keskiviikko 6.7.2022 | 13:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan kaupungin perustajan, kuningas Kustaa II Adolfin patsas paljastettiin Englanninpuistossa – Puisen patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Ulla Haglund

Hanna Rautio
Ma 7.9.2020 klo 13:15 | päivitetty ma 13:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolanseudun Pohjola-Norden ry huomioi 400-vuotiasta Kokkolaa lahjoittamalla patsaan kaupungin perustajasta, Ruotsin kuningas Kustaa II Adolfista. Patsas paljastettiin maanantaina, kaupungin juhlapäivänä 7. syyskuuta Englanninpuistossa.

Puisen veistoksen on tehnyt kuvanveistäjä Ulla Haglund. Veistoksen paljastusta säesti Kokkolan Nuorisosoittokunta.

Paljastustilaisuuden juhlapuheessa Ruotsin kunniakonsuli Peter Holm kuvaili minkälainen henkilö vuonna vuosina 1594–1632 elänyt Kokkolan ja Uusikaarlepyyn kaupunkien perustaja oli.

– Hän oli suuri sotaherra ja Ruotsin merkittävimpiä hallitsijoita. Esimerkiksi Napoleon Bonaparte piti häntä esikuvanaan. Kokkola saa olla ylpeä, että kaupungilla on näin hieno perustaja, Holm lausui.

Kokkolanseudun Pohjola-Norden yhdistyksen puheenjohtaja Brit Stenman kertoi puheenvuorossaan, että patsasprojekti on ollut pienelle yhdistykselle suuri ponnistus.

– Tällä patsaslahjoituksella yhdistys haluaa korostaa historian tuntemuksen merkitystä tulevaisuuden vauhdittajana.

Kuvanveistäjä Haglund kertoo, että hänelle on ollut suuri kunnia päästä veistämään kuningas Kustaa II Adolfin patsas Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Haglundin mukaan kolme vuotta sitten aloitettu projekti oli mielenkiintoinen ja haastava. Ensimmäinen haaste oli löytää tarpeeksi suuri puu patsaan materiaaliksi.

Ensin sopiva puu aiottiin hankkia Kanadasta saakka, mutta se ajatus kaatui liian suuriin kustannuksiin. Metrin paksuisen kuusen hankinnassa auttoi lopulta kalajokinen Junnikkalan Saha.

– Tämä on minun näkemykseni kuningas Kustaa II Adolfista. Olen iloinen, että kuningas saa korostaa Englanninpuistoa ja katsella täältä perustamaansa kaupunkia.

Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila kiitti kaupungin puolesta patsaslahjoituksesta. Patsas sopii kaupunginjohtajan mukaan hyvin Neristanin kylkeen, Englanninpuiston ja Brita Marian puiston alueelle, jotka taas ovat osa suurempaa, kehittyvää Kokkolan keskuspuistosuunnitelmaa.

 – Kaupunki tulee pitämään veistoksesta ja sen ympäristöstä hyvän huolen, Mattila lupasi.

Kaupungin 400-vuotispäivän juhlaohjelmaan kuuluu maanantaina vielä muun muassa kaupungin juhlavaltuusto, striimattavia konsertteja, vesimusikaalin näytökset sekä ilotulitus Meripuistossa kello 21.30.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »