keskiviikko 8.7.2020 | 09:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ministeri Mika Lintilä: Kivihiilestä luopumisen tukea voisi aikaistaa osana koronaelvytystä – "Jokainen kivi ja kanto käännetään"

Jami Jokinen
Ti 5.5.2020 klo 10:10 | päivitetty ti 10:31

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Valtion tukea kivihiilestä luopumiseksi voitaisiin mahdollisesti aikaistaa, ehdottaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

– Tulisiko tukea varhentaa vuodesta 2022 vuoteen 2021 – esimerkiksi tällaisia keinoja tulee lähteä välittömästi hakemaan, Lintilä sanoi työ- ja elinkeinoministeriön seminaarissa aamulla.

Käytännössä tämä tarkoittaisi vuodelle 2022 annetun valtuuden siirtämistä jo ensi vuodelle.

Hallitus päätti maaliskuussa, että kivihiilestä luopumiseen varataan vuosina 2020-2022 investointitukea 30 miljoonaa euroa vuodessa. Lintilän ehdotus ei lisäisi kokonaistukea, vaan mahdollistaisi investointien aikaistamisen.

Ensi vuodelle tukea voisi siis tulla tarjolle 60 miljoonaa euroa.

Lintilän mukaan energiasektorin rooli koronakriisistä nousemisessa ja siihen liittyvässä elvytyksessä tulee olemaan erittäin keskeinen. Hän sanoo, että niin sanotut puhtaat energiat ja muu ilmastotoimien edistäminen on "ainoa globaali draiveri".

Tulevaisuuden energiantuotantoon ja -kulutukseen keskittyvä seminaari on osa hallituksen alullepanemaa teollisuuden vähähiilisyystiekarttojen laadintaa.

Lintilän mukaan kartoille tulee olemaan koronakriisin jälkeisessä investointiympäristössä erittäin suuri kysyntä.

Ministeri sanoo, että näillä investoinneilla voidaan tehdä samaan aikaan ilmaston kannalta hyviä ratkaisuja ja tukemaan talouden ja teollisuuden kehitystä sektorista riippumatta.

Lintilä lupaakin perata energiasektorin erittäin tarkasti läpi.

– Jokainen kivi ja kanto käännetään.

Elinkeinomisteriä kuitenkin huolettaa ratkaisujen hinta suhteessa ilmasto- ja työllisyysvaikutuksiin, ellei eri toimenpiteiden vaikuttavuutta arvioida riittävän hyvin.

– Minulla on pelko, että hintalappu voi karata, ellei tehdä viileää analyysiä. Tämä on äärimmäisen tärkeää.

Kivihiilestä luopumiseen kohdistuvan investointituen aikaistamista harkitaan ehdolle loppukesän budjettiriiheen.

Muokattu klo 10:18: täsmennetty tukisummaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »