Paikallisuutiset

Asemalaiturilla ei saa ajaa ilman lupaa edes polkupyörällä tai potkulaudalla: Kokkolassa koettiin vakava uhkatilanne viikko sitten – katso videolta, mitä reittiä auto pääsi asemalaiturille

Kaikki asiaton liikkuminen rautatiealueella on luvatonta ja sisältää suuria riskejä, sanoo Väylän rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin.

Rautatieasemien laiturialueilla sattuu melko vähän vakavia onnettomuuksia. Yleisimmin onnettomuudet ja tapaturmat ovat melko lieviä, sanoo Väylän rautatieliikennejohtajaMarkku Nummelin.

Keskipohjanmaa tavoitti Nummelinin ja projektipäällikköArto Muukkosen kommentoimaanviime viikon torstaina Kokkolassa sattunutta vahingontekoa, jossa pysäköitynä ollut henkilöauto liukui asemalaiturilta pysähdyksissä olleen henkilöjunan eteen.

Luvattomien ajoneuvojen aiheuttamat onnettomuudet eivät ole kovinkaan yleisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta on otettava huomioon, että ajoneuvon aiheuttama onnettomuus saattaa olla vakava tai ainakin on olemassa erittäin vakavan onnettomuuden korkea uhka.

Kyllä kieltomerkkiä pitäisi totella niin, että ei ajeta asemalaiturille.

Nummelin on tietoinen tapahtuneesta ja tuntee hyvin Kokkolan rautatieaseman.

– Asemalaiturille ajaminen on ehdottomasti kielletty. Kyllä kieltomerkkiä pitäisi totella niin, että ei ajeta asemalaiturille, Nummelin sanoo.

Parhaiten onnettomuuden olisi voinut estää sillä, että kuljettaja olisi huolehtinut ajoneuvon pysäköinnistä turvallisesti lailliseen paikkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki asiaton liikkuminen rautatiealueella, esimerkiksi ratapihoilla on luvatonta ja sisältää suuria riskejä.-

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Asemalaiturille pääsevät vain työkoneet, jotka ovat esimerkiksi hiekoittamassa tai poistamassa lunta. Tämäkin toiminta on tiukasti säänneltyä, Nummelin huomauttaa.

Laiturialueella ajaminen on luvanvaraista. Ilman lupaa laiturialueella ei saa ajaa ajoneuvoilla, edes kiireessä. Luvan voi myöntää vain Väylä turvallisuuskoulutuksen saaneille kuljettajille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kielto koskee myös polkupyöriä ja potkulautoja.

Toisinaan työkoneita lipsahtaa raiteille. Muutama vuosi sitten Oulussa koettiin samantapainen tilanne kuin Kokkolassa, kun taksi liukui rautatieasemalla junan raiteille.

– Sen jälkeen taksien liikennettä on rajoitettu paitsi silloin kun kyseessä on liikuntarajoitteinen henkilö, Nummelin sanoo.

Rautatieaseman vieressä on ajoneuvolla ajo kielletty -merkki.
Rautatieaseman vieressä on ajoneuvolla ajo kielletty -merkki. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vaaratilanne sattui Kokkolassa, kun IC24 oli pysäköitynä ykkösraiteelle. Rautatieaseman länsipuolelta pääsevät taksit lähelle asemalaituria, ja niillä paikkeilla on myös kieltomerkki.

Aitojen lisääminen ei Nummelinin mielestä ole tarpeen vaan kieltomerkin tulisi riittää ohjaamaan liikennettä.

– Aidat eivät saa häiritä laiturille tuloa, sillä laiturille kulun pitää olla jouhevaa, Nummelin sanoo.

Asemalaiturilla ajaminen on luvanvaraista. Kielto koskee henkilöautojen lisäksi myös pyöriä ja potkulautoja.
Asemalaiturilla ajaminen on luvanvaraista. Kielto koskee henkilöautojen lisäksi myös pyöriä ja potkulautoja. Kuva: Jukka Lehojärvi

– Yleisesti mitään estäviä kaiteita tai ajoesteitä on todella vaikea laittaa, koska ne samalla estävät esimerkiksi pelastusliikennettä.

VR:n viestintäpäällikönTaina Kuitusen mukaan VR ei aio tehdä tapahtuneesta rikosilmoitusta.

– Junakalustolle ei aiheutunut tapahtuneesta vaurioita. Junan lähtö myöhästyi tapahtuneen johdosta kahdeksan minuuttia, Kuitunen sanoo.

Hän vahvistaa viime viikolla uutisoidun tapahtuman kulun, jonka mukaan henkilöauto valui raiteella yksi olleen veturin keulaan. Aseman laiturialueelle parkkeeratussa autossa ei ollut kuljettajaa. Auton kuljettaja pystyi tilanteen jälkeen ajamaan autonsa pois.

Pohjanmaan poliisin mukaan vahingonteko ei ole poliisilla tutkinnassa eikä tapahtuneesta ole tehty rikosilmoitusta.

Fakta

Väylä

Väylävirasto eli Väylä toimii liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalalla.

Väylän tehtävänä on vastata tie- ja rataverkosta sekä vesiväylistä.

Virasto perustettiin vuoden 2010 alussa. Vuoden 2018 loppuun saakka sen nimi oli Liikennevirasto.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä