lauantai 4.2.2023 | 11:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronavilkku-sovellus saadaan käyttöön tänään, lue miten sovellus toimii – Seuraa THL:n tiedotustilaisuutta kello 14 alkaen täältä!

Laura Läspä
Ma 31.8.2020 klo 09:16 | päivitetty ma 14:15

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitettu Koronavilkku-sovellus tulee tänään suomalaisten saataville. Sovellus tulee ladattavaksi älypuhelimien sovelluskauppoihin ilmaiseksi. Android-puhelimiin sovelluksen voi ladata jo nyt.

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka tarkoitus on helpottaa koronavirukselle altistuneiden ihmisten tavoittamista ja rajoittaa näin viruksen leviämistä. Sen kehittämiseen ovat osallistuneet THL:n lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä SoteDigi Oy. Teknisestä toteutuksesta vastaa Solita Oy.

Jäljityssovelluksen käyttö on vapaaehtoista, mutta THL:n tavoite on, että syyskuun aikana sovelluksen lataisi miljoona suomalaista.

THL pitää tiedotustilaisuuden sovelluksesta tänään kello 14 alkaen. Tilaisuudessa kerrotaan sovelluksesta ja sen merkityksestä koronaepidemian ehkäisyyn. Tilaisuudessa ovat paikalla sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila, THL:n johtaja Mika Salminen, tiedonhallintojohtaja Aleksi Yrttiaho ja ohjelmistoyhtiö Solitan teknologia-asiantuntija Sami Köykkä.

Koronavilkku-sovellus toimii niin, että se kerää puhelimeen tietoja muista sovellusta käyttävistä ihmisistä, joiden kanssa puhelimen omistaja on ollut kahden metrin etäisyydellä vähintään 15 minuutin ajan. Kahden metrin etäisyyttä ja 15 minuutin aikaa pidetään koronaviruksen altistumisrajoina.

Mikäli käyttäjä sairastuu koronavirukseen, hän voi ilmoittaa anonyymisti omasta tartunnastaan sovelluksen avulla. Tätä varten sairastunut saa koodin terveydenhuollosta. Ne käyttäjät, jotka ovat edellisen kolmen viikon aikana olleet hänen lähellään ja näin altistuneet tartunnalle, saavat tiedon altistumisesta puhelimeensa.

Tämän jälkeen altistunut käyttäjä voi pyytää yhteydenottoa tai ottaa itse yhteyttä terveydenhuoltoon.

Koronavilkku perustuu vapaaehtoisuuteen: sovellus tai mikään viranomainen ei valvo, ilmoittaako käyttäjä sairastumisestaan sovelluksella tai mitä altistumistiedon saanut päättää tehdä.

Sovellus ei tallenna käyttäjän nimeä, syntymäaikaa tai yhteystietoja, eikä se pysty selvittämään sinun tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Mikäli käyttäjä saa tiedon altistumisesta, hän ei saa tietää kuka mahdollinen tartuttaja on ollut.

Seuraa tästä THL:n tiedotustilaisuutta:

Jos upotus ei toimi, voit katsoa tiedotustilaisuutta myös täältä.

//Juttua päivitetty kello 11.53: lisätty tieto, että sovellus on jo saatavilla Androirin sovelluskaupasta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »