrella eri kokoisia remontteja, osassa pienempiä, esimerkiksi tämä eturivin parannus kaiteineen. Lähtökohtana on ollut laatu. Tehdään kunnollisia elokuvateattereita ja pidetään ne hyvässä kunnossa, Jaakkola korostaa.

Elokuvateatterin uudistuksessa istumamukavuuden ohella pääosassa on kuva ja ääni.

– Valkokankaan myötä kuva on uusittu. 4K-projektori hankittiin jo vuosi sitten, vaikka sitä ei silloin uutisoitu. Katsojillehan muutos näkyy uusissa, laadukkaissa penkeissä ja jyrkästi nousevassa katsomossa, mikä parantaa kaikkien kokemusta. Muu, minkä aistii, on tänne levyillä ja elementeillä rakennettu hyvä huoneakustiikka. Pitää olla koko paketti linjassa: kuva ja ääni, mutta myös esitystila.

BioRex-ketjun tekninen päällikkö Jari Kesänen on rakentanut äänijärjestelmän kokonaan uudeksi ja mitannut salia virityslaitteistolla ja monella mikrofonilla kaiutin kaiuttimelta.

– Äänitekniikka on uusittu ääniprosessoreita, kaiuttimia ja kaapelointeja myöten. Äänikanavia on lisätty 7.1-äänijärjestelmän mukaisesti. Istuin täällä viisi tuntia eilen illalla. Mittareilla tehdään perusviritys, mutta sitten se vielä tarkistetaan korvakuulolla ja tehdään hienosäädöt. Sama tehdään luonnollisesti myös kuvalle ja väreille.

Yrittäjänä Aku Jaakkola puhuu paljon elokuvateatterien kulttuurisesta tehtävästä.

– Otamme vakavasti roolimme kulttuuripalveluiden tuottajana. Se on monessa kaupungissa tärkeä tehtävä. Esimerkiksi kaupunginteattereita ajetaan alas, ei ole sitä eikä tätä. Elokuva tuo kulttuuria laajalle yleisölle vaihtelevalla ohjelmistolla. BioRex on monella paikkakunnalla ainoa toimiva elokuvateatteri. Ketjumme näyttää isoissa yksiköissään 150 elokuvaa vuodessa. Jos niistä edes puolet on liiketoimintaa, se riittää meille. Jos ajateltaisiin amerikkalaisittain pelkkiä kassatuloja, niin tarjonta puolitettaisiin tästä maasta.

Pietarsaaren alueella ovat aina menneet hyvin Ruotsin menestykset, jopa paremmin ja aikaisemmin kuin pääkaupunkiseudulla.

– Yritämme saada niitä ohjelmistoon mahdollisimman paljon. Se tietysti riippuu maahantuojista. Pyrimme neuvottelemaan heidän kanssaan suotuisan lopputuloksen. Pyydämme ruotsalaisia filmejä tänne vaikka tekstittämättömänäkin, koska niillä on kysyntää. Tunnemme oman yleisömme ja haluamme heitä palvella, Jaakkola lupaa.

BioRexissä on koko ketjussa käytössä Senioribio ja Vauvabio ja Perheleffapäivä kerran kuussa. Vanhalle Pietarsaaren KinoCitylle omintakeinen Leffakerho mietitään ketjussa uudelleen.

– Vauvabiossa ikärajojen laintulkinnan muutos viitisen vuotta sitten vaikuttaa esityksiin. K7-kielto tarkoittaa, että romanttista komediakaan ei saa tulla katsomaan vauvan kanssa. Elokuvateatterit ovat liittotasolla koko ajan yrittäneet vaikuttaa asiaan. Joillakin paikkakunnilla on ollut yhteistyötä paikallisen elokuvakerhon kanssa, mutta ketjuna meille on tärkeätä, että kaikkia paikkakuntia kohdellaan tasa-arvoisesti. Kerhoilla on edelleen mahdollisuus toimia BioRexin tiloissa, mutta me emme voi kymmenellä paikkakunnalla olla veturina sille toiminnalle. Pyrimme olemaan tilojen tarjoaja ja mahdollistaja, Aku Jaakkola selvittää.

– Elokuvatarjonnassa vallitsee reilu peli. Me saamme elokuvat esille ajallaan ja sen jälkeen homma on yleisön käsissä. Ne filmit missä yleisö käy, ne me pidämme ohjelmistossa pidempään.

Pietarsaaren alueella ovat aina menneet hyvin Ruotsin menestykset, jopa paremmin ja aikaisemmin kuin pääkaupunkiseudulla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »