keskiviikko 25.11.2020 | 04:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nyt puhuu kohukuvan suunnittelija – Elina Warstan mielestä Kokkolassa nähdään asiat usein negatiivisessa valossa: "Sama tapahtui tynnyrikeississä"

Tapio Lehtinen
Ke 18.11.2020 klo 18:00 | päivitetty to 14:09

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kaikki ei mene aina suunnitelmien mukaan.

Sen sai kokea kokkolalainen graafinen suunnittelija ja kuvittaja Elina Warsta, joka sai kaupungilta kuvitustehtävän. Kampanjan teemana oli lapsiystävällinen kaupunki, koska Kokkola sai Unicefilta tunnustuksen lapsiystävällisyydestä.

Kuva vaaleanpunaisesta kuutista synnytti somekohun. Kuva ilmestyi Kokkolan Facebook-sivulle tiistaina, josta se poistettiin jo samana iltana.

Ongelma syntyy kuvan tekstistä, jossa lukee Kokkola kahdelle riville tavutettuna. O-kirjaimet on korvattu U-kirjaimen muotoisilla sydämillä, jolloin teksti voidaan lukea muodossa Kuk kula.

Kuk on ruotsinkielinen slangisana, joka tarkoittaa miehen sukupuolielintä ja kula tarkoittaa kuulaa. Kuva oli tarkoitus lukea vain suomeksi. Ruotsinkielisessä versiossa lukee Karleby.

Warsta yrittää saada ajatuksiaan järjestykseen huonosti nukutun yön jälkeen. Kuvasta noussut kohu painaa yhä hänen mieltään. Kyynel nousee silmään.

– Toisaalta yllätyin, toisaalta en. Kokkolassa nostetaan helposti negatiivisia asioita esille. Sama tapahtui tynnyrikeississä, hän sanoo.

"Tynnyrikeissillä" hän viittaa kaupungin juhlalogosta syntyneeseen keskusteluun, jossa moitittiin tervatynnyrin muotoa ja asentoa. Logo on Warstan suunnittelema.

– Vähitellen alkaa jännittää, millä tavalla työtään voi tehdä, kun aina tuntuu löytyvän arvosteltavaa.

Hän toivoo, että ihmiset oppisivat keskustelemaan sosiaalisessa mediassa samalla tavalla kuin he keskustelevat kasvotusten, ystävälliseen ja kunnioittavaan sävyyn.

Sitten hän hymyilee.

– Olen saanut myös hyvää palautetta suomenkielisiltä ja ruotsinkielisiltä ystäviltäni. Monet ovat ottaneet tämän huumorilla.

Yhdistelin elementtejä enkä tullut ajatelleeksi, että sydän voidaan nähdä U-kirjaimena.
Clas-Olav Slotte

Kuk -sana ei ole hänelle ennestään tuttu, eikä hänelle tullut mieleenkään, että joku hahmottaisi sydämen U-kirjaimena.

– Tietenkin minua harmittaa asiakkaan puolesta, että näin pääsi käymään.

Häntä harmittaa myös kaksikielisyyden nostaminen mukaan keskusteluun.

– Kaksikielisyys on rikkaus. Kaikki lapseni ovat ruotsinkielisessä kielikylvyssä.

Kokkola -sanan sommitteleminen kahdelle riville ja O -kirjaimen korvaaminen sydämellä ovat tyyliseikkoja. Warsta on usein ennenkin käyttänyt kuvituksissaan sydäntä, koska se symboloi lämpöä.

– Yhdistelin elementtejä, enkä tullut ajatelleeksi, että sydän voidaan nähdä U-kirjaimena.

Somekuvat käytiin läpi kaupungin työryhmässä, jossa ovat Warstan lisäksi markkinointipäällikkö Päivi Korpisalo, Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Sanna Immonen sekäkaupungin markkinointikoordinaattori Titta Vuorinen.

Sydämillä varustettu teksti on ollut mukana graafisessa ohjeistuksessa mutta kaksimielisyyttä ei huomattu siinä yhteydessä. Ryhmän ruotsinkielisenä jäsenenä toimii ruotsinkielisen opetustoimen johtaja Ronnie Djupsund.

–  Suunnittelija Elina Warsta on tehnyt tilauksestamme hyvän kokonaisuuden, todella harmi että tämän yksittäisen kuvan kanssa kävi näin. Kokkolan lapsiystävällinen kunta -markkinointimateriaali on paljon laajempi materiaali kuin tämän yksittäinen somekuva, sanoo Djupsund.

Somekuvien hahmoiksi Warsta valitsi Kola-kuutin ja Kokko-lokin, koska ne ovat söpöjä merieläimiä. Eläinhahmot seikkailevat somekuvissa jatkossakin, vaikka kohukuva on vedetty telakalle.

Korpisalon mukaan Kokkola -sana nostetaan korjatussa versiossa yhdelle riville. Muista muutoksista ei ole vielä tietoa.

– Meidän täytyy ensin keskustella suunnittelijan kanssa, sanoo Korpisalo.

Juttua päivitetty 19.11.20 Alkuperäisessä tekstissä ruotsinkielisten opetuspalvelujen johtaja Ronnie Djupsund sanoi, ettei kyseinen kuva ollut mukana graafisessa ohjeistuksessa. Tiistaina Djupsund keskusteli artikkelista kaupungin toimijoiden ja Elina Warstan kanssa. Djupsund halusi keskustelun lopputulemana täydentää, että kohua aiheuttanut kuva (Kokkola-teksti sydämillä varustettuna) on toisessa muodossa mukana graafisessa ohjeistuksessa.

Työryhmä käsitteli graafista ohjeistusta, jossa oli useita kuvia – Mutta ei kyseistä kuvaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »