sunnuntai 29.1.2023 | 08:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Litium on talousuutisen taikasana Keski-Pohjanmaalla

Tiina Ojutkangas
Ti 23.2.2021 klo 00:20 | päivitetty ti 17:38

Keski-Pohjanmaalla kuultiin jälleen hyviä talousuutisia. Kaivosyhtiö Keliber on saamassa 40 miljoonan euron rahoituksen litiumhankkeelleen. On hieno uutinen kuulla, että vuosikausia meneillään ollut hanke nyt etenee. Tieto ei ole hyvä pelkästään Keliberille vaan koko Keski-Pohjanmaalle. Työpaikat ja verotulot kelpaavat kyllä. Tuotanto työllistäisi kaivoksella ja rikastamolla Kaustisella sekä kemiantehtaalla Kokkolassa yhteensä noin 150–200 henkilöä. Rakennusvaiheessa töitä on useille sadoille henkilöille Kaustisella ja Kokkolassa.

Kaustisella ja Kokkolassa sijaitsevat litiumesiintyvät ovat Euroopan mittakaavassa vaikuttavia. Suomen ja kansainvälisenkin mittapuun mukaan kaivoksesta odotetaan merkittävää. Rikastamo nousee malmivarojen lähelle Kaustiselle ja kemiantehdas Kokkolan suurteollisuusalueelle, sataman läheisyyteen.

Jos suunniteltu aikataulu toteutuu, kaivosalueen loppusuunnittelu ja rikastamon rakentaminen alkaa noin 1,5 vuoden kuluttua. Keliberin tavoitteena on aloittaa tuotanto vuonna 2024. Suunnitelman toteutuessa se on ensimmäinen eurooppalainen yritys, joka tuottaa akkulaatuista litiumhydroksidia omasta malmista. Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala iloitsee lehtihaastattelussa tulevaisuudesta. Tämä sopimus on pitkä askel kohti hankkeen toteuttamista, joka vastaa nopeasti kasvavaan litiumin tarpeeseen sähköisen liikenteen, uusiutuvan energian ja kannettavien elektronisten laitteiden aikakaudella.

Tiistaina julkistettiin Keski-Pohjanmaan ammattiopiston ja Keliberin yhteinen Mine Pro -hanke, jonka tavoitteena on kehittää Keski-Pohjanmaan alueen toisen asteen ja ammattikorkeakoulutuksen sisältöjä vastaamaan kaivos- ja akkuklusterin tarpeita. Tällaista yritysten ja oppilaitosten vakavaa yhteistyötä tarvitaan. Nuoret valmistuvat oikeisiin, tulevaisuuden työpaikkoihin ja yritykset saavat hyvin koulutettua työvoimaa. Myös oppilaitokset kilpailevat tiukasti opiskelijoista, joten erikoistuminen on järkevää. Tämä on myös mahdollisuus kiinnittää nuoria omalle menestyvälle kotiseudulle tai saada jopa uusia asukkaita.

Yhteistä suuntaa on myös teollisuuden ja tutkimuksen kesken. Professori Ulla Lassi työskentelee Kokkolan yliopistokeskuksessa, jossa hänen tutkimusryhmänsä kehittää uusia materiaaleja akkuihin ja katalyytteihin. Tutkimusaiheen valinnan taustalla vaikuttavat Keski-Pohjanmaan runsaat litiumvarannot.

Talousuutisen taikasana tuntuu nyt olevan litium.

Nuoret valmistuvat oikeisiin, tulevaisuuden työpaikkoihin ja yritykset saavat hyvin koulutettua työvoimaa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »