sunnuntai 4.12.2022 | 08:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Päätoimittajan kommentti: Ei osunut lankulle Lintilä itsekään – Mikä näitä ministereitä vaivaa, kun ohjeita tulkitaan omin päin?

Tiina Ojutkangas
To 9.12.2021 klo 08:35 | päivitetty to 17:26

Pääministeri Sanna Marinin puhelin- ja ravintolaseikkailu saa jatkoa muista ministereistä. Meillä on Suomessa erinomaisen päteviä ministereitä, kun useampi heistä osasi tehdä asiantuntijoita pätevämpiä arvioita koronaohjeiden noudattamisen tärkeydestä ja siitä, miten niitä sovelletaan.

Pääministeriä lauantaina tekstiviestillä ministeripuhelimiin lähetetty viesti ei tavoittanut, koska Marinilla oli mukanaan eduskunnan puhelin (nykyohjeiden vastaisesti). Siksi pääministeri juhli aamuyöhön asti. Keskiviikkona päästiin siihen pisteeseen, että Marin pyysi anteeksi.

Valtioneuvoston koronaohjeistus neuvoi ministereitä pysymään poissa ihmiskontakteista oltuaan samassa tilaisuudessa koronaan sairastuneen ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa viime perjantaina.Tätä ohjetta on sitten sovellettu sekä siten, että suunniteltuja tilaisuuksia on peruttu kuten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) teki ja sitten on toisenlaisia esimerkkejä. Pietarsaarelainen Henriksson sai tiedon Haaviston testituloksesta lauantai-iltana ja perui lähipäivien ohjelmastaan konsertin, glögitilaisuuden, jumalanpalveluksen ja seppeleenlaskun sankarihaudoilla.

Myös muut ministerit tiesivät altistumisestaan ja kehotuksesta välttää kontakteja. Viikonloppuna toholampilainen ministeri Mika Lintilä (kesk.) kävi salibandy-ottelussa, ministeri Ville Skinnari (sd.) pelasi pipolätkätapahtumassa ja ministeri Kaikkonen (kesk.) osallistui keskustanuorten juhlaan. Tulee mieleen ainakin yksi kysymys: Mikä näitä ministereitä vaivaa, kun yksinkertaista ohjetta ei voida noudattaa.

Ministereillä riittää selityksiä siitä, miksi he eivät pitäneet tarpeellisena noudattaa ohjeistusta. Vaikea käsittää, miksi valtakunnan esikuvat lähtevät tulkitsemaan koronasääntöjä. Eikö yksinkertaisesti voi noudattaa ohjeita näin vakavassa asiassa. Jo pelkästään siksi, että ohjeiden vastainen toiminta näyttää huonolta ja toiseksi, ohjeisiin on varmasti perustelut. Koko koronataistelu perustuu siihen, että normaalia toimintaa ja menoja rajoitetaan ja ihmiset noudattavat ohjeita ja suosituksia.

Tiistaina ministeri Lintilä arvioi Keskipohjanmaalle pääministeri Marinin toimintaa sanomalla, ettei Marinin toiminta osunut niin sanotusti aivan lankulle. Lintilä kertoi samassa haastattelussa noudattavansa valtioneuvoston turvaohjeita koronan suhteen. Lintilä ei tiistain haastattelussa kertonut, että oli sunnuntaina katsonut salibandya, mikä oli ohjeiden vastaista. Ei siis osunut ihan lankulle Lintilä itsekään. Hänellä olisi ollut mahdollisuus nostaa käsi ylös virheen merkiksi. Jos olisin elinkeinoministerin neuvonantaja, olisin sanonut, että tunnusta ja pyydä anteeksi. Olisi ollut fiksumpaa tunnustaa ja pyytää anteeksi ennen kuin jäi kiinni.

Torstaina Lintilä selitti, ”ettei silloin kokenut, että on altistunut”. Tämä ei ole kovin hyvä esimerkki, vaikka toholampilainen ministeri, kansanedustaja ja kuntapoliitikko kohun keskellä lopulta pyysikin anteeksi ja arvioi tehneensä väärän päätöksen.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.//Päivitetty kauttaaltaan klo 17.15//

#

Kommentoi 6 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »