Paikallisuutiset

Ei maskipakkoa, toistaiseksi – Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus hengityssuojaimen käytöstä kotihoidossa tiukkeni, mutta Soitessa painotetaan yhä käsi- ja yskimishygieniaa: "Linjaukset elävät päivittäin, ja se on ongelma", sanoo Minna Korkiakoski-Västi

– Soiten alueen ohjeistus pohjautuu täysin alueen epidemiatilanteeseen, Keski-Pohjanmaalla se on eri kuin Helsingissä, sanoo Minna Korkiakoski-Västi.
– Soiten alueen ohjeistus pohjautuu täysin alueen epidemiatilanteeseen, Keski-Pohjanmaalla se on eri kuin Helsingissä, sanoo Minna Korkiakoski-Västi. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kun korona jyllää, tilanteet elävät päivittäin. Mikä on tänään uutta, on huomenna vanhaa, kuvailee Soiten toimitusjohtajaMinna Korkiakoski-Västi.

– Ja se on ongelma, hän sanoo.

Keskiviikkona Soitessa jouduttiin reagoimaan sosiaali- ja terveysministeriön uudistuneisiin ohjeisiin, joiden mukaan kotihoidossa on käytettävä koronavirusepidemian aikana hengityssuojainta asiakkaan suojaamiseksi mahdolliselta henkilökunnan kantamalta taudilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Teimme sellaisen ratkaisun, että tässä vaiheessa emme muuta omaa linjaustamme. Seuraamme THL:n ohjeistusta, sanoi Korkiakoski-Västi keskiviikkona iltapäivällä.

Kotihoidon henkilökunnalla tai asiakkailla ei ole todettu koronatartuntoja. Maija Juola Soiten toimialuejohtaja

THL:n linjauksissa painotetaan huolellista käsi- ja yskimishygieniaa. THL:n tartuntatautilääkäriMarjaana Pitkäpaasi vastasi Keskipohjanmaalle maanantaina, että kotihoidon henkilökunta käyttää maskia lähihoidossa ainoastaan silloin, kun asiakkaalla on hengitystieinfektion oireita.

– Muissa tilanteissa niitä ei suositella, hän kirjoitti sähköpostitse.

Soitessa THL:n linja pitää ainakin toistaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Katsomme sitten (torstaina), lähdemmekö muuttamaan ohjeistustamme, Korkiakoski-Västi sanoo.

Hallituksen linjaus velvoittaa yli 70-vuotiaat välttämään kontakteja muiden ihmisten kanssa. Samaan aikaan kotihoidon henkilöstö on kiertänyt asunnosta toiseen, eikä maskia läheskään aina käytetä.

Käytäntö on ihmetyttänyt monia ikäihmisiä ja heidän läheisiään. Moni on kummastellut ympäripyöreitä ohjeistuksia.

Keski-Pohjanmaalla vahvempaa suojausta eli maskeja käytetään toistaiseksi vain silloin, kun kotihoidon asiakkaalla on hengitystieoireita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kaikki on tilanteeseen sidottua. Olemme rajanneet sillä tavalla, että samat työntekijät kiertävät samojen asiakkaiden luona. Kulkemista monessa paikassa on vähennetty. Kaikkein tärkein asia on käsihygienia, sanoo Korkiakoski-Västi.

Käytetäänkö maskeja ollenkaan?

– Maskit ovat mukana. Ammattilainen arvioi tilanteen mukaan, tarvitaanko niitä.

Myös Soiten hoito- ja hoivapalveluiden toimialuejohtajaMaija Juola puhuu "tilanteen jatkuvasta kartoittamisesta".

– Samalla hoitajakontaktit pidetään mahdollisimman vähäisinä. Meidän pitää asennoitua myös siihen, että kotihoidossa elämme lähestulkoon puhdasta aikaa. Kotihoidon henkilökunnalla tai asiakkailla ei ole todettu koronatartuntoja. Tapauksia ei ole ollut myöskään palvelu- ja laitosasumisen puolella, sanoo Juola.

Hän kiittelee omaisten suhtautumista vierailukieltoihin esimerkiksi vanhainkodeissa.

– Soiten alueella tehtiin päätös vierailukiellosta noin viikko ennen valtakunnan määräyksiä. Leviämisriskiryhmässä ovat nimen omaan ikäihmiset ja asumispalveluiden piirissä olevat henkilöt. Vierailukieltojen takia puhelimia ja pädejä käytetään nyt huomattavasti tavallista enemmän, Juola sanoo.

Koronan edetessä pieni osa kotikäynneistä on korvattu etäyhteyksillä ja lääkeroboteilla.

Millainen tunnelma kotihoidon asiakkaiden keskuudessa vallitsee?

– Todella vähän kysymyksiä tulee siihen nähden, että asiakkaita on 1 600–1 700, Juola sanoo.

Soiten kotihoidossa työskentelee noin 350 ihmistä. Kotikäyntejä on päivässä noin 1 620 kappaletta.

Tärkeintä on maskien riittäminen tärkeimpiin paikkoihin, kuvailee Korkiakoski-Västi. Soitessa odoteltiin keskiviikkona uutta maskitoimitusta saapuvaksi.

– Koko Suomi painii maskien riittävyyden kanssa. Huoltovarmuuskeskus on ottanut tässä ison roolin; hankintaa on tehty Kiinasta, mutta koska tehtaita on mennyt kiinni, niin ei tästä ihan mustan pörssin kauppaa ole tullut, mutta aika lähellä ollaan. Neljän sentin kilpailutetusta hinnasta on tultu euroon per maski. Ostamme silti kaikki, mitä saamme.

Soiten ohjeistuksen mukaan yhtä terveydenhuollon käyttötarkoitukseen valmistettua maskia voi käyttää niin pitkään, kunnes se alkaa kostua hengityksestä. Korkiakoski-Västin mukaan kankaisten huivien suojasta ei vielä ole riittävää näyttöä.

– Kaikki riippuu kankaasta. Materiaalin on oltava riittävän tiivistä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä