maanantai 15.8.2022 | 02:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Hukka meidät perii – Jos susikanta estää hirvijahdin, hirvikolarit lisääntyvät ja taimikkotuhot laajenevat

Ti 15.10.2019 klo 06:30 | päivitetty ti 06:53

Tämä on karu totuus Kala- ja Pyhäjokilaaksosta. Hirvijahti alkoi Haapavedellä lauantaina koiravahingolla. Susi nappasi hirvikoiran ennen kuin metsästäjät ehtivät kunnolla passiin asettua.

Viime viikolla Haapajärven ja Haapaveden rajamailla Karsikkaalla suomenajokoira raadeltiin sen verran pahasti, että se jouduttiin lopettamaan. Saman kohtalon koki toinen ajokoira toissa lauantaina Jokelan ja Kuusaan maastossa Haapajärvellä.

Kolme koiraa jäi suden suuhun pienellä alueella viikossa.

Kaksi kuukautta sitten haapajärvinen perheenäiti säikähti perusteellisesti, kun susi ilmaantui ikkunan taakse vain minuutteja siitä, kun perhe oli ollut pihalla. Kun susi näki ikkunasta liikettä, se karkasi pellonreunaan, josta jäi vielä seuraamaan tilannetta.

Haapajärven Jokelassa susilauma on ainakin viime syksynä vieraillut tuotantoeläinrakennuksen pihalla.

Muutama viikko sitten Ullavassa kaksi hukkaa tappoi 22 lammasta ja kävi vielä muutaman päivän päästä todistetusti katsomassa tilan pihalla tilanteen.

Limingan poliisi päätti karkottaa yhden kotieläinvahingon tehneen hukan kauemmas. Virkavalta toivoo, että susi pelästyy ihmistä ja siirtyy erämaahan. Suden torjunta on nykyään yksin poliisin käsissä. Hukan kannanhoidollinen metsästys ei ole nykyään mahdollista.

Mitä muuta kuin luottaa poliisin harkintaan tavallinen kansalainen voi kotieläimiä suojatakseen tehdä? Pitää koirat sisällä. Metsässä hirvikoirat on jalostettu toimimaan itsenäisesti eikä sellaista metsästäjää olekaan, joka pysyisi niiden perässä suojana. Sama koskee ajokoiraa. Se on työssään turvaa vailla.

Metsästäjät tekevät tärkeää riistanhoitotyötä. Jos Suomi hyväksyy hirven, meidän pitää sallia myös hirvenmetsästys. Siihen tarvitaan ajokoira. Jos susia on liikaa, eivätkä ne pelkää ihmistä ja ihmisen hajua, koiravahinkoja syntyy väistämättä. Kenenkään, ei liikenteen, metsänomistajien eikä metsästäjien etu ole se, jos hirvikoirien omistajat eivät enää uskalla päästää suojattejaan hirven jäljille. Tällainen tilanne uhkaa ainakin Kala- ja Pyhäjokilaaksoon syntyä.

Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ihmisellä on oikeus vaatia, että suurpedot pelkäävät ja karttavat ihmistä. Jos peto on vaaraksi eteläisessä Suomessa, siitä pyritään varmasti eroon. Mutta kun susi pelottaa maalla, se ei tunnu huolettavan ketään. Nyt maaseudusta välittävien poliitikkojen pitäisi herätä puolustamaan omiaan.

Suomi on monessa mielessä paavillisempi kuin paavi itse. Euroopan unioni hyväksyy suden kannanhoidollisen metsästyksen, mutta eipä tietenkään Suomi.

Euroopan unioni hyväksyy suden kannanhoidollisen metsästyksen, mutta eipä tietenkään Suomi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »