torstai 2.12.2021 | 11:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Chydenius-säätiöltä esitys demokratiakeskustelun edistämiseksi – asiamies Juha Mustonen ehdottaa suomalais-ruotsalaisen valtuuskunnan perustamista

Anni Saari
Pe 21.8.2020 klo 10:02 | päivitetty pe 13:28

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Anders Chydenius -säätiö julkaisi perjantaina selvityksen pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämisestä. Demokratia osana kestävää kehitystä – aloite pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistämiseksi -nimisen selvityksen on tehnyt säätiön asiamies Juha Mustonen.

Selvitys luovutettiin perjantaina pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistille.

Anders Chydenius -säätiö on tehnyt esityksen yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa. Sen taustalla ovat viimeaikaiset uhat demokratialle.

– Demokratian kansainvälistä tilaa koskevat selvitykset osoittavat laskevaa trendiä. Samalla perinteisen edustuksellisen demokratian rinnalla kaivataan myös uusia suoran ja keskustelevan demokratian elementtejä. Ajankohtaisuutta alleviivaa pandemiaan liittyvä keskustelu demokratia- ja oikeusvaltiokehityksen haavoittuvuudesta, asiamies Juha Mustonen toteaa Anders Chydenius -säätiön tiedotteessa.

Mustonen esittää selvityksessä vuodelle 2021 suomalais-ruotsalaista demokratiayhteistyötä. Ehdotuksen mukaan perustettaisiin demokratiavaltuuskunta, joka kokoontuisi kolme kertaa. Aloituskokous olisi joulukuussa 2020 Helsingissä, kesäkokous elokuussa 2021 Kokkolassa ja päätöskokous joulukuussa 2021 Helsingissä.

Demokratiafoorumi Chydenius -niminen valtuuskunta verkostoituisi pohjoismaisten ja eurooppalaisten demokratiatoimijoiden kanssa ja järjestäisi itse demokratiatapahtumia. Sen ei olisi tarkoitus tehdä yhteisiä kannanottoja, vaan se tarjoaisi foorumin tiedon ja näkemysten vaihdolle.

Tänä kesänä päätettäisiin valtuuskunnan kokoonkutsujat, jonka jälkeen sen suojelijoiksi kutsuttaisiin korkea tason vaikuttajia.

Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtajan Björn Vikströmin ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen toimitusjohtaja Gunvor Kronmanin mielestä ruotsalais-suomalainen yhteistyöfoorumi voisi toimia pohjoismaisen demokratiakeskustelun edistäjänä. Sen aikataulu on luonteva, sillä vuosi 2021 on Pohjoismaiden ministerineuvoston 50-vuotisjuhlavuosi ja Suomi toimii tämän vuoden ministerineuvoston puheenjohtajana. Lisäksi vuodelle 2021 osuvat Ruotsin yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja Ahvenenmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuodet.

Anders Chydenius -säätiö viettää omaa 20-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2021. Vuonna 2001 perustetun Anders Chydenius -säätiön tarkoituksena on Anders Chydeniuksen ajatusten ja perinteen pohjalta edistää talouden vapautumisesta ja sen seurauksista käytävää keskustelua, tukea siihen kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta sekä vaikuttaa sitä koskevaan päätöksentekoon eettisiä arvoja korostaen.

Kokkolassa järjestetään tulevana viikonloppuna Anders Chydenius -seminaari, jossa puhuvat mm. EU-komissaari Jutta Urpilainen, elinkeinoministeri Mika Lintilä, ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltonen ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi.

Päivitetty 21.8. kello 13.27. Lisätty tieto selvityksen luovuttamisesta ministerille.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »