keskiviikko 20.1.2021 | 05:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

MTK: Viljelijät ovat hiilensitoja – Ympäristöjohtaja Liisa Pietola muistuttaa maatalouden olevan ainoan keskeisen toimijan, joka näkee ensimmäisenä ilmastonmuutoksen

Simo Kattilakoski
To 13.2.2020 klo 16:00 | päivitetty to 18:22

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KÄLVIÄ

MTK:n ympäristöjohtajan Liisa Pietolan mukaan viljelijät ovat hiilensitojia. Peltolan mukaan maaperä on tärkeässä roolissa, jotta ilmakehän päästöt saadaan kuriin.

Pietola oli yhtenä alustajana Kälviällä torstaina järjestetyssä Maatalouden ilmastopäivässä, joka veti paikalle seitsemisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta. Valtaosa heistä oli viljelijöitä.

Liisa Pietola muistuttaa maatalouden olevan ainoan keskeisen toimijan, joka näkee ensimmäisenä ilmastonmuutoksen.

– Suomalaisen maatalouden metaanipäästöt ovat alentuneet kolmanneksella maitolitraa kohden vuodesta 1969 lähtien. Se on hieno esimerkki suomalaisen mallin toimivuudesta. Tuottajilla on ollut siinä iso rooli, Pietola huomauttaa.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessorin Heikki Lehtosen mukaan ilmastonmuutos ja maatalous kulkevat käsi kädessä, kun ratkaisuja haetaan. Lehtosen mukaan maataloudessa pitää varautua siihen, että käytössä ovat oikeat kasvit ja lajikkeet, kun kasvukausi ja viljelykasvien kierto pitenevät.

– Pelto- ja vesitalous on oltava kunnossa. Kun pellot ovat kunnossa ne maksavat itsensä takaisin. Se on pidemmän päälle hyvä investointi. Pienillä toimilla voidaan saada merkittäviä vaikutuksia, Lehtonen korostaa,

Hänen mukaansa sademäärien kasvaessa peltojen vedenpidätyskyvyn pitää myös olla kunnossa.

– On varottava tiivistämistä eli ajamista märillä pelloilla.

Heikki Lehtosen mukana ilmastonmuutos on maataloudelle iso mahdollisuus.

– Kun ilmasto lämpenee, se vaatii rahaa. Viljelijöille on helppo sanoa, mitä pitää tehdä, mutta se myös maksaa.

– Maataloudessa laatu ja hinta pitää olla kohdallaan. Maanviljelys on vaikea ja riskialtis ammatti. Soisin, että sitä arvostettaisiin enemmän, Lehtonen painottaa.

Kälviän seminaarin avannut MTK Keski-Pohjanmaan johtokunnan puheenjohtajan Atso Ala-Kopsalan mukaan maataloudessa on herätty viimeisen kymmenen vuoden aikana siihen, että maanviljelyllä on mahdollisuus sitoa hiiltä.

– Tarvitsemme kuitenkin enemmän tutkimustietoa. Valtion taholta pitäisikin saada enemmän varoja tutkimukseen, jotta saataisiin parempaa tietoa ongelmien ratkaisuihin, Ala-Kopsala vaati.

Liisa Pietolan mukaan Suomen mallissa ilmastonmuutoksen hillinnän johtotähtenä on eläintuotanto.

– Haasteena ovat peltopäästöt. Tartumme ilmastoratkaisuihin, kun laskenta tukee järkeviä toimia hiilensidonnasta ja kasvituotanto saadaan kannattavaksi ja perusparannuksiin investointeja.

Pietolan mielestä maaperä on tärkein, jotta ilmakehän päästöt saadaan kuriin.

– Maataloudessa päästöjä ei voida ajaa nollaan, jos ruokaa tuotetaan, mutta päästöjä voidaan tasapainottaa. Isossa kuvassa energia, liikenne ja teollisuus ovat isoimpia vaikuttajia.

Liisa Pietola muistuttaa suomalaisessa maataloudessa tehdyn ilmastoimia jo 120 vuotta.

– Johtoajatuksena ovat olleet tuottavat eläimet, eläinterveys ja –hyvinvointi, ravitsemus ja jalostus

– Viljely on kehittynyt yhä ilmastokestävämmäksi. Tavoitteena tänään pitää olla terveet, peittävät, satoisat kasvustot ja tuottavaa maa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »