perjantai 29.5.2020 | 19:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Putous-Simpsana sorvannut näyttelijä Mikko Penttilä palkittiin vuoden ulkokaustislaisena – "Hahmo oli rakkauslaulu kotiseudulle"

Näyttelijä Mikko Penttilä ei ole pitänyt televisiossa kynttilää vakan alla vaan on kertonut auliisti olevansa kotoisin Kaustiselta. Lauantaina hän tuo festivaaliareenalle improvisaatioteatteri Stella Polariksen.

Maija Ahonen
To 11.7.2019 klo 17:23 | päivitetty to 17:33

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kaustisen kunta on valinnut vuoden ulkokaustislaiseksi näyttelijä Mikko Penttilän. Valinta julkistettiin tänään torstaina Köyhäjoen Mäntymajalla pidetyssä kyläsoitossa.

Titteliä on jaettu Kaustisella vuodesta 2001 lähtien. 31-vuotias Penttilä on kaikkien aikojen nuorin vuoden ulkokaustislainen, joka on saanut tunnustuksen.

Vuoden ulkokaustislainen on henkilö, joka kunnioittaa kaustislaisia juuriaan ja vaikuttaa edelleen teoillaan ja toiminnallaan Kaustisen kehitykseen ja näkyvyyteen. Ennen muuta näkyvyyttä Penttilä on synnyinpitäjälleen tarjonnut ja vieläpä television prime time -aikaan.

Suuri yleisö tuntee kaustislaislähtöisen Penttilän television viihdeohjelma Putouksesta, jossa hän on ollut mukana neljä tuotantokautta. Keväällä Penttilä esitti ohjelman sketsihahmokilpailussa kaustislaista 38-vuotiasta Simpsaa, joka haaveili autojumputuksen saamisesta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

– Hahmo oli rakkauslaulu omalle kotipaikkakunnalle ja kaikenlaiselle kulttuurille, mitä pienessä, mutta elävässä kunnassa tapahtuu, Penttilä myöntää turhia kursailematta.

Penttilä on tuonut ohjelmassa muutenkin toistuvasti esille olevansa kotoisin Kaustiselta.

Ohjelmassa on nähty kulisseista kuvattuja inserttejä, joissa Putous-näyttelijät esittävät omaa itseänsä. Niissä Penttilä on mainostanut ahkerasti olevansa kotoisin Kaustiselta, eikä siis Kaustisilta, kuten näyttelijätoverit erehtyvät sanomaan.

Vaikka kohtaukset olivat käsikirjoitettuja, on niissä kuitenkin totta toinen puoli.

– Ehkä käsikirjoittajat ovat huomanneet, että puhun muutenkin paljon Kaustisesta, Penttilä naurahtaa.

Kaustisen Köyhäjoelta kotoisin oleva Penttilä muistelee lämmöllä Kaustisella vietettyä lapsuutta ja nuoruuttaan, josta on ollut hyvä ponnistaa näyttelijänuralle.

Teatteriharrastuksensa hän aloitti aikoinaan Köyhäjoen näytelmäpiiristä. Penttilä oli pitkään mukana myös Kaustisen nuorisoseuran riveissä, joissa hän harrasti muun muassa kansantanssia.

Kiinnostus teatteria kohtaan ajoi Penttilän myös Kaustisen musiikkilukioon, jossa on perinteisesti toteutettu myös erilaisia musiikkiteatteriproduktioita.

– Vaikka minusta ei lukiossa koskaan kummoista muusikkoa saatu leivottua, olen silti ikuisesti kiitollinen turvallisesta ja kannustavasta ympäristöstä, jossa sai toteuttaa poikkitaiteellisia aivoituksiaan ja yhdistää musiikkia ja näyttelemistä.

Musiikkilukioon juontaa myös televisiossa nähdyn Simpsa-hahmon juuret. Lukioaikana Penttilä osallistui yhdessä ystävänsä Pekko Mustosen kanssa YleX:n ja Nuorten akatemian Radiotoimittaja X -kilpailuun lyhytkuunnelmalla, jossa Penttilä esitti amispoppia luukuttavaa nuorta miestä.

– Aihiot tähän radiosketsiin luotiin lukion luovan kirjoittamisen tunnilla ja nauhoitukset tehtiin musiikkilukion studiossa.

Amispoppia luukuttava hahmo puri yleisöön jo tuolloin, ja Penttilä ja Mustonen voittivat kisan lukiolaissarjan.

Nykyään Penttilä asuu Helsingissä, jossa hän työskentelee freelance-näyttelijänä. Kesän aikana hän on osallistunut muun muassa syksyllä Cmore-palvelussa esitettävään Rehtori-sarjaan ja Ylellä nähtävän joulukalenterin kuvauksiin.

Muitakin projekteja on tiedossa, mutta niistä Penttilällä ei ole vielä lupa puhua mitään.

Vaikka Penttilän näyttelijäntyöt keskittyvät nykyään pääkaupunkiseudulle, hän suuntaa kotikonnuilleen aina, kun hänellä on useampi peräkkäinen päivä vapaata.

Parhaillaan käynnissä olevilla Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla Penttilä nähdään juontotehtävien lisäksi Suomen legendaarisimpiin improvisaatioteattereihin kuuluvan Stella Polariksen esityksessä, joka on festivaaliareenalla lauantai-iltana. Penttilä on ollut Stella Polariksen vakiojäsen vuodesta 2016.

Penttilän lisäksi lavalla nähdään näyttelijät Sari Siikander, Miiko Toiviainen ja Antti Laukkarinen sekä muusikot Hannu Risku, Jouni Kannisto ja Topi Korhonen.

Mikko Penttilä

näyttelijä

s. 1987, kotoisin Kaustisen Köyhäjoelta

aloittanut teatteriharrastuksensa aikoinaan Köyhäjoen näytelmäpiiristä, ollut mukana myös Kaustisen Nuorisoseuran kansantanssiryhmissä ja muissa produktioissa

Kaustisen musiikkilukion ylioppilas 2006 ja vuoden alumni 2018

teatteritaiteen maisteri 2014

tunnetaan muun muassa viihdeohjelma Putouksesta, johon osallistunut neljänä tuotantokautena, voitti Putouksen sketsihahmokilpailun Taika-Pasi-hahmolla viime joulukuussa

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »