lauantai 24.7.2021 | 11:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Koronan uhka ajoi Keskipohjanmaan päätoimittajan karanteeniin – Soiten etäinfo äitienpäivänä kuvastaa tilanteen vakavuutta

Su 9.5.2021 klo 13:45 | päivitetty su 15:02

On hyvin harvinaista, että kukaan viranomainen järjestää tiedotustilaisuuden sunnuntaina ja vielä äitienpäivänä. Sunnuntaiaamuna Soitesta tuli sähköpostia medioille. Siinä kerrottiin puolen päivän aikaan alkavasta tiedotustilaisuudesta. Siitä saattoi päätellä, että koronatilanne ei ole paranemaan päin.

Itse kunkin sunnuntai sai uudenlaisen aikataulun. Orvokkien istutus omalla terassilla vaihtui vakavaan puheeseen. Moni jätti äitienpäivän vieton kesken. Luonnollisesti tiedotustilaisuus pidettiin etäyhteyksillä ja useat osallistujat olivat kotona. Soiten ja Kokkolan kaupungin väki olivat pitäneet palaverinsa jo ennen mediatilaisuutta.

Keskipohjanmaassa toimittajat Minna Mustonen ja Anne Mattila sekä videokuvaaja Timo Varila alkoivat suunnitella jutun hoitamista KPK Yhtiöiden medioiden verkkoon ja tietysti maanantain Keskipohjanmaahan. Mattila oli deskivuorossa ihan listan mukaan. Mustonen soitti välittömästi, kun Soiten kutsu oli kilahtanut sähköpostiin, ja kysyi tarvitaanko apuvoimia.

Keski-Pohjanmaan alueen koronapommi paheni äkisti puolen viikon aikaan kuten infektioylilääkäri Marko Rahkonen kuvaili tiedotustilaisuudessa. Yhteiseksi nimittäjäksi alkoi muodostua vappuna pidetty tilaisuus, josta lähti useampi tartuntaketju. Se on puolestaan johtanut useisiin uusiin altistustilanteisiin vapun jälkeen.

Huomattava määrä ihmisiä on sairastunut koronaan. Lisäksi 250 ihmistä on altistumisen vuoksi karanteenissa odottamassa kohtaloaan. Minä olen yksi altistuneista vietettyäni yli viisitoista minuuttia koronaan sairastuneen seurassa viime maanantaina. Siinä vaiheessa kyseinen ihminen ei tietenkään tiennyt olevansa koronapositiivinen, vaan oireet ilmenivät vasta parin päivän kuluttua myöhemmin.

Viime torstai-iltana kuulin itsensä infektioylilääkäri Rahkosen puhelussa, että olen altistunut ja virallisesti karanteenissa. Perjantaiaamuna kävin koronatestissä ja sitten vain odoteltiin. Parin tunnin kuluttua tuli tekstiviesti, jonka mukaan koronatestin tulos oli negatiivinen eli en ollut sairastunut. Se oli jopa yllättävän suuri helpotus. Monta ajatusta kävi mielessä: olenko tartuttanut jonkun, mitä töissä tapahtuu, jos sairastun. Terveenä karanteenissa pystyy tekemään töitä normaalisti etäyhteyksien päässä ja tänään sunnuntainakin nauttimaan auringosta omalla pihalla.

Viime päivien useamman ketjun seurauksena koronatilanne on siis huonontunut selvästi Keski-Pohjanmaalla. Kuluvan viikon aikana on todettu yhteensä 14 tartuntaa, jotka kaikki liittyvät kuvattuun ketjuun. Ilmaantuvuusluku on yli kymmenkertaistunut hyvin lyhyellä ajalla.

Koronakriisi ei ole ohi ja pandemiaan pitää suhtautua asianmukaisesti edelleen. Kaikki kiva ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Vapusta käynnistynyt koronatilanteen heikentyminen kuvastaa sitä, miten herkkää touhua tämä kuitenkin on.

Jatkan karanteenipäiväkirjan pitämistä tulevalla viikolla Keskipohjanmaassa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja ja KPK Yhtiöiden sisältöjohtaja.//Kirjoitusta on päivitetty kauttaaltaan klo 14.54Lue myös uutinen, joka käsittelee sunnuntain tiedotustilaisuutta

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »