keskiviikko 22.3.2023 | 07:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tasa-arvoista avioliittolakia vastustavan Aito avioliitto -yhdistyksen telttakiertue pysähtyi Kokkolassa – Liikkeen jakamaa tietoa on kritisoitu epätieteelliseksi, mutta puheenjohtaja Arto Jääskeläisen mukaan kyse on sananvapauden rajoittamisesta: "Valtamedia on yksipuolisen liberaalia"

Jouni Nikula
To 22.7.2021 klo 12:11

Aito avioliitto -yhdistyksen telttakiertue pysähtyi alkuviikolla Kokkolan keskustassa.

Yhdistys tunnetaan etenkin tasa-arvoista avioliittoa vastustavasta kansalaisaloitteesta, jonka eduskunta hylkäsi vuonna 2017. Suomessa on voimassa samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliiton mahdollistava laki.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yhteensä 7 426 henkilöä, jotka olivat rekisteröidyssä parisuhteessa tai avioliitossa samaa sukupuolta olevan kanssa. Edellisestä vuodesta määrä kasvoi 536 henkilöllä.

Aito avioliitto -yhdistyksen kiertue käynnistyi Helsingistä 4. heinäkuuta. Länsirannikolla se on pysähtynyt Kristiinankaupungissa ja Kokkolassa.

Valtamediamme ovat arvokysymyksissä sangen yksipuolisen liberaaleja ja torjuvat muunlaisia näkemyksiä.

Arto Jääskeläinen

Aito avioliitto

– Jatkamme länsirannikolla edelleen Raumalle. Yhdellä paikkakunnalla olemme yhdestä neljään päivään. Kokkolaan varattiin kaksi päivää, sanoo yhdistyksen hallituksen vantaalainen puheenjohtaja Arto Jääskeläinen.

Aito avioliitto -yhdistyksen edustajia Kokkolan Purjeen luona keskiviikkona.
Joona Jylhälehto

Keskiviikkona iltapäivällä Kokkolan Purje-lavan edustalle pystytetyllä teltalla oli rauhallista.

Tunteita yhdistys kuitenkin herättää. Sen jakamaa tietoa on kritisoitu epätieteelliseksi sekä homo- ja transfobiseksi.

Aito avioliitto -liike väittää muun muassa, että niin sanottujen sateenkaariperheiden lapset saavat huonommat eväät elämään kuin heteroydinperheiden jälkikasvu. Tutkimusten mukaan sateenkaariperheessä elävät lapset ja nuoret voivat psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti kuitenkin yhtä hyvin kuin muut samanikäiset suomalaislapset ja -nuoret.

Lisäksi yhdistyksen toimintaa leimaa niin sanottu valtamediavastaisuus.

Arto Jääskeläisen mukaan sananvapautta rajoitetaan "joka puolella".

Fakta

Perustettu vuonna 2015

Aito avioliitto ry on tammikuussa 2015 perustettu kansalaisjärjestö. Yhdistyksen säännöissä sen tarkoitukseksi on kirjattu miehen ja naisen välisen avioliiton aseman ja merkityksen vahvistaminen. Yhdistyksen mukaan adoptio samaa sukupuolta oleville pareille ei ole lapsen edun mukaista.

Aito avioliitto -yhdistyksen jakamaa tietoa on kritisoitu epätieteelliseksi.

Suomessa samaa sukupuolta olevien avioliiton mahdollistava laki astui voimaan maaliskuussa 2017. Samaa sukupuolta olevat aviopuolisot voivat myös adoptoida yhdessä.

– Valtamediamme ovat arvokysymyksissä sangen yksipuolisen liberaaleja ja torjuvat muunlaisia näkemyksiä. Se ei ole meidän keksintöä tai kannanotto vaan yleisesti tunnettu asia. Yhdistys itsekin on joutunut sananvapausasioiden keskelle, sillä banderollimme pitämistä esillä yritetään estää Vantaalla, Jääskeläinen sanoo.

Hän tarkoittaa kiistaa Hiekkaharjun aseman vieressä.

Aito avioliitto -yhdistyksen näkemyksiä sukupuolten eroista viestivää banderollia on revitty alas ja asennettu takaisin vuosien ajan. Nyt sen poistamista vaaditaan kuntalaisaloitteella, johon oli torstaihin mennessä kertynyt 3 542 nimeä.

Kyse on kuitenkin yksittäisen poliitikon aloitteesta, ei median.

– Joidenkin on vaikea kestää sitä, että haluamme edistää miehen ja naisen avioliittoa sekä lapsen oikeutta äitiin ja isään.

Millaisia kohtaamiset teltalla ovat?

– Osa peukuttaa meille iloisesti, mutta kohtaamme myös yksittäisiä arvostelijoita. Jotkut kysyvät, miksi edistämme vain miehen ja naisen avioliittoa tai sitä, eikö miehen ja naisen avioliiton asema ole jo turvattu? Vastaus on hyvin yksinkertainen: kun esimerkiksi Toyota-kauppias myy Toyotaa, se on hänen tuotteensa, johon hän luottaa. Ihan sama asia on meillä, me edistämme ihan vastaavasti yhdistyksen toimialan asioita, Jääskeläinen kertoo.

Jääskeläisen mukaan halu tukea Aito avioliitto ry:tä ei vaadi uskonnollista vakaumusta.

Enemmistö liikkeen kannattajista on kuitenkin konservatiivikristittyjä, mikä kannanottojen lisäksi näkyy esimerkiksi Trump-myönteisyytenä. Yhdistyksellä on myös oma radio-ohjelma oikeistokonservatiivisella Radio Patmoksella.

– Luonnollisesti Suomen kaltaisessa maassa valtaosa jäsenistä ja tukijoista kuuluu kristittyihin. Vakaumuksellisille kristityille yhteisöstä riippumatta avioliitto vain miehen ja naisen liittona on itsestäänselvyys, eikä Raamattu jätä tuossa asiassa mitään epäselvyyksiä, Jääskeläinen kertoo.

Aito avioliitto -yhdistyksen talous on Jääskeläisen mukaan "ensisijaisesti" jäsenien ja kannattajien varassa.

– Yhdistyksellä ei ole ulkomaalaisia tukijoita.

Kokkolasta kiertue jatkoi kohti Raumaa.
Joona Jylhälehto

Kerro meille mielipiteesi!

Juttuvinkit ja uutispäivystys

Tekstiviestit ja WhatsApp: 040 036 5601

Sähköposti: toimitus@kpk.fi

#

Kommentoi 21 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »