lauantai 10.12.2022 | 03:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tracegrow Kärsämäeltä sai Vuoden Kiertopalkinnon – Toimitusjohtaja Mikko Joensuu vastaanotti virtuaalisen diplomin ministeri Krista Mikkoselta

Riikka Sipilä
Pe 8.5.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vuoden Kiertopalkinto on myönnetty kärsämäkeläiselle Tracegrow Oy:lle. Tracegrow valmistaa nestemäistä hivenravinnelannoitetta vanhoista murskatuista alkaliparistoista.

Kiertopalkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistäviä tahoja tai hankkeita ja sen myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen ojensi virtuaalisen diplomin Tracegrown toimitusjohtaja Mikko Joensuulle torstaina.

– Tracegrow hyödyntää paristoista sellaisia metalleja, jotka ovat menneet aiemmin hukkaan paristojen hävitysprosessissa, ja tekee niistä lannoitetta. Tämä on hieno esimerkki urban mining -ajattelusta, jossa kerran jo käytöstä poistuista tavaroista otetaan metallit talteen ja hyötykäyttöön ja näin vähennetään uuden kaivostoiminnan tarvetta. Tällainen uusi, tulevaisuuden liiketoiminta näyttää suuntaa toivottavasti monille, ministeri totesi palkitsemisperusteissaan.

Tracegrown toimitusjohtaja Mikko Joensuu kertoo olevansa ilahtunut Kiertopalkinto-tunnustuksesta.

– Maailmassa käytetään noin kymmenen miljardia alkaliparistoa vuodessa ja normaalisti paristot päätyvät varastoihin tai usein myös kaatopaikoille. Meidän toimintaideamme sai alkunsa tunnistetusta tarpeesta uusiokäyttää paristojätteen sisältämät metallit.

Tracegrown patentoitu teknologia mahdollistaa paristojätteen jatkokäsittelyn, jonka lopputuloksena syntyy korkean jalostusarvon kierrätystuotteita.

– Uudet kiertotalouslannoitteet kiinnostavat maataloussektoria kansainvälisesti, Joensuu kertoo.

Tracegrown yritysideassa innovatiivinen ajattelu ja idea ovat kantaneet yritystoiminnaksi teollisessa mittakaavassa. Yhtiön kehittämässä ja patentoidussa prosessissa paristomassa liuotetaan ja haitalliset aineet kuten nikkeli ja kadmium poistetaan liuoksesta. Puhdistettu lopputuote on sinkki- ja mangaanipitoinen hivenravinneliuos, eikä prosessista yhtiön mukaan synny haitallisia päästöjä tai jätevesiä.

Yhtiön ensimmäinen tehdas valmistui vuonna 2018 Kärsämäelle ja kaupallinen tuotanto aloitettiin saman vuoden aikana. Tehdas pystyy täyden kapasiteetin saavutettuaan prosessoimaan kaiken Suomesta kerättävän alkaliparistojätteen.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »