Paikallisuutiset

Kälviällä toimivan Toivosen eläinpuiston perustaja syytön eläinsuojelurikokseen – Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet kaikilta osin

Pohjanmaan käräjäoikeudessa eläinpuiston perustajalle luettiin torstaiaamuna syytteeksi eläinsuojelurikos

Kälviäläistä Toivosen eläinpuiston perustajaa Matti Toivosta vastaan nostetut syytteet eläinsuojelurikoksesta hylättiin kaikilta osin Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

Näin oikeudenkäynti eteni:

9.00 KälviäläinenMatti Toivonen kuuli syyttäjän vaatimukset ja syytteet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syyttäjä haki tuomiota eläinsuojelurikokseen ja siihen, että Toivonen on toiminnallaan tuottanut eläimille tahallisesti tarpeetonta kipua ja jopa aiheuttanut eläinten kuoleman.

Toivonen itse kiisti asianajajansa kautta jyrkästi kaikki syytteet. Asianajaja Anne Mäkelän mukaan Toivonen on aina pyrkinyt korjaamaan kaikki asiat kuntoon, jos eläinlääkärikäyntien jälkeen on ollut huomauttamista.

Eläinlääkärit olivat tehneet kotieläintilalle tarkastuskäynnit vuosina 2015 ja 2016. Kaikkiaan kolmesta tarkastuskäynnistä kirjattuja puutteita oli ensimmäisestä kerrasta 26, toisesta kymmenen ja kolmannesta tarkastuksesta tehtiin neljä epäkohdan kirjausta. Epäkohtina oli mainittu muun muassa eläinluetteloiden puuttuminen, marsun häkkien sottaisuus, apean näköinen kukko sekä eläimille tarjottavat epäkelvot elintarvikkeet, joita löytyi rehuvarastosta)

Eläinten rehuvarastoon päätyneitä elintarvikkeita Toivonen kerää kauppojen ylijäämälahjoituksina. Hänen kertomuksensa mukaan eläimille ei suinkaan päädy kaikki, vaan parhaat päältä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Grillimakkarasta en kehdannut sanoa tarkastajille, että se on minun omaa evästä, hän kertoi.

Toivonen oli laatinut yhdeksän sivuisen vastineen. Hänen mukaan riikinkukon häkki todettiin yllätystarkastuksessa vajaan neliön liian pieneksi, häkki oli mennyt vuosia moitteitta tarkastuksista läpi.

Kukon apeus johtui siitä, että se oli ottanut yhteen muiden kukkojen kanssa, eikä Toivonen ollut koskaan havainnut kaviokuumetta tilan ponilla.

Hän myös totesi, että eläinpuistossa palaute tulee heti asiakkailta mikäli jonkun eläimen vointi askarruttaa. Eläinpuistossa käy touko-elokuun aikana 30000-35000 asiakasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

10.15 Eläinlääkäri Annukka Nikula piti lausunnossaan erittäin pahana sitä, että eläimille oli annettu maitotuotteita. Kissoille maitoa ja sialle piimää.

Eläimillä luontaisesti maitotaloustuotteet eivät kuulu ruokavalioon.Hänen mukaan sairaita eläimiä oli jätetty hoitamatta, paikalla oli kukko, joka näytti huonovointiselta. Myöskään ponin kaviot eivät olleet siistit, vaan niissä oli viitteitä kaviokuumeesta.

11.05 Eläinlääkäri Anna Jeshoi oli lausunnossaan Nikulan kanssa samoilla linjoilla. Asianajaja Mäkelä kysyi, että mikä sairaus apealla kukolla oli? Eläinlääkärin mukaan kukkoa ei tutkittu.

Eläinlääkärien vuonna 2016 tekemät tarkistukset perustuivat asiakkailta tulleisiin ilmiantoihin.

11.20 Tilallista Olavi Parpalaa kuultiin todistajana. Jo noin viidentoista vuoden ajan hänen tilalta on ollut eläimiä "kesälomalla" Toivosen eläinpuistossa. Eläinten ruokintaan Parpala on toimittanut heinät, rehut sekä kivennäiset. Hän kummastelee, että eläinlääkärit ovat lausunnoissaan pitäneet heinää huonona ja kortteisena. Vuosittain tilan rehusta on otettu näytteet, eikä niistä ole hänen mukaan ollut koskaan mitään sanomista. Kivennäiset ovat olleet tarjolla kivennäiskivien muodossa.

11.40 Syyttäjä totesi, että Toivosella ja valvontaeläinlääkäreillä on erilainen näkemys eläintenpidosta. Syyttäjän mukaan eläinlääkärien kirjaamat tarkastuskertomukset ovat päteviä. Syyttäjän mukaan valvontaeläinlääkärin raportin toimesta eläinpuiston lupa peruttiin 2016 loppuvuodesta. Kun lupa uudelle toimijalle on myönnetty, ei enää valituksia ole tullut. Toisaalta hän sanoo arvostavansa ajatusta kotieläinpuistosta, mutta toisaalta on muodostunut kuva, että eläinhoidon kanssa Matti Toivonen on jäänyt menneille vuosikymmenille. Maitoa on annettu eläimille, joille ei maitoa tulisi antaa, kuten kissoille. Siisteyden osalta on myös ollut sanomista. Eläinsuojelurikoksena syyttäjä ei näe tapausta pahana, ihan sieltä lievimmästä päästä. Tuomiossa syyttäjän mukaan tulisi ottaa huomioon myös Toivosen yli 80 vuoden ikä.

11.45 Asianajaja Anne Mäkelä piti loppu puheenvuoron, jossa hän muistutti, että kyseessä on tarkastus vuodelta 2016. Nyt käräjäoikeuden täytyy päättää; Onko Toivonen tahallaan aiheuttanut eläimille kipua ja tuskaa? Mitä täällä on toteen näytetty? Onko kukko ollut todella sairas? Pilaantunut ruuan väite perustuu pelkästään eläinlääkärin rehuvarastossa nähtyihin tuotteisiin. Eläinlääkäreiden tarkastuksiin jää pelkkiä oletuksia. Hän myös kummasteli, että edellisenä kesänä läänineläinlääkäri oli paikalle tarkistuksen tehnyt ja kaiken hyväksi havainnut. Mäkelä ei usko, että muutamassa kuukaudessa olisi jotain romahduksia tullut, vaan nyt toimivat eläinlääkärit ovat vetäneet todella tiukat linjat.

Hän pyysi, että käräjäoikeus hylkää syytteen. Ja muistutti siitä, että mikäli eläintenpitokielto määrätään, niin Toivonen ei pysty omistamissaan tiloissa enää pysty eläimiä pitämään ja kotielänpuiston jatko on tullut päätökseen.

12.00 Käräjäoikeuden istunto päätetään ja tuomio julistetaan klo 14.30

14.30 Käräjäoikeus hylkäsi Matti Toivosen saamat syytteen kaikilta osin. Tuomarin mukaan on jäänyt toteennäyttämättä, että eläimille olisi koitunut kärsimystä tai kuolemaa, eläinpuistossa ei ole myöskään havaittu kuolleita eläimiä.

Syyttäjä ei aio valittaa tuomiosta. Valtio velvoitettiin korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Lue täältä lisää:

Kälviän eläinpuiston perustaja oikeuteen – Matti Toivonen yllättyi syytteestä: "Eläinrääkkäyksestä ei ole kyse. Se on kamala sana tuo eläinsuojelurikos"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä