tiistai 4.8.2020 | 12:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Vai siitä tulikin tällainen? – Kokkolan uuden paloaseman kalustohalli on herättänyt vilkasta keskustelua – Mitä mieltä sinä olet?

Jukka Anias
La 18.7.2020 klo 20:30 | päivitetty ma 15:04

Otsikko pelkistää Kokkolan poliittisten päättäjien, virkamiesten sekä kaupunkilaisten hölmistyneen suhtautumisen rakenteilla olevaan paloasemaan. Itse paloaseman päärakennuksesta ei ole kyse, vaan tontin reunaan aivan päiväkodin viereen nousseesta kalustohallista.

Mustanpuhuvan harmaa, massiivinen rakennus totisesti muodostaa keltaisen päiväkodin kanssa ”kontrastisen” vaikutelman niin kuin kaupunginarkkitehti Kristian Biskop sanansa valitsi Keskipohjanmaan jutussa (17.7.). Selkokielisemmin voi todeta, että ”musta laatikko” on täydellisessä ristiriidassa ympäristönsä kanssa.

Kyse ei ole todellakaan siitä, etteikö Kokkolaan pidä rakentaa uutta paloasemaa sisäilmaongelmista kärsineen ja muutenkin yli 60 vuoden käyttöikänsä päähän tulleen tilalle. Ei siitäkään, etteikö pelastuslaitos olisi tarkkaan suunnitellut uudet tilat ja niiden tarpeet. Aikaakin suunnitteluun on käytetty – paremminkin erilaisista viivästyksistä johtuen jouduttu käyttämään – pyöreästi vuosikymmenen verran.

Kaikesta päätellen muun ympäristön huomioon ottaminen suunnitteluvaiheessa on silti jäänyt ns. mopen osille. Rakennusluvan myöntäneessä Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunnassa arkkitehtuuri ei herättänyt kriittistä keskustelua.

”Kaikki vain olivat sitä mieltä, että tarvitaan uusi paloasema”, rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen Anne Hietaharju (kesk.) totesi Keskipohjanmaalle. Lautakunnan puheenjohtaja Hans Snellman (r.) puolestaan ei muista, millaisia keskusteluja paloaseman visuaalisesta ilmeestä käytiin.

Todennäköisesti ei käyty minkäänlaisia keskusteluja. Yllätyksenä näyttää kalustohallin väri ja sopivuus muuhun ympäristöön tulleen kaupunginarkkitehdillekin.Luottamushenkilöiden kannat taas tuntuvat menevän ristiin.

Hereillä ei toisaalta ole ollut mediakaan. Ei esimerkiksi tämän pääkirjoituksen laatija, joka viime marraskuun lopussa (KP 23.11.) teki laajan jutun paloaseman rakennustöiden aloittamisesta. Digiversioon oli liitetty useita havainnekuvia, joista yhdessä oli myös nyt polemiikkia aiheuttanut kalustohalli. Itse jutussa ei sen sijaan puututtu tavullakaan paloasemakokonaisuuden sopimiseen muuhun ympäristöön.

Keskeneräisiä töitä ei pitäisi arvostella, mutta tässä tapauksessa silmiä ei kerta kaikkiaan voi ummistaa. Itsekriittisen keskustelun paikka on myös poliittisilla päättäjillä ja vastuullisilla virkamiehillä. Päättäjät on valittu päättämään ja ottamaan päätöksissään huomioon mahdollisimman laajasti kaikki seurannaisvaikutukset.

Tässä tapauksessa ”oheistappioksi” kirjautuu paloaseman lähiympäristön kaupunkikuvan tärveltyminen.

Päivitetty 20.7. kello 15.04. Varastohalli muutettu kalustohalliksi.

#

Kommentoi 5 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »